Nederlandse kinderen worden steeds
dikker lees ik regelmatig en de liters priklimonade die ze wegklokken
zijn daar medeschuldig aan. Nederlandse wetenschappers hebben echt de
moeite genomen om duizenden felgekleurde blikjes echte en suikervrije
frisdrank uit te delen aan schoolkinderen en daar anderhalf jaar lang
de resultaten van bij te houden. Conclusie: frisdrank maakt dik. Ik
lees dit soort verhalen gefascineerd, hebben we nu echt de Vrije
Universiteit nodig om te bewijzen dat frisdrank dit maakt? Kijk om je
heen! “Nu moeten de frisdrankautomaten ook maar echt weg”
concludeert de onderzoeker in NRC. Ah! Now we're talking!
Een bericht met dezelfde lading komt
uit de VS deze week; de legerleiding roept op tot het
verwijderen van snoep- en frisdrankautomaten uit de scholen. Vooral,
en nou komt het, omdat de tieners die zich melden als rekruut vaker
te dik zijn. Hmmm. Steun uit onverwachte hoek, maar toch, misschien
maakt dit wél indruk op de schooldirecties...
Kinderen en eten, het is een
fantastisch onderwerp. Spreek er met welke ouder dan ook over en je
hebt een geanimeerd gesprek. We wíllen als ouders dat onze kinderen
gezond en gevarieerd eten, maar de praktijk is weerbarstiger.
Kinderen hebben tegenwoordig inspraak aan de meeste tafels, sterker
nog… soms hebben ze dat al in de supermarkt. Kinderen zijn heel
gevoelig voor reclame en trends en wij zijn vervolgens weer gevoelig
voor wat ons kroost vraagt, wil, eist….. En zo komt het dat
terwijl jij de verpakking van de ‘o zo gezonde fruitsnack voor
tussendoor’ probeert te lezen, zij dingen in het karretje mikken.
Dat zijn nooit aubergines of champignons, maar altijd spullen met
televisiefiguurtjes op de verpakking of smarties onder het
dekseltje. Overigens kwam daar ook een leuk onderzoekje over uit deze
zomer; in de Verenigde Staten is een experiment gedaan waarbij
groenten nieuwe, stoere namen kregen en wat bleek; kinderen vinden
“Willie Wortels” lekkerder dan gewone…. Misschien een idee voor
thuis.
Ik heb overigens niet te klagen. Mijn
kinderen zijn in de loop der jaren zo afgericht dat ze het wel uit
hun hoofd laten om te mekkeren over het eten; ze lusten bijna alles.
Al sinds ze op een stoel bij het aanrecht konden heb ik ze laten
meedoen; koken, snijden, roeren en bakken, het heeft beslist
geholpen. Tegenwoordig moet ik bedelen als ik een keer extra handen
nodig heb in de moestuin, maar ze hebben hun tijd in de loop der
jaren wel doorgebracht tussen de perken. Ze hebben zelf gezien hoe de
mais verstopt zit tussen het groen en hoe je de spruitjes van onderaf
moet plukken. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, ze komen inmiddels
zelf met suggesties voor het eten. Gisteren nog gaven ze een heel
eigen draai aan een lekker pompoensoepje, recept volg hieronder, maar
eerst nog een groenten suggestie van collega Roland Koopman:
Stoom broccoli kort gaar. Fruit in een
andere pan een prei glazig in wat olie, fruit een flinke teen
knoflook mee. Als de prei zacht is de knoflook uit de pan vissen en
het geheel omroeren met een lepel bloem.100 ml room er bij schenken,
misschien een scheetje wijn, tot je een gebonden saus krijgt.
Broccoli in een ovenschaal scheppen, saus er overheen, flink kaas en
dan even onder de grill. Om Roland te citeren; “ die kinderen
hebben niet eens door dat ze groenten eten”, en dat lijkt me in dit
verhaal een aanbeveling.
Maar goed, de pompoensoep van gisteren
dus, uit het mooie, inspirerende, nieuwe “Soepen” boek van
Parkheuvel chef Erik van Loo. Met daarbij de volgende suggesties uit
Huize Boswinkel: dochter voegde een paar flinke draaien zwarte peper
toe, zoon wat geraspte italiaanse kaas…. De mascarpone stond naar
later bleek nog steeds te wachten in de koelkast... Nou goed, voor ik
de recensie schrijf nog maar even wat nauwkeuriger aan de slag, je
leest het resultaat binnenkort op www.sannekookt.nl.
Maar voorlopig zit er in die kindjes van mij weer een toffe portie
groenten!
Pompoensoep
(naar een recept van Erik van Loo)
(naar een recept van Erik van Loo)
2 kleine flespompoenen, geschild en
zaad verwijderd
olie
½ rode paprika, in stukjes
1 aardappel, geschild in stukjes
snufje paprikapoeder
1 laurierblad
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 ui, fijngesneden
sap van ½ sinaasappel
600 ml groenten bouillon
250 ml slagroom
Erik van Loo gebruikt geroosterde
pompoenpitten, een schepje mascarpone, broodcroutons en een drup
pompoenpitolie als garnering.
Snijd de pompoen in blokjes en zet ¼
apart. Verhit de olie, bak de pompoen, de aardappel en de paprika
zachtjes aan. Voeg de kruiden en de paprikapoeder toe, roer om, bak
even mee. Voeg de ui toe en bak even mee.
Schenk dan sinaasappelsap en bouillon
in de pan en breng aan de kook. Laat in een half uurtje de groenten
zacht worden, vis de takje van tijm en rozemarijn uit de pan.
Schep de laatste pompoenblokjes door de
soep en laat garen.
Serveer met garnering naar smaak.
Heerlijk herfstig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten