dinsdag 1 april 2014

Sugar-high....

Wen er maar aan.
Dit soort kaartjes, schema's en adviezen ga je de komende jaren heel veel zien.
Het is een index die aangeeft wat voeding doet met je bloedsuikerspiegel.


Voor mij was bovenstaand kaartje nieuw. Anneke Ammerlaan, alom gerespecteerd Food-watcher, gebruikte het in haar Okura-lezing afgelopen zondag. Zij voorspelt dat dit, voeding en bloedsuikerspiegel, de komende jaren een van de grote onderwerpen wordt op voedingsgebied.

Het idee is dat voedsel met snelle suikers, met een hoge waarde, snel wordt opgenomen door het lijf. Die piekervaring kennen we natuurlijk wel, als we kijken naar hoe kleine kinderen reageren op een kinderpartijtje. Hyper van de suiker rennen ze rond, om een uur later te struikelen, te vallen en te huilen....

Ook bij ons werkt dat zo, al leren we het huilen af. De 'after-lunch-dip' rond twee uur en de 'hongerklap' zijn termen die wij als volwassenen regelmatig gebruiken..... Want bij de dip hoort ook een 'leeg' gevoel. En daarmee de kans dat we onbewust méér eten bij de volgende maaltijd, of tussendoor snacken....

Omdat ik het zo herken van jonge kinderen vind ik het wel een interessant verhaal. Gewapend met dit kaartje zal ik de komende weken ons restaurant binnenwandelen, op zoek naar de ideale lunch. Want ook wij nieuwslezers kennen het fenomeen dat de meeste versprekingen juist in de uitzending van 1300 zitten....

Keep you posted!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten