dinsdag 3 januari 2012

Aardappel

'Fryske Gieltjes', 'Pink fir Apple' en 'Truffeltje' zo heten mijn goede voornemens voor 2012. Stop maar met raden, het zijn de namen van de aardappelrassen die ik dit jaar ga planten. Ik bestelde ze al in december, en pas in maart of april gaan ze de grond in. Het zijn een beetje bijzondere soorten. De “gewone” biologische soorten kun je tegenwoordig bij iedere supermarkt krijgen, die zijn de moeite van het zelf poten niet waard. Alhoewel moeite....


Het telen van aardappels kost eigenlijk heel weinig moeite. Ze doen het helemaal zelf, je moet alleen het vocht een beetje in de gaten houden, té droog of té nat vinden ze niet fijn. En het oogsten is enig. Het is een van de weinige tuinklussen waarvoor ik de kinderen nog meekrijg omdat het spannend is; je kunt boven de grond onmogelijk zien wat je gaat opgraven. Net paaseieren zoeken. En dan de smaak.... geloof me; je zult verstelt staan van de smaak van eigen aardappels! Ik heb geen idee hoe dat komt. Wat doen de “grote aardappelboeren” anders? Is het dan toch zo simpel dat een aardappel gaat smaken naar de grond waarop hij groeit? En dat die smaak beter wordt als je gewoon helemaal geen chemische zooi gebruikt? Ik geloof het graag.

Nieuwsgierig geworden naar de smaak van eigen aardappels? Probeer het zelf dit jaar! Echt, aardappels telen kan overal. Zélfs als je het afgelopen jaar in een vlaag van verstandsverbijstering je hele tuin hebt laten plaveien, zelfs als je alleen een balkon tot je beschikking hebt. Ik daag je uit; neem twee grijze vuilniszakken en schuif die in elkaar. Vul voor de helft met potgrond. Zet op een plaatsje in de zon, met de zak zó naar beneden gerold dat de zonnestralen de aarde net raken. Poot in maart twee aardappels van een soort dat je lekker vindt. 'Roseval' doet het bijvoorbeeld goed op deze manier. Hoe meer oogjes of uitlopers ze al hebben hoe beter het is. Prik een paar gaten onderin de zak zodat een teveel aan regenwater weg kan, is het weken achtereen droog, geef dan een beetje water.
Zo. En nu niet meer naar omkijken tot de plantjes bovenkomen. Dan vul je de aarde een beetje aan tot alleen de topjes nog zichtbaar zijn, de zak rol je wat verder omhoog. Doe dit twee keer, laat dan de plant verder groeien. Je kunt oogsten als de plant geel is geworden en afgestorven. Knip hiervoor de zak open.....



Aardappels uit de oven

Met jouw eigen aardappels kun je deze manier van bereiden natuurlijk pas in september uitproberen. Maar heus, van íedere aardappelsoort knapt de smaak enorm op als je 'm op deze manier klaarmaakt.

Nodig: je favoriete aardappel, olijfolie, Provençaalse kruiden, evt. wat knoflooktenen in de schil, een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels grondig, verwijder met een scherp mesje eventuele pitjes en groene plekken, maar schil ze niet. Krieltjes laat je heel, grote aardappels snijd je in evengrote stukken. Dep ze droog met wat keukenpapier. Schud flink wat kruiden over de aardappels en een paar eetlepels olijfolie. Wrijf de aardappels (en knoflooktenen) met de hand goed in met het mengsel. Zet 20 minuten in de hete oven, serveer met lekkere mayonaise.

Tip: het ' scrubben'  van aardappels gaat heel goed met speciale
scrubhandschoentjes, zoals van Fabrikator... Al gaat het net zo goed met de groene kant van een schuursponsje ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten