Negentienhonderd.
Negentienhonderd
varkens zijn deze week omgekomen bij een brand in een stal. De
verhalen over ongelukken, brand of ziekten in megastallen halen het
nieuws vaak niet eens meer. Het komt té regelmatig voor. Dan wordt
het 'gewoon' op de een of andere manier.
Maar
in mijn hoofd blijft het schuren. Er klopt iets niet. Er klopt iets
niet aan de schaal waarop wij in Nederland dieren houden. Het zijn er
teveel, teveel op een plek, en ze staan te dicht opeen. Het kán
niet de bedoeling zijn dat wij dieren opsluiten, geen daglicht gunnen
en louter en alleen om de kilo's opkweken...
Het
is een verwarrende discussie waar je vaak in terecht komt als je het
bovenstaande predikt. Het alternatief, biologisch vlees, is
duur. Duurder dan het vlees uit de megastallen. Natuurlijk, iedereen
kan bedenken dat 5000 beesten in één stal goedkoper uitpakken dan
varkens die per 100 gehouden worden met hun eigen modderpoel.
Het
verwarrende is ook dat je kunt uitrekenen dat als je ieder varken
zijn eigen poel zou gunnen het nooit gaat passen in ons landje. Dus
hoe ideaal de biologische veehouderij ook klinkt, we hebben er de
ruimte niet voor. Ook niet als we alleen voor eigen consumptie zouden
produceren. Dus er moeten creatieve oplossingen bedacht worden, en
daar wórdt ook aan gewerkt. Je kunt tegenwoordig aandelen kopen in
een bosvarken dat haar hele leven tussen de bomen scharrelt voor ze
op je bord ligt, een aantal varkenshouders investeert in nieuwe ruime
stallen, sommige varkens krijgen al ‘beter leven sterren’, maar
het zet nog geen zoden aan de dijk.
Wat
te doen als kritische consument? Vlees is lekker. Spek, ham,
karbonades…. Heerlijk! Maar de megastal varkens hebben hun halve
leven klem gestaan, hebben hun biggen niet kunnen opvoeden of hebben
grote hoeveelheden antibiotica gekregen. En dat krijg ik dus niet
meer door mijn keel. Ik wil alleen vlees van knorrende varkens,
scharrelende kippen en kalfjes uit een wei. Dus tot er betere
alternatieven voor handen zijn “moet” het biologisch en betaal
ik graag meer.
Vlees-minderen
is een optie. Voor mijn gezin is het zelfs dé optie. Gemiddeld
drie keer in de week komt er bij ons vlees op tafel. Ik denk dat we
er in slagen om 90 procent van dat vlees biologisch in te kopen. We
eten niet alleen minder vaak vlees,
we eten per
maaltijd ook
minder vlees. Ik gebruik zoveel biologische producten als ik krijgen
kan, en wanneer al die verschillende ingrediënten samenkomen in één
maaltijd is er zo veel méér smaak dan 'normaal' dat het minder niet
opvalt. En dan maakt het ineens niet zoveel meer uit dat het
biologisch vlees duurder is...
Van
1 ons spekreepjes en 400 gram gehakt maak ik een 'slowfood'
spaghettisaus die zo rijk van smaak is dat er tien man van eet en met
één mooie plak ham maak je een heerlijke gestapelde lasagne waarin
niemand meer vlees
mist. Wedden?
GESTAPELDE
LASAGNE
Per
persoon maak je straks in een grote platte ovenschaal een
stapeltje lasagne. Voor een kind maak je een kleiner stapeltje dan
voor een volwassene. Dus het is een beetje inschatten hoeveel je
precies nodig hebt. Maar voor een gezin met 2 kinderen gebruik je
ongeveer:
4
mooie rode tomaten, 2 courgettes, 10 lasagne-bladen, ca. 100 gram
geraspte pittige kaas, 3 takjes verse tijm (losgerist en gewassen),
200 ml. crème fraîche, 50 gram boter, bakpapier, per persoon 1
mooie plak ham, 3 eetl. paneermeel.
Verwarm
de oven voor op 200 graden.
Meng
in een kommetje de kaas met het paneermeer en de helft van de tijm.
Meng
in een andere kom de rest van de tijm en de crème fraîche.
Kook
de lasagne bladen kort, spoel af met koud water en snijd tomaten en
courgette in dunne plakken.
Leg
een vel bakpapier in de ovenschaal. Leg allereerst per stapeltje een
'bodempje' courgette op het bakpapier. Vervolgens een plak tomaat,
dan een klein schepje crème fraîche. Dek af met een plak lasagne,
dan een halve plak ham, een schepje crème fraîche en wat tomaat.
Get the picture? Hoe je precies stapelt is niet belangrijk, als je
maar eindigt met een plak tomaat en dan het kaas-mengsel. Leg
helemaal bovenop een klein klontje boter.
Prik
eventueel een satéprikker in iedere stapel als je bang bent dat ie
omvalt, en zet de schaal 20 minuten in de oven.
Super.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten