Onlangs sprak het Europees Parlement over eten. Over de verspilling van eten om precies te zijn. Volgens de Europese cijfers gooien wij gemiddeld 179 kilo eten per persoon ieder jaar weg. Dat is natuurlijk idioot. Want waarom wordt er goed eten weggegooid, en wie doen dat dan????
Wij zelf. Zo simpel is het. Natuurlijk ook in restaurants, en in gróte mate in supermarkten en op de veiling.... in het hele productieproces valt enorm veel prima eten overboord. Maar we doen het zelf ook. Ga maar na hoe vaak er een kliekje in de bak geschoven wordt, hoe vaak je spullen uit de koelkast rechtstreeks kiept... of zelfs uit de voorraadkast. Omdat wij niet meer gewend zijn om groenten, eieren en dergelijke rechtstreeks van het land in onze hand te houden weten we eigenlijk ook niet meer zo goed hoe dat hoort te ruiken en voelen. We willen zéker niet ziek worden, dus vertrouwen we op de data die de producenten op de verpakking zetten. Moeten zetten. Van Europa.
Het Europees parlement moet allereerst de hand in eigen boezem steken. Vanwege die houdbaarheids-data, maar er wordt ook eten weggegooid omdat het boven de Europese quota wordt geproduceerd, overtollig is, of volgens de regels verkeerd opgevist. Vis die overboord gegooid wordt, komkommers die op akkers worden gegooid en melk die in de sloot wordt gepompt, het zijn beelden die we allemaal kennen van de televisie.
Europa zou es heel kritisch moeten kijken naar de miljarden aan verstrekte landbouwsubsidies en wat die voor gevolgen hebben voor de overproductie. Misschien dat dan daarna maatregelen als betere verpakkingen voor voedsel en voorlichtingslessen op scholen uit de kast gehaald kunnen worden.
En het kan geen kwaad als wij ondertussen es wat meer opsteken over eten. Omdat het voor de supermarkt handiger is als alle courgettes precies in het kistje passen, worden alle boven- en ondermaatste courgettes weggegooid of doorgedraaid.
Dat kwekers daar niet veel harder tegen protesteren begrijp ik ook niet helemaal, misschien doen ze dat wel en horen wij het niet.
Dat kwekers daar niet veel harder tegen protesteren begrijp ik ook niet helemaal, misschien doen ze dat wel en horen wij het niet.
Wij hebben als consumenten eigenlijk het sterkste wapen in handen; ons koopgedrag. Duitsers en Britten reageren direct op negatieve berichten in de media door kip of komkommers ineens links te laten liggen. Wij Nederlanders gebruiken ons koopgedrag zelden als actiemiddel. Terwijl het reuze effectief kan zijn. Zéker als je met een groot aantal bent en al helemaal als je het even volhoudt. Voor we echt grote schade aan gaan richten moeten we de winkeliers en de telers misschien even op het goede spoor zetten en de tijd geven om naar ons te gaan luisteren. Is tenslotte nieuw voor ze en wij zijn netjes opgevoed.
Vragen stellen dus. Aan de chef van de groentenafdeling, aan de groentenboer, en dan geen genoegen nemen met een “kweenie, zo is het nou eenmaal”! Wat gebeurt er met al die groente die niet voldoet aan het schoonheids ideaal? Waar komen deze boontjes vandaan? Welke groenten horen in dit seizoen en wat kan ik daarmee maken? Kom op dames en heren, tijd voor actie. Wij kunnen op z'n minst aangeven dat we geen problemen hebben met een scheve appel of een kromme komkommer. Een Nederlander die al in actie komt is Sandra Baan. Ze begon een pleidooi voor lelijk eten; Ugly Food. Lelijke groenten. Ze zijn er, ze groeien in ons eigen land, nu willen we ze nog op ons bord!
Vandaag, om te vieren dat je ook van lelijke paprika's een zalige winterse soep kunt maken:
Bruine Bonen Paprika soep
Ongeveer 250 gram biologische chorizo in kleine blokjes gesneden.
2 uien, 1 flinke rode paprika, 2 tenen knoflook, 4 stengels bleekselderij, alles klein gesneden.
1 Groenten bouillonblokje, water (ca. 2 liter)
2 grote blikken bruine bonen, 1 klein blikje zwarte bonen
Neem een grote pan met dikke bodem en bak hierin op een laag vuur de blokjes chorizo. Wanneer je dat bij een redelijk lage temperatuur doet gaan ze 'zweten'; het vet smelt. Blijft het geheel te droog, giet dan na enige tijd een scheutje olie bij en voeg de groenten toe. Schep gedurende 5 minuten goed om, zet het vuur hierbij wat hoger.
Voeg nu de uitgelekte bruine bonen toe, en vul de pan met gekookt water tot de groenten vrijwel onder staan. Voeg het bouillonblokje toe en laat het geheel even zachtjes doorkoken. Haal dan een paar keer de staafmixer door de pan en voeg het blikje zwarte bonen toe. Proeven....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten