Al tientallen jaren verzamel ik
recepten. Uitgescheurde artikelen uit supermarktblaadjes, losse
aantekeningen op een kladje, kopietjes uit receptenboeken van
vrienden en familie. Regelmatig spit ik deze verzameling door als ik
mijn eet-planning maak want ik probeer iedere week toch minstens een
keer iets op tafel te zetten dat we nooit eerder aten. Als een recept
het bijzonder kritische testpanel aan mijn tafel overleeft dan komt
het nog eens terug. Pas wanneer ik een recept een keer of vier heb
gemaakt en ze zijn nog steeds enthousiast, dán pas komt het in mijn
grote gele multomap.....
Je begrijpt, die map is in de loop van
de jaren de basis van mijn koken geworden. De meeste recepten heb ik
inmiddels zó vaak gemaakt dat ik ze uit mijn hoofd ken, toch pak ik
de map nog regelmatig omdat ik ook altijd aantekeningen maak. Voor
welke gelegenheid ik het kookte en op welke dag bijvoorbeeld, of met
wie we het hebben gegeten, of welke aanpassingen een succes zijn
gebleken. … . Het recept van vandaag heb ik bijvoorbeeld al meer
dan 15x gemaakt, vaak net weer iets anders, maar nog steeds een
succes.
Ik kreeg dit recept van collega Judith
toen ik op zoek was naar makkelijke recepten voor grote
gezelschappen. Zij kookt voor de vrijwilligers van een
theaterfestival, ik doe dat al enkele jaren voor de vrijwilligers van
een popfestival. Dat vraagt om speciaal eten. Niet alleen kook je in
een heel eenvoudige keuken met minimale middelen, je hebt ook te
maken met mensen die hun vrije tijd opofferen voor 'de goede zaak',
die verdienen lekker eten en “Niet te veel gedoe”, zo adviseerde
Judith mij wijselijk; “podiumbouwers willen frikadellen”. Een
waarheid als een koe zo is wel gebleken. En dus plonzen die (frikadellen, niet koeien) met
enorme aantallen bij ons in het vet iedere zomer. Soep doet het ook
goed, en als het heel koud is met opbouwen dan warme chocomel.
Maar.... de dames van het decor willen thee met taart. Zéker als ze
vier dagen lang op laarzen door de modder moeten stampen, helpt thee
met taart enorm om de sfeer goed te houden....
Taart moet er zijn dus, iedere dag
opnieuw. Brownies bak ik voor deze gelegenheid in grote hoeveelheden,
cupcakes maak ik weken van te voren en vries ik in, en dan is er elke
dag:
de mega-bakplaat-appeltaart. Een taart
die als je dit recept aanhoudt makkelijk 30 stukjes oplevert. En
daarmee leent ie zich niet alleen voor hardwerkende vrijwilligers,
maar is ie ook ideaal voor hele schoolklassen en voor hongerige
collega's....
Mega-bakplaat-appeltaart
Voor het deeg:
1 kilo zelfrijzend bakmeel
450 gram boter op kamertemperatuur
1 pak luchtbruine basterdsuiker
schil van 1 citroen
2-3 eieren
bakplaat van ca. 40 bij 35 cm
vel bakpapier
Voor de vulling:
2 volle eetlepels custard poeder
2 kilo frisse appels, ongeschild, in
stukjes
sap van 1 citroen
vloeibare honing (halve fles of pot)
Voor de afwerking:
1 pot jam (bijvoorbeeld aardbeien of
abrikozen)
Zet de oven op 175 graden. Meng de
appelblokjes met citroensap en honing, evt. kaneel naar smaak. Doe
alle ingredienten in een grote kom en meng er een kruimelig deeg van.
Ik gebruik hier zelf de Kitchen Aid voor, maar met de handen is het
ook goed te doen, al duurt het wat langer. Gebruik beide handen en
wrijf de ingrediënten net zo lang tussen duim en vingers tot er een
korrelig deeg is ontstaan. Stort 4/5 hiervan op het bakpapier op de
bakplaat. Duw nu stevig aan, zodat de hele plaat bedekt raakt en er
een opstaande rand ontstaat van ca. 2 centimeter.
Schep nu het custardpoeder op het deeg
en verdeel met de vingers over de deegbodem.
Stort dan het appelmengsel op het deeg
en verdeel mooi over de taart. Kruimel de rest van het deeg over het
geheel en zet in de oven. Ongeveer een uur en 15 minuten, als de
randen mooi bruin zijn is hij klaar. Haal uit de oven.
Verwarm nu de jam in een steelpannetje,
samen met een scheutje (borrelglaasje) water. Even aan de kook
brengen en ondertussen goed doorroeren. Smeer met een siliconenkwast
de bovenkant van de taart in met de hete jam en laat afkoelen. De
volgende dag is hij nóg lekkerder....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten