In een vega lasagne is ook kleur heel belangrijk. Dus behalve een groente voor de ´bite´ en een goeie tomatensaus moet je nog een mooie groene groente kiezen. Het is een kwestie van smaak, en ook van seizoen. Spinazie is prima natuurlijk, maar wat dacht je van erwtjes of broccoli? Vandaag kies ik voor broccoli omdat de jongens daar zo gek op zijn, en een paar handjes spinazie omdat die nog in de koelkast liggen..... De broccoli snijd ik in heel kleine roosjes en kook die, zonder zout, even voor.
Kaas! Natuurlijk. Ik kies voor een grote bol mozzarella met ca. 150 gram geraspte oude kaas, maar ook hier geldt dat je je eigen smaak kunt volgen.....
Tomatensaus:
1 flinke ui in ringen
2-4 teentjes knoflook, in stukken
2 blikken gepelde tomaten
1/2 eetl suiker
2-3 theel. 'herbes de Provence' (met name tijm en oregano)
evt. wat verse tomaten
peper, olijfolie
Smoor op een laag pitje de ui, knoflook en evt. verse tomaat een minuut of 15 tot alles zacht is. Voeg de kruiden toe, de bliktomaten, breng tot pruttelen. Breng op smaak met peper en suiker, laat even inkoken, haal eventueel de staafmixer even door het mengsel, het mag een gladde saus zijn. Zet apart.
Aubergines:
Snijd 2 aubergines in dunne plakken. Bestrooi flink met zout en zet weg in een vergiet met wat gewicht er op. Spoel na een uurtje of 2 goed af en dep de plakken droog met keukenpapier. Smeer nu de schijven dun in met olie en bak aan beide zijden in een gloeiend hete grillpan. Zet apart.
Nu heb ik klaar staan: 1 pan tomatensaus, 1 pak lasagnevellen, 150 gram geraspte kaas, 1 grote bol mozzarella, 3 stronken broccoli in roosjes even gekookt, 100 gram spinazie, 2 aubergines in geroosterde plakken.
Nu dan is het tijd om de oven voor te verwarmen, en de laagjes in de ovenschaal te stapelen. Vet de schaal wel even in. Begin met wat tomatensaus, dan lasagnevellen, dan aubergine. etc etc. eindig met het laatste beetje tomatensaus en de kaas. Voor wat betreft de oventijd volg ik de aanwijzingen op de verpakking van de lasagnevellen, dat verschilt nog wel eens per merk. Richtlij is; 200 graden, 35 minuten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten