Een
waarschuwing vooraf. Deze column kan je leven veranderen. Of in ieder
geval je boodschappenlijst. De tijd die je doorbrengt in de
supermarkt zal verveelvoudigen.... je bent er nog? Top. Vraagje: léés
je wel eens wat er op de verpakking staat van de etenswaren die je
koopt? Het is een aanrader. Ik begon ermee het moment dat ik het boek
“Een pleidooi voor echt eten” van Michael Pollan uit had. Een
fascinerend boek, geen gemakkelijk leesvoer, maar de boodschap is
duidelijk;
De
evolutie heeft ons lichaam nog niet klaargestoomd voor de enorme
hoeveelheden industrieel bewerkt voedsel die we tot ons nemen. Zonder
er bij stil te staan stoppen we heel veel in ons mond dat níks meer
met een natuurproduct te maken heeft. Met al die gefabriceerde
voedingsstoffen kán ons lichaam niet zoveel. Het ziet die moderne
voedingsstoffen als afval. Dat uit zich in moderne welvaartsziekten
als overgewicht. Kort door de bocht is dat wat hij aantoont in zijn
boek.
Dát
moest ik even tot me laten doordringen. We eten dus stoffen waar ons
lichaam niks mee kan. Sterker nog: die ons lichaam overbelasten. Want
stoffen die nutteloos voor ons groei- en verbrandingsproces zijn
moeten natuurlijk wél verwerkt en uitgescheiden. Dat is eigenlijk
doodzonde realiseer ik me. Ons lichaam is het belangrijkste dat we
hebben. Het is een ingewikkelder machine dan de nieuwste Formule 1
wagen. Daar zouden we alleen de allerbeste, meest toegesneden
brandstof in moeten gooien en geen spul waar die machine niks mee
kan. Klinkt logisch, maar we proppen onszelf vol met onzin. Omdat we
niet lezen wat er op het pakje staat. Zijn we dan niet íets te
gemakszuchtig bezig?
Dit zijn
nou de onderwerpen waar ik over nadenk wanneer ik weer enkele
tientallen vierkante meters moet spitten in mijn moestuin, of wanneer
ik 20 kruiwagens stront moet verdelen. Dan moet ik me soms even moed
inpraten en bedenken wat ook weer de diepere reden was. Pollan heeft
natuurlijk gelijk. Waarom zóuden we al die gekke stofjes eten? Omdat
de fabrikant een langere houdbaarheidsdatum wil? Lijkt me niet de
beste reden, toch? Es even een blik in mijn eigen koelkast.... ah!
Vlaflip! Nou op die verpakking kijken de koeien zó blij, dat zal wel
goed zitten:
Vlaflip:
45 % halfvolle frisse vanillevla, 45 % halfvolle gezoete yoghurt, 10%
rode vruchtensaus (met suiker en zoetstof, toegevoegde vitaminen en
1% vruchtensap. Bevat een bron van fenylalanine. Ingrediënten:
Halfvolle yoghurt, halfvolle melk, water. 6,7 % suiker, 0,1 % rode
vruchtensap (rode bes, aardbei), glucose-fructosestroop, melkeiwit,
gemodificeerd maïszetmeel, gelatine. Verdikkingsmiddel; guargom,
aroma. Voedingszuur: citroenzuur. Kleurstoffen: annatto, curcumine en
karmijnzuur. Zoetstoffen: aspartaam en acesulfaam-K. Vitamine B2, B5,
B6, B12 en melkzuurbacteriën.
Goed
beschouwd vált het ook wel mee. Er zijn zat verpakkingen in de
supermarkt te vinden met ingrediëntenlijsten waar je écht geen
woord van kunt thuisbrengen. Maar Michael Pollan zou ook deze vlaflip
niet aanraken; een van zijn vuistregels is: eet niks wat je niet kunt
uitspreken.... Bij ons thuis is het al een vaste grap: wie wil er een
toetje? Mamma niet, want die heeft het etiket gelezen! Inderdaad laat
ik dergelijke zuivelfratsen graag passeren, pure energieverspilling
voor mijn motor. Ik ben me wél gaan toeleggen op het bedenken van
nagerechten met wat meer 'natuurlijke ingrediënten'. Ook een leuke
hobby.
Mocht je
jezelf binnenkort aantreffen met de leesbril op het puntje van de
neus voor het zuivelschap bedenk dan: eten moet leuk blijven. Dus is
die pudding, kwark of mousse het enige dat jou op dat moment gelukkig
kan maken; koop 'm, geniet van elke hap. Koop je volgende week iets
zónder moeilijke woorden, of...... maak je zelf een toetje!
Crumble
(4-6
personen)
Voor het
deeg:
200 gram bloem, 100 gram (donkerbruine) basterdsuiker, 100 gram
boter. Draai alles even kort door de keukenmachine tot je een
droog-korrelig deeg hebt.
Voor de
vulling:
2 peren
(geschild in blokjes) en 200 gram bosbessen (vers of diepvries) of
3 appels
(in blokjes), een eetlepel suiker en een hand gewelde rozijnen of
300 gram
stoofpeertjes (gaar) of....
Een
ovenvaste schaal, ingevet.
Werkwijze:
oven voorverwarmen op 180 graden. Verdeel het fruit over de bodem van
de schaal. Strooi het deeg over het fruit en zet in de oven. 30
minuten, tot goudbruin. Meteen opeten!
Tip: Het
voedingscentrum heeft een mooi boekje uitgebracht met als titel:
“Weet wat je eet, alles over E-nummers en etiketten” je kunt het
via hun website bestellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten