Half een 'snachts. De laptop ratelt onder m'n vingers, uit de pan op het gasstel komt een geruststellend gepruttel. Het is niet mijn gewoonte om midden in de nacht aan de keukentafel te zitten wachten op een gerecht..... Maar soms komen mijn kookgedrag, inkoopbeleid, eetplanning en dagindeling hopeloos met elkaar in de war.... Zo is er dan ineens 800 gram prachtige runderlap ontdooid, terwijl ik een avondje weg moet... runderlap heeft tijd nodig. Het is slowfood. Je kunt runderlap niet haasten, zeker niet in een Boeuf Bourguignon. En dus staat ie nu op. Midden in de nacht.
Dwalend
over het web vind ik een interview op Foodlog.nl met
Carlo Petrini, oprichter van de SlowFood beweging. Het is afgenomen
op de Lindenhof in Baambrugge. Een boerderij zoals er steeds meer
ontstaan; hypermodern, hyperhip, de producten worden op de boerderij
zelf verkocht. De verkopers wéten wat ze je meegeven. Het interview
is een ode aan lokaal geproduceerd biologisch voedsel. Als je
slowfood ziet als een beweging, een overtuiging, dan is Petrini de
hogepriester. Over de massaproductie van vlees en landbouwprodukten
zoals we die vandaag de dag in Europa kennen zegt hij: “Normale
landbouw wás biologisch. Multinationals wilden het anders. Ze wilden
veel maken om ons veel te kunnen verkopen en de helft ervan weg te
gooien. Dat leidt tot een ecologische ramp. Er moeten kleine boeren
komen waar mensen respect voor hebben en waar ze direct contact mee
hebben. Die moeten niet produceren voor een gek geworden systeem maar
voor mensen en mensen moeten weten van wie ze het kopen en waarom ze
met hen een relatie hebben. Dat is wat ik co-produceren noem, de
relatie tussen mensen die iets voor en met elkaar doen.”
Ach,
als je de rest van de fles wijn soldaat hebt gemaakt, de geur van
Boeuf Bourguignon in je neus kriebelt en het tegen enen loopt dan kan
je dit soort teksten wel hebben. En het onverwoestbare enthousiasme
van de man vind ik fascinerend....
Ik
begrijp echt wel dat het niet kán, dat slow-food en louter koken met
seizoensgebonden, biologisch verantwoorden en diervriendelijke
regionale producten een utopie is, maar er moeten mensen zijn die ons
voorhouden dat het wél een optie is. Een manier om fantastisch te
koken, met aandacht voor de herkomst van het product. En al kunnen we
niet met zijn allen overschakelen op biologisch vlees, alleen al niet
omdat dat niet zou passen op deze aardbol.... we kunnen wel minder
vaak vlees eten en stoppen met kiloknallers. He heerlijk! Herfst!
Stoofpotten en rundvlees. Hier komt de stevige kost, het werd
tijd..... ook herfstvakantie de komende week? Trek een middagje uit
voor dit recept. Doen.
BOEUF
BOURGUIGNON
800
gr runderlap (riblap, stoofvlees)
2
uien, 3 tenen knoflook
1
winterpeen of 3-4 flinke wortels
¾
fles volle rode wijn
ca
200 gram spekreepjes
1
blikje tomatenpuree
2
doosjes kastanjes champignons
1
potje zilveruitjes
2
laurierblaadjes
(verse)
tijm
“Marineren”
Meng
de stukken rundvlees met de in stukken gesneden ui, wortel en
knoflook in een ruime schaal. Schenk de rode wijn er bij. Laat een
paar uur rusten in de koelkast en haal de schaal 30 minuten voor je
gaat koken uit de koeling. Schep het vlees uit de schaal in een
vergiet. Laat groenten in marinade nog even staan.
“Opzetten”
Bak
de spekjes zachtjes uit, schep met schuimspaan in een groot plat
bord. Vul het bakvet een beetje aan met olie of boter. Bak dan in
porties het rundvlees aan, schep ze als ze bruin zijn uit de pan en
leg bij t spek. Doe hetzelfde met de groenten uit de marinade. Bak de
tomatenpuree even kort, schep dan vlees en groenten erbij. Voeg de
marinade toe en breng aan de kook.
“Stoven”
Voeg
tijm en laurier toe aan de boeuf en draai het vuur lager. Het moet
wel borrelen, maar zachtjes. Laat 3 uur op staan op de laagste pit.
Blijf wel in de buurt om af en toe om te roeren.
“Afmaken”
Voeg
de in stukken gesneden champignons en de uitgelekte zilveruitjes toe.
Laat nog 30 minuten sudderen. Controleer of het vlees mals is, anders
nog een half uurtje extra pruttelen. Eten met grof boeren brood
en een lichte salade.
(op
basis van een recept uit de Allerhande)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten