'Heb je
alles? Kan ik nog iets voor je pakken?... Dan ga ik nu!' Ik hoor de
achterdeur dichtslaan en ze draait de sleutel in het slot. Even later
knalt het hek dicht. Kwart over negen, de jongste dochter gaat naar
school. Langzaam manouvreer ik de rolstoel achterwaarts de huiskamer
weer in. Dit is mijn wereld tot de eerste thuiskomt.... Vrijdag
vandaag? Nou dat wordt dan kwart voor vijf. Ik durf de radio niet aan
te zetten. Misschien is er wereldnieuws en dan baal ik dat ik niet
kan werken, misschien komt er gladheid....dat is voor mij zoiets als
huisarrest nu.
In minder
dan een week is mijn wereld met 98 procent geslonken. Dat begon op de
EHBO in Leiden, waar ik mijn krukken aangemeten kreeg. Vol goede moed
begon ik aan het wandelingetje naar de uitgang. Ieks! Dichtslaande
deuren! Getsie; een draaideur?! Zelfs het ziekenhuis bleek al een
uitdaging. Tijdens ritje naar huis op de achterbank besefte ik me dat
ik heel anders zal moeten gaan denken de komende weken.... op ieder
gebied.
Mijn
normaal gesproken overvolle agenda is als door een wonder
schoongeveegd. Wow. Geen tandarts, jammer hoor ;-). Geen
chiropractor, :-( Geen verjaardag bij de buurvrouw.... nou ja ik heb
ook geen cadeautje kunnen halen. Geen wandelingetje met mijn
leenhond. Slik....dàt is heftig; de komende weken natuurlijk
helemaal geen strand! Geen kerstfeest bij RTL, sterker nog; even
helemaal geen RTL.....
Ik mag
staan. Dat is op zich natuurlijk geweldig want dat houdt in dat ik
kan varieëren van houding. Behalve de bank en de rolstoel heb ik dus
nog een optie, ik kan staan. Ik klaag dus ook nergens over; een
vriend van ons heeft na een supergecompliceerde hernia een jaar
moeten liggen. Hij
loopt inmiddels weer én hij is een aardig mens gebleven. Hoe
bijzonder.
Mijn
actieradius zal zich in de komende weken langzaam weer vergroten,
daar ben ik van overtuigd. Of ik dan nog aardig gevonden zal worden?
De dame van de zorgverzekering vindt me nu al een trut en ik ga
straks bellen met DHL over een pakje waar ik nu ineens voor moet gaan
betalen (“ja mevrouw, ik weet dat ik niet thuis was in het
afgesproken tijdvak, maar ik was op de EHBO, ziet u, en niet voor
mijn lol”)... De ongelukkige die mij aan de lijn krijgt zal zich
dat gesprek ook nog lang herinneren. Ik moet wèl wat frustratie
kwijt zo nu en dan...
Koken
is ook een 'uitdaging' sinds deze week. We hebben gelukkig een hele
kleine keuken. Waar ik normaal gesproken nog wel eens vertwijfeld met
een kom in de handen sta die ik nergens kwijt kan, nu is het een
zegen. Als een van mijn huisgenoten alles op het aanrecht voor me
klaarlegt kan ik best koken. Ik kan niet làng staan: vijf, zes
minuten max, dan moet ik weer even met de poot omhoog. Eten maken is
nu een ding van etappes en weinig handelingen.
Uiensoep
heb ik al gemaakt deze week en 'andijviestamppot met ongeschilde
aardappelen'. Het stampen heeft een van de kinderen gedaan, goed
gelukt hoor! De directeur heeft een dag mogen koken wat hij
natuurlijk goed kan, hij krijgt alleen nooit de ruimte van me.
Vandaag mogen ze hun eigen pannenkoeken bakken denk ik. Lijkt me een
prima oplossing. Heb jij nog lekkere eenvoudige recepten voor me?
Mail ze naar sannekookt@hotmail.nl
alstjeblieft!
Ach
ja, zo bezien was het ook op eet-gebied nog best een aardige week.
Die week begon trouwens de met de ontdekking van een nieuw recept.
Witlofsoep. Ik kon me er niks bij voorstellen, maar het is een
super-wintersoep. Dus vandaag, om te vieren dat je elke dag kunt
struikelen over een nieuw recept:
WITLOFSOEP
[ 4 personen ]
500 gram witlof
300 gram aardappelen
2 middelgrote preien
400 gram varkenspoulet
100 gram ardennerham
60 gram boter
0,5 liter bouillon
2 eierdooiers
4 eetlepels room
1 eetlepel bieslook
Aardappelen schillen en
in kleine blokjes
Groente [witlof en prei]
schoonmaken en in dunne reepjes
Varkenspoulet in blokjes
Ardennerham in reepjes
Verhit 60 gram boter en
bak de varkenspoulet lichtbruin.
Groente [witlof en prei]
en de aardappelen toevoegen en alles na 2 minuten omscheppen.
Zout en peper en 0,5
liter bouillon toevoegen en alles 35 - 40 minuten zachtjes koken en
af en toe omscheppen [doorroeren]
Na de kooktijd [vlak voor
het opdienen] in een kommetje 2 eierdooiers + 4 eetlepels room
loskloppen, hieraan 4 eetlepels hete soep toevoegen en nogmaals
loskloppen. Dit toevoegen aan de soep samen met de ardennerham en
ongeveer 30 seconden doorroeren.
Tot slot 1 eetlepel
bieslook over de soep strooien.
Eet smakelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten