maandag 19 maart 2012

Wortel



Het is net niks, dat begin van de lente. Natuurlijk, ik ben blij met het groene waas dat buiten over de bollenvelden ligt, maar de kleur zet nog niet door. De tuin is nog een grauwe vlakte waar ik nog heel veel spitwerk moet verrichten en hoe graag ik ook zou willen, er valt nog niks te eten.... Als ik niet oppas zak ik alsnog in een winterdepressie. Ik wil tulpen op de velden zien, ik wil de geur van de hyacinten opsnuiven, bloesem aan de bomen en ik wil zon met een beetje power op mijn gezicht voelen!

Binnenshuis is het grote zaaien is begonnen. Volgens een straks schema worden week na week potjes gevuld met grond en zaden. In de vensterbanken staan de beloften op een rij. Er is nog niks ontkiemd maar de felgekleurde etiketten steken hoopvol uit de potjes. “Witte Biet” staat er op, en “artisjok romanesco”. Ik ben gestopt met het telen van de gewone kropsla en sperziebonen, dat had toch iets lulligs. Stapte ik met mijn mand vol oogst het huis in, óver de folders op de mat, viel mijn oog op de aanbieding bij de plaatselijke super; óók boontjes. Hollandse. Dat heeft iets... vrij nutteloos in zich.

Ik ben me meer en meer gaan het toeleggen op het telen van groenten die lastig te krijgen zijn of die heel duur zijn. Rode bes, kruisbes, bosbes walnoot, framboos en kweepeer staan in het fruitvak. Gele en geribbelde courgettes (die zijn zo leuk om in plakjes te snijden, dan zijn het net bloemetjes) wil ik zaaien..... Regenboogkleurige snijbiet, artisjokken, pastinaak en wat bijzondere aardappeltjes. Ieder tuinseizoen probeer ik een paar nieuwe groenten uit, afgelopen seizoen was dat Topinamboer. Viel niet tegen; aardige plant, leuk oogst en een aparte smaak.... “Gewone” dingen zijn er ook; rabarber, suikermais, bonen, rode ui, verschillende soorten pompoenen. En natuurlijk de bramen. Vorig jaar heftig gesnoeid, dit jaar verwacht ik een forse oogst.... in augustus! Mens wat is dat nog ver weg. Ondertussen kijk ik het zaaigoed uit de grond.

Ook in de keuken is het nog even op een houtje bijten. Waar blijven de rabarber, postelein, meiknolletjes! Knapperig groen waar je je tanden in kunt zetten, salades! Ik ben wel klaar met al die stoofpotten en stamppotten. Nou vooruit, een beetje troosteten dan maar. Met de aller-aller-allerlaatste winterpeen van dit seizoen maken we een goddelijke worteltjestaart. Door de topping vormt ie de perfecte overgang tussen twee seizoenen. Beloofd!

Worteltjestaart
Dit recept vergt even wat aandacht. Lees het helemaal door, tot en met de decoraties en beslis dan wat en hoevéél je wilt gaan maken. Het recept geeft een hoeveelheid beslag voldoende voor 2 springvormen van 26 cm doorsnede. Hiermee maak je een hoge feest taart. Wil je hem eerst eens uitproberen, halveer de hoeveelheden dan. Met de helft van het beslag en de topping maak je een mooie 1 laags cake. Gebruik eens vierkante vorm en snijd blokjes van de cake, of bak cupcakes! Maak daarvoor ook de helft van het recept voor beslag en topping. Zet papieren bakvormpjes ín een cupcake tray en vul de vormpjes voor 2/3. De baktijd moet je dan aanpassen, een beetje afhankelijk van je oven. Ik schat 40 minuten. Prik met een sateprikker even in een cupcake. Komt ie er schoon uit dan zijn ze gaar!

Ingrediënten
hoeveelheid is voor de tweelaags feesttaart (tenminste 16 personen)

560 gr bloem, gezeefd
4,5 tl bakpoeder
3 tl kaneel en 3 tl nootmuskaat óf 6 tl speculaaskruiden
660 ml zonnebloemolie
450 gr suiker
450 gr bruine basterdsuiker
9 grote eieren
snufje zout
750 gram grof geraspte wortels

Voor de topping:
340 gram cream cheese op kamertemperatuur

175 gram boter op kamertemperatuur
150-200 gram poedersuiker
2 tl honing

Bekleed de bodem van beide vormen met bakpapier, verwarm de oven voor op 160 graden.

Zeef bloem, bakpoeder, en kruiden in een ruime kom. Klop in een tweede kom olie en suikers tot alles goed gemengd is, klop dan een voor een de eieren er door. “Vouw” dan het bloemmengsel er door en schep tenslotte de wortel erdoor.
Verdeel over de bakvormen. Bak 90 minuten, misschien langer, tot een prikker er droog uitkomt. Laat een kwartiertje afkoelen in de vorm. Stort op een rooster en laat helemaal afkoelen voor je de topping gebruikt.

Topping:
Klop de cream cheese luchtig in een kom. Klop in een andere kom de boter helemaal zacht (ruim 5 minuten) en meng dan de poedersuiker en de honing er door. Schep de twee substanties door elkaar. Decoreren maar! Maak je de grote dubbele taart smeer dan de helft van de topping tussen de twee lagen. Maak je de cupcakes kun je de topping in een spuitzak scheppen en daarmee de cakejes decoreren.

Decotip:
In alle gevallen is het leuk om kleine worteltjes te gebruiken als extraatje. Ik maakte ze wel van twee kleuren marsepein, maar in het cupcake boek van Rudolph, waarin helemaal zonder kleurstoffen gewerkt wordt, zag ik échte! Hij snijdt verse bospeen mooi klein, inclusief groen toefje. Het afsnijdsel gaat in het beslag. De worteltjes tien seconden blancheren in kokend water, dan overscheppen in ijswater. Verwarm 2 eetlepels abrikozenjam en roer goed door, leg de worteltjes op een vel bakpapier en bestrijk ze met de jam. Laten afkoelen en mooi schikken op taart of cupcake. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten