maandag 29 oktober 2012

Vis


Kinderen zijn enig. Zuigelingen en zelfstandig wonenden wel te verstaan. Verder is het een enorm gedoe. Want kinderen moeten eten. En omdat je als jonge ambitieuze ouder zo'n kind na achttien jaar ook nog een beetje gezond en slank het huis uit wilt krijgen moet je daar aan werken.
Eet-opvoeden deed ik sinds week 12. Zodra er ècht eten in ging -en dat was bij mijn hongerige kroost nogal vroeg- ging ik nadenken over wát ik er eigenlijk in stopte. Geen vlees, geen suiker, maar wel veel groenten en later ook vis. De potjes die ze kregen zijn op de vingers van één hand te tellen, die gebruikte ik alleen in noodgevallen , ik had ze namelijk geproefd! Wat een smerige smakeloze smurrie is dat. Maar goed, gevolg is natuurlijk dat ik óók op de dagen dat de oppas of de gastouder moest koken iets moest bedenken. Regelmatig maakte ik dus een grote pan simpele pastasaus met ui, tomaten en tonijn die ik in mini-porties invroor.

Dat brengt me in deze serie columns bij het tweede apparaat dat totaal onmisbaar is in een huishouden met werkende ouders én kinderen; een diepvries. En, afhankelijk van het aantal gezinsleden, liefst een beetje flinke. Want waar er vroeger kleine doosjes met pastasaus, ongezoete appelmoes en groentepuree in stonden, staan ze nu vol met 1persoons soepjes. Ideaal voor dagen waarop er op rare tijden gesport moet worden. De voetballer, de hockeyer en de judoka eten -ieder op een andere dag, óók zo fijn- om een uur of vijf een kop soep met een broodje en bij thuiskomst na de training nog wat extra's.

Tsja, dat heilige samen eten. Het gebeurt steeds minder in ons huis en dat vind ik heel jammer. Maar werktijden, omgangsregelingen, sportclubs en andere hobby's gooien het normale ritme steeds meer overhoop. Tegenwoordig koken de jongste twee al wel eens samen... 3x raden; pastasaus uit de diepvries*.

Hoe strak je het als werkende ouders ook organiseert, hoe goed je ook afspreekt en invriest, er blijven stressdagen waarop alleen een diepvriespizza uitkomst biedt. En er zijn dagen waarop je bekaf het huis binnenstapt na een lange file en gewoon in een half uur aan tafel wilt zitten met iets dat iedereen lust en waarover geen discussie ontstaat.



Daarom vandaag:

Vispakjes

Het idee van deze pakjes is dat je er eigenlijk alles in kunt stoppen dat je toevallig in de koelkast aantreft. Maar om je een idee te geven hier onder toch een recept.

per persoon een (MSC gekeurde) zalmfilet**
p.p een handje sperziebonen of broccoli
een kleine prei of wat bosuitjes
een kleine courgette of wat bospeen
p.p een paar cherrytomaatjes

p.p een vel bakpapier
nietmachine

evt. een paar schepjes kruidenroomkaas of zachte geitenkaas (niet noodzakelijk!)
mayonaise

brood, pasta of aardappeltjes

provencaalse kruiden
peper, zout, olijfolie

Kom thuis, doe je jas uit en verwarm de oven voor op 180 graden. Was je handen en haal tevoorschijn wat je wilt gebruiken. Als je geluk hebt heb je de dag tevoren de zalm al in de koelkast gelegd, anders haal je 'm nu tevoorschijn en leg de filets dan nog in de plastic verpakking in een schaal met ruim koud water. Fijngesneden courgette, bospeen of tomaatjes gebruik je rauw, broccoli en sperziebonen kook ik 5 minuten voor, dus dát is stap twee; maak die groenten schoon en zet ze op hoog vuur in een pan met een beetje water.

Snijd alle andere groenten die je wilt gebruiken fijn, halveer de tomaatjes, spreid de vellen bakpapier uit op aanrecht of keukentafel.

Verdeel nu de (enigszins) ontdooide vis en de groenten over de vellen. Een vel per persoon. Volwassenen krijgen wat meer dan kinderen, je kunt een ieder wat meer van zijn of haar favoriete groenten geven.

Bestrooi met de kruiden, sprenkel olijfolie over het geheel en verdeel de kaas.

Vouw nu de vellen dicht. Eerst in de lengte; neem de randen samen en vouw twee keer om, zet vas met twee nietjes. Nu de korte kanten. Ook twéémaal omvouwen, naar boven, zodat er geen vocht kan ontsnappen, en vastzetten met een nietje.

Leg de pakjes in de oven. 15-20 minuten. Dek ondertussen de tafel, roep de huisgenoten, schenk een glas wijn in en eet. Ik combineer de pakjes zelf graag met wat grof bruin brood en een beetje mayonaise. Succes!

* het recept voor deze pastasaus vindt u door het label 'winterwortel' aan te klikken n de rechterkantlijn
 **alle diepvriesvis van de Lidl is nu mét keurmerk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten