pagina's

maandag 1 oktober 2012

Pompoen (2)


Nederlandse kinderen worden steeds dikker lees ik regelmatig en de liters priklimonade die ze wegklokken zijn daar medeschuldig aan. Nederlandse wetenschappers hebben echt de moeite genomen om duizenden felgekleurde blikjes echte en suikervrije frisdrank uit te delen aan schoolkinderen en daar anderhalf jaar lang de resultaten van bij te houden. Conclusie: frisdrank maakt dik. Ik lees dit soort verhalen gefascineerd, hebben we nu echt de Vrije Universiteit nodig om te bewijzen dat frisdrank dit maakt? Kijk om je heen! “Nu moeten de frisdrankautomaten ook maar echt weg” concludeert de onderzoeker in NRC. Ah! Now we're talking!
Een bericht met dezelfde lading komt uit de VS deze week; de legerleiding roept op tot het verwijderen van snoep- en frisdrankautomaten uit de scholen. Vooral, en nou komt het, omdat de tieners die zich melden als rekruut vaker te dik zijn. Hmmm. Steun uit onverwachte hoek, maar toch, misschien maakt dit wél indruk op de schooldirecties...

Kinderen en eten, het is een fantastisch onderwerp. Spreek er met welke ouder dan ook over en je hebt een geanimeerd gesprek. We wíllen als ouders dat onze kinderen gezond en gevarieerd eten, maar de praktijk is weerbarstiger. Kinderen hebben tegenwoordig inspraak aan de meeste tafels, sterker nog… soms hebben ze dat al in de supermarkt. Kinderen zijn heel gevoelig voor reclame en trends en wij zijn vervolgens weer gevoelig voor wat ons kroost vraagt, wil, eist….. En zo komt het dat terwijl jij de verpakking van de ‘o zo gezonde fruitsnack voor tussendoor’ probeert te lezen, zij dingen in het karretje mikken. Dat zijn nooit aubergines of champignons, maar altijd spullen met televisiefiguurtjes op de verpakking of smarties onder het dekseltje. Overigens kwam daar ook een leuk onderzoekje over uit deze zomer; in de Verenigde Staten is een experiment gedaan waarbij groenten nieuwe, stoere namen kregen en wat bleek; kinderen vinden “Willie Wortels” lekkerder dan gewone…. Misschien een idee voor thuis.

Ik heb overigens niet te klagen. Mijn kinderen zijn in de loop der jaren zo afgericht dat ze het wel uit hun hoofd laten om te mekkeren over het eten; ze lusten bijna alles. Al sinds ze op een stoel bij het aanrecht konden heb ik ze laten meedoen; koken, snijden, roeren en bakken, het heeft beslist geholpen. Tegenwoordig moet ik bedelen als ik een keer extra handen nodig heb in de moestuin, maar ze hebben hun tijd in de loop der jaren wel doorgebracht tussen de perken. Ze hebben zelf gezien hoe de mais verstopt zit tussen het groen en hoe je de spruitjes van onderaf moet plukken. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, ze komen inmiddels zelf met suggesties voor het eten. Gisteren nog gaven ze een heel eigen draai aan een lekker pompoensoepje, recept volg hieronder, maar eerst nog een groenten suggestie van collega Roland Koopman:

Stoom broccoli kort gaar. Fruit in een andere pan een prei glazig in wat olie, fruit een flinke teen knoflook mee. Als de prei zacht is de knoflook uit de pan vissen en het geheel omroeren met een lepel bloem.100 ml room er bij schenken, misschien een scheetje wijn, tot je een gebonden saus krijgt. Broccoli in een ovenschaal scheppen, saus er overheen, flink kaas en dan even onder de grill. Om Roland te citeren; “ die kinderen hebben niet eens door dat ze groenten eten”, en dat lijkt me in dit verhaal een aanbeveling.

Maar goed, de pompoensoep van gisteren dus, uit het mooie, inspirerende, nieuwe “Soepen” boek van Parkheuvel chef Erik van Loo. Met daarbij de volgende suggesties uit Huize Boswinkel: dochter voegde een paar flinke draaien zwarte peper toe, zoon wat geraspte italiaanse kaas…. De mascarpone stond naar later bleek nog steeds te wachten in de koelkast... Nou goed, voor ik de recensie schrijf nog maar even wat nauwkeuriger aan de slag, je leest het resultaat binnenkort op www.sannekookt.nl. Maar voorlopig zit er in die kindjes van mij weer een toffe portie groenten!




Pompoensoep
(naar een recept van Erik van Loo)

2 kleine flespompoenen, geschild en zaad verwijderd
olie
½ rode paprika, in stukjes
1 aardappel, geschild in stukjes
snufje paprikapoeder
1 laurierblad
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 ui, fijngesneden
sap van ½ sinaasappel
600 ml groenten bouillon
250 ml slagroom

Erik van Loo gebruikt geroosterde pompoenpitten, een schepje mascarpone, broodcroutons en een drup pompoenpitolie als garnering.

Snijd de pompoen in blokjes en zet ¼ apart. Verhit de olie, bak de pompoen, de aardappel en de paprika zachtjes aan. Voeg de kruiden en de paprikapoeder toe, roer om, bak even mee. Voeg de ui toe en bak even mee.

Schenk dan sinaasappelsap en bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat in een half uurtje de groenten zacht worden, vis de takje van tijm en rozemarijn uit de pan.

Schep de laatste pompoenblokjes door de soep en laat garen.

Serveer met garnering naar smaak. Heerlijk herfstig.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten