Het is geen peer, het is zelfs geen
appel. De werkelijke oorsprong ruik je zodra het vruchtvlees warm
wordt; onmiskenbaar rozengeur. En dát maakt het ineens een heel
interessante vrucht! Je kunt er bijvoorbeeld een hele 'andere'
appelmoes van maken, gewoon, op de manier waarop je dat altijd doet.
Kweepeer-rozenjam is ook onweerstaanbaar. Meng hiervoor ca. 1250 gram
kweepeer in blokjes met ca. 500 gram biologische kristalsuiker en een
scheut water. Breng aan de kook en laat de blokjes op zacht vuur
garen. Kweepeer heeft bindende eigenschappen en geleisuiker is dan
ook niet nodig. Is dat al wat je in huis hebt, neem dan 1/3 van de
voorgeschreven hoeveelheid. Kook de jam even goed door, haal de
staafmixer en doorheen. Heb je rozenwater of rozenessence in huis
voeg dan een scheutje toe voor de geur. Schep in schone potjes,
direct dichtschroeven en even op de kop zetten. Tóp op toast, als
vulling in cupcakes, bij scones.....
Maar misschien is jam maken je net een
stap te ver, kweeperen zijn prijzig, zeker zo aan het begin van de
herfst betaal je vaak meer dan een euro per stuk. Het was de reden
dat ik afgelopen februari een boompje kocht voor op de tuin.... ik
zag het al voor me, jaar na jaar een eigen oogst. Je raadt het al, de
boom is niet eens uitgelopen! Terwijl ik me heb laten vertellen dat
ze vroeger overal op het platteland groeiden, het zou dus wel moeten
kunnen. Nou ja misschien was die late vorstpiek het probleem ik baal
er nog steeds van, die boom kostte meer dan dertig euro! En niks nada
helemaal geen eigen kweeperen.... Nou goed, we zijn maanden verder
inmiddels, de herfst is begonnen, en ik kijk uit naar alle nieuwe
seizoensgroenten die ik kan gaan gebruiken in de keuken. Wanneer ik
ze dan prachtig en felgeel zie liggen bij de groentenboer dan ben ik
om!
Vandaag, omdat je het gewoon een keer
geprobeerd MOET hebben, een tóptaartje met EEN kweepeer.
Kweepeer tarte tatin;
1 kweepeer
100 ml water
100 gram biologische suiker
1 vanillestokje
3-4 plakjes bladerdeeg, ontdooid,
uitgerold
Snijd de kweepeer in vieren en ontdoe
van het klokhuis. Snijd dan dunne plakjes van de parten. Breng in een
wijde pan het water en de suiker aan de kook, zet de oven aan op 190
graden. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de zaadjes
met een scherp mesje er uit. Voeg zaadjes én stokje toe aan het
suikermengsel, laat op zacht vuur kleuren. Voeg nu de plakjes
kweepeer toe en laat een minuut of tien zachtjes meepruttelen. Vis
het stokje er uit en leg dat op de bodem van een ingevette platte
taartvorm. Schenk de caramel met de kweepeer in de vorm. Dek af met
het deeg, druk het aan de randen aan, prik wat gaatjes in het deegdek
en zet in de oven, 25 minuten. Stort de taart op een mooie schaal en
eet direct. Met een schepje roomijs bijvoorbeeld, of halfhard
geklopte room met weinig suiker. Snuif die geur op!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten