dinsdag 29 oktober 2013

Broccoli onder een dakje

Dit recept is echt een werkende-ouders-topper. Het is zo eenvoudig dat je geen fouten kunt maken en niet eens echt hoeft na te denken. Kinderen kunnen lekker even helpen en terwijl de bakjes in de oven staan sleur je de kids onder de douche door. Iedereen schoon? Aan tafel!

Nog meer voordelen: lekker zonder vlees en kinderen vinden het leuk om te eten. Bovendien kun je makkelijk per bakje de hoeveelheden aanpassen en met de ingrediënten afwisselen!





Broccoli onder een dakje

1 stronk broccoli per 2 personen
1 velletje diepvries bladerdeeg per persoon, ontdooid
1 klein potje groene pesto
1 pakje "feta"kaas (de moeite om hier échte voor te nemen, van schapen- of geitenmelk)
beetje boter, 1 ei

Flinke pan, per persoon 1 ovenvast schaaltje

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de randen van de schaaltjes in met een beetje boter, zet een flinke pan met ruim water op hoog vuur. Was de broccoli en snij in kleine 'bloempjes'. Snij de mooie delen van de stelen in kleine blokjes, maat dobbelsteen. Kook de groente een minuut of 4-5, ze mag niet meer rauw zijn, maar ook nog niet gaar. Laat goed uitlekken. 

Meng de pesto en de feta door de broccoli en verdeel over de schaaltjes. Je past de hoeveelheid een beetje aan aan de persoon die het schaaltje straks voor zijn neus krijgt. 
Nu maak je het dakje door over ieder kommetje een velletje bladerdeeg te 'spannen'. Afhankelijk van de maat van je kommetjes hou je nu restjes deeg over, die je met een mesje kunt afsnijden. Van die restjes vorm je de beginletters van de naam van de eters. Nú weet je het verschil nog tussen de volle kom en de kom voor de kleine eter, maar als ze uit de oven komen niet meer. Plak de letters op het juiste dekseltje.

Bestrijk het deeg met het los geklopte ei, prik voorzichtig een paar gaatjes in ieder dakje, zet in de oven.
Ongeveer 20 minuten, kijk af en toe. Als het deeg mooi goudbruin is zijn ze klaar. 
Pas op, de inhoud van de kom blijft lang heet!!!

Suggesties: 
-vul de bakjes met half broccoli-half sperziebonen, kook ze tegelijk gaar. 
-meng behalve de pesto en de kaas ook een klein blikje maiskorrels door de groenten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten