Krijgen we dan toch nog winter? Schaatsen? Sneeuw? Ik hoop het van harte want van dat grauwe grijze gure weer heb ik wel weer even genoeg. Koude wangen wil ik! Koude benen na het schaatsen! Ik wil zelfs wel weer even een 'testje' voor de winterbanden. Heb ik ze niet voor niks aangeschaft....
Ik voel me als een schoolkind dat zich verveelt. Naar buiten wil ik! De tuin biedt weinig afleiding in deze tijd van het jaar. De schetsen voor de moestuin liggen al sinds oktober klaar, zaden en knollen zijn besteld... Het is nu gewoon een kwestie van wachten. In februari komt de mest, in de weken daarna volgt beetje bij beetje het spitten. En het zaaien natuurlijk, dat is een leuke klus. De vensterbanken in ons huis vullen zich dan met tientallen kleine potjes waarin ik de beloften voor het komend jaar bijna uit de grond kíjk. Maar goed... zo ver is het nog lang niet. Eerst nog een paar grauwe, grijze... wacht ik herhaal mezelf.
Zelfs de kook-inspiratie laat me in de steek. Wintergroenten, het zal wat. Ik ben al sinds oktober bezig met wintergroenten, moest tenslotte ook voor deze rubriek het nodige uitproberen en eerlijk gezegd komen knolselderij, winterpeen en pastinaak me de oren uit.... Ligt het aan mij of wordt m'n bui ook steeds grijzer????
In de voorraadkast stuit ik op een paar vergeten Chocoladeletters. Wacht! Dat is nog eens een uitermate nuttig tijdverdrijf..... we maken chocoladeletter-mousse! Niets is troostender, meer hartverwarmend dan een lekker zoet en machtig toetje. En zeg nou zelf; het is restverwerking, dus totáál verantwoord!
Chocoladeletter-mousse
ca. 150 gram chocoladeletter
4 eetlepels vers sinaasappelsap
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
4 eieren, gescheiden
Zet een pan met een laagje water op het vuur. Rasp de gewassen sinaasappel tot je de gewenste hoeveelheid hebt. Pers nu een halve sinaasappel uit. Scheidt de eieren, klop de eiwitten stijf in een schone droge kom. Breek de chocoladeletter in een vuurvaste schaal en zet die op de pan. Laat langzaamaan smelten terwijl je voortdurend roert, tot de massa glad is, roer een scheut sap door de massa. Haal de pan van het vuur en wacht tot de chocola een béétje is afgekoeld, roer dan een voor een de eierdooiers erdoor. Spatel vervolgens lepel voor lepel de eiwitten door het mengsel en tot slot de sinaasappelrasp. Schep in mooie kommetjes en laat tenminste twee uur opstijven.
Hmmmm. Wees voorbereid op een echt “Vivianne-Rocher-in-Chocolat-moment”!
Tip: Willie Harcourt-Cooze zoekt al jaren naar de perfecte chocolade om mee te koken. Hij maakte over zijn zoektocht een televisie-serie en blog.
Ter inspiratie!
Tip: Willie Harcourt-Cooze zoekt al jaren naar de perfecte chocolade om mee te koken. Hij maakte over zijn zoektocht een televisie-serie en blog.
Ter inspiratie!
Fijne site Sanne! Ik heb sinds vorig jaar een pieperig moestuintje in de achtertuin aangelegd - door kater Ranja tijdelijk in gebruik als kattenbak - en volg als beginneling graag het pad van de meester. Je recepten zijn trouwens ook erg goed. doei, Sep
BeantwoordenVerwijderen