Kinderen zijn enig. Zuigelingen en
zelfstandig wonenden wel te verstaan. Verder is het een enorm gedoe.
Want kinderen moeten eten. En omdat je als jonge ambitieuze ouder
zo'n kind na achttien jaar ook nog een beetje gezond en slank het
huis uit wilt krijgen moet je daar aan werken.
Eet-opvoeden deed ik sinds week 12.
Zodra er ècht eten in ging -en dat was bij mijn hongerige kroost
nogal vroeg- ging ik nadenken over wát ik er eigenlijk in stopte.
Geen vlees, geen suiker, maar wel veel groenten en later ook vis. De
potjes die ze kregen zijn op de vingers van één hand te tellen, die
gebruikte ik alleen in noodgevallen , ik had ze namelijk geproefd!
Wat een smerige smakeloze smurrie is dat. Maar goed, gevolg is
natuurlijk dat ik óók op de dagen dat de oppas of de gastouder
moest koken iets moest bedenken. Regelmatig maakte ik dus een grote
pan simpele pastasaus met ui, tomaten en tonijn die ik in
mini-porties invroor.
Dat brengt me in deze serie columns bij
het tweede apparaat dat totaal onmisbaar is in een huishouden
met werkende ouders én kinderen; een diepvries. En, afhankelijk van
het aantal gezinsleden, liefst een beetje flinke. Want waar er
vroeger kleine doosjes met pastasaus, ongezoete appelmoes en
groentepuree in stonden, staan ze nu vol met 1persoons soepjes.
Ideaal voor dagen waarop er op rare tijden gesport moet worden. De
voetballer, de hockeyer en de judoka eten -ieder op een andere dag,
óók zo fijn- om een uur of vijf een kop soep met een broodje en bij
thuiskomst na de training nog wat extra's.
Tsja, dat heilige samen eten. Het
gebeurt steeds minder in ons huis en dat vind ik heel jammer. Maar
werktijden, omgangsregelingen, sportclubs en andere hobby's gooien
het normale ritme steeds meer overhoop. Tegenwoordig koken de jongste
twee al wel eens samen... 3x raden; pastasaus uit de diepvries*.
Hoe strak je het als werkende ouders
ook organiseert, hoe goed je ook afspreekt en invriest, er blijven
stressdagen waarop alleen een diepvriespizza uitkomst biedt. En er
zijn dagen waarop je bekaf het huis binnenstapt na een lange file en
gewoon in een half uur aan tafel wilt zitten met iets dat iedereen
lust en waarover geen discussie ontstaat.
Daarom vandaag:
Vispakjes
Het idee van deze pakjes is dat je er
eigenlijk alles in kunt stoppen dat je toevallig in de koelkast
aantreft. Maar om je een idee te geven hier onder toch een recept.
per persoon een (MSC gekeurde)
zalmfilet**
p.p een handje sperziebonen of broccoli
een kleine prei of wat bosuitjes
een kleine courgette of wat bospeen
p.p een paar cherrytomaatjes
p.p een vel bakpapier
nietmachine
evt. een paar schepjes kruidenroomkaas
of zachte geitenkaas (niet noodzakelijk!)
mayonaise
brood, pasta of aardappeltjes
provencaalse kruiden
peper, zout, olijfolie
Kom thuis, doe je jas uit en verwarm de
oven voor op 180 graden. Was je handen en haal tevoorschijn wat je
wilt gebruiken. Als je geluk hebt heb je de dag tevoren de zalm al in
de koelkast gelegd, anders haal je 'm nu tevoorschijn en leg de
filets dan nog in de plastic verpakking in een schaal met ruim koud
water. Fijngesneden courgette, bospeen of tomaatjes gebruik je rauw,
broccoli en sperziebonen kook ik 5 minuten voor, dus dát is stap
twee; maak die groenten schoon en zet ze op hoog vuur in een pan met
een beetje water.
Snijd alle andere groenten die je wilt
gebruiken fijn, halveer de tomaatjes, spreid de vellen bakpapier uit
op aanrecht of keukentafel.
Verdeel nu de (enigszins) ontdooide vis
en de groenten over de vellen. Een vel per persoon. Volwassenen
krijgen wat meer dan kinderen, je kunt een ieder wat meer van zijn of
haar favoriete groenten geven.
Bestrooi met de kruiden, sprenkel
olijfolie over het geheel en verdeel de kaas.
Vouw nu de vellen dicht. Eerst in de
lengte; neem de randen samen en vouw twee keer om, zet vas met twee
nietjes. Nu de korte kanten. Ook twéémaal omvouwen, naar boven,
zodat er geen vocht kan ontsnappen, en vastzetten met een nietje.
Leg de pakjes in de oven. 15-20
minuten. Dek ondertussen de tafel, roep de huisgenoten, schenk een
glas wijn in en eet. Ik combineer de pakjes zelf graag met wat grof
bruin brood en een beetje mayonaise. Succes!
* het recept voor deze pastasaus vindt u door het label 'winterwortel' aan te klikken n de rechterkantlijn
**alle diepvriesvis van de Lidl is nu mét keurmerk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten