maandag 17 december 2012

Witlof


'Heb je alles? Kan ik nog iets voor je pakken?... Dan ga ik nu!' Ik hoor de achterdeur dichtslaan en ze draait de sleutel in het slot. Even later knalt het hek dicht. Kwart over negen, de jongste dochter gaat naar school. Langzaam manouvreer ik de rolstoel achterwaarts de huiskamer weer in. Dit is mijn wereld tot de eerste thuiskomt.... Vrijdag vandaag? Nou dat wordt dan kwart voor vijf. Ik durf de radio niet aan te zetten. Misschien is er wereldnieuws en dan baal ik dat ik niet kan werken, misschien komt er gladheid....dat is voor mij zoiets als huisarrest nu.

In minder dan een week is mijn wereld met 98 procent geslonken. Dat begon op de EHBO in Leiden, waar ik mijn krukken aangemeten kreeg. Vol goede moed begon ik aan het wandelingetje naar de uitgang. Ieks! Dichtslaande deuren! Getsie; een draaideur?! Zelfs het ziekenhuis bleek al een uitdaging. Tijdens ritje naar huis op de achterbank besefte ik me dat ik heel anders zal moeten gaan denken de komende weken.... op ieder gebied.

Mijn normaal gesproken overvolle agenda is als door een wonder schoongeveegd. Wow. Geen tandarts, jammer hoor ;-). Geen chiropractor, :-( Geen verjaardag bij de buurvrouw.... nou ja ik heb ook geen cadeautje kunnen halen. Geen wandelingetje met mijn leenhond. Slik....dàt is heftig; de komende weken natuurlijk helemaal geen strand! Geen kerstfeest bij RTL, sterker nog; even helemaal geen RTL.....

Ik mag staan. Dat is op zich natuurlijk geweldig want dat houdt in dat ik kan varieëren van houding. Behalve de bank en de rolstoel heb ik dus nog een optie, ik kan staan. Ik klaag dus ook nergens over; een vriend van ons heeft na een supergecompliceerde hernia een jaar moeten liggen. Hij loopt inmiddels weer én hij is een aardig mens gebleven. Hoe bijzonder.

Mijn actieradius zal zich in de komende weken langzaam weer vergroten, daar ben ik van overtuigd. Of ik dan nog aardig gevonden zal worden? De dame van de zorgverzekering vindt me nu al een trut en ik ga straks bellen met DHL over een pakje waar ik nu ineens voor moet gaan betalen (“ja mevrouw, ik weet dat ik niet thuis was in het afgesproken tijdvak, maar ik was op de EHBO, ziet u, en niet voor mijn lol”)... De ongelukkige die mij aan de lijn krijgt zal zich dat gesprek ook nog lang herinneren. Ik moet wèl wat frustratie kwijt zo nu en dan...

Koken is ook een 'uitdaging' sinds deze week. We hebben gelukkig een hele kleine keuken. Waar ik normaal gesproken nog wel eens vertwijfeld met een kom in de handen sta die ik nergens kwijt kan, nu is het een zegen. Als een van mijn huisgenoten alles op het aanrecht voor me klaarlegt kan ik best koken. Ik kan niet làng staan: vijf, zes minuten max, dan moet ik weer even met de poot omhoog. Eten maken is nu een ding van etappes en weinig handelingen.

Uiensoep heb ik al gemaakt deze week en 'andijviestamppot met ongeschilde aardappelen'. Het stampen heeft een van de kinderen gedaan, goed gelukt hoor! De directeur heeft een dag mogen koken wat hij natuurlijk goed kan, hij krijgt alleen nooit de ruimte van me. Vandaag mogen ze hun eigen pannenkoeken bakken denk ik. Lijkt me een prima oplossing. Heb jij nog lekkere eenvoudige recepten voor me? Mail ze naar sannekookt@hotmail.nl alstjeblieft!



Ach ja, zo bezien was het ook op eet-gebied nog best een aardige week. Die week begon trouwens de met de ontdekking van een nieuw recept. Witlofsoep. Ik kon me er niks bij voorstellen, maar het is een super-wintersoep. Dus vandaag, om te vieren dat je elke dag kunt struikelen over een nieuw recept:


WITLOFSOEP [ 4 personen ]
500 gram witlof
300 gram aardappelen
2 middelgrote preien
400 gram varkenspoulet
100 gram ardennerham
60 gram boter
0,5 liter bouillon
2 eierdooiers
4 eetlepels room
1 eetlepel bieslook


Aardappelen schillen en in kleine blokjes
Groente [witlof en prei] schoonmaken en in dunne reepjes
Varkenspoulet in blokjes
Ardennerham in reepjes
Verhit 60 gram boter en bak de varkenspoulet lichtbruin.
Groente [witlof en prei] en de aardappelen toevoegen en alles na 2 minuten omscheppen.
Zout en peper en 0,5 liter bouillon toevoegen en alles 35 - 40 minuten zachtjes koken en af en toe omscheppen [doorroeren]
Na de kooktijd [vlak voor het opdienen] in een kommetje 2 eierdooiers + 4 eetlepels room loskloppen, hieraan 4 eetlepels hete soep toevoegen en nogmaals loskloppen. Dit toevoegen aan de soep samen met de ardennerham en ongeveer 30 seconden doorroeren.
Tot slot 1 eetlepel bieslook over de soep strooien.
Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten