Er zitten bacteriën in onze kip. De consumentenbond kwam begin deze week met de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van de kip. Een beetje gelaten lezen we dergelijke onderzoeken. Eigenlijk wisten wel dat er een enorme hoeveelheid troep in het kippenvlees zit. Toch? Al jaren roept de overheid dat er nu toch echt héél hard gewerkt wordt aan nieuwe regels. En dat er ook, heel voorzichtig, gewerkt wordt aan diervriendelijker manieren van kippen houden met veel minder antibiotica. Achter dergelijke initiatieven zit geen vaart. De kippenindustrie is een bedrijfstak van ongekende omvang. Wij exporteren bijvoorbeeld de meeste eieren van de wereld. WIJ! In dit mini-kikkerlandje, herstel; mini-kippenlandje. Door de enorme schaal waarop we kippen houden zijn de economische belangen ook enorm. En dus gaan veranderingen niet zo snel, zelfs niet als het om onze gezondheid gaat.
Wij consumenten zóuden natuurlijk kunnen stoppen met het eten van de kiloknallers. Ik zeg ook maar iets geks hoor, maar het zóu kunnen. Dus dat je niet van die kipjes eet die zo gefokt zijn dat ze in hun zes weken op deze aardbol alleen maar eten, in een overvolle schuur zonder bewegingsruimte en met de nodige preventieve medicatie. Je kunt ze gewoon in de koeling laten liggen. De supermarkt gaat vanzelf minder bestellen als het in de schappen achterblijft.
Maar willen we dat ? Een leven zonder kip? Ik denk het niet. Kip is heerlijk, veelzijdig, makkelijk klaar te maken, kinderen zijn er gek op... en dan dat krokante velletje als ie net van het spit komt... heerlijk, het water loopt me in de mond terwijl ik dit schrijf.
Dus is er maar één optie: wij eten de biologische variant. Ze is veel duurder dan haar kiloknaller nichtje, maar er blijft meer van over in de pan. Ze heeft bovendien gescharreld, buitenlucht gezien, eieren gelegd, ze is kip geweest tot de man met de bijl kwam, zeg maar. Omdat ze meer ruimte en meer tijd heeft gekregen is ze zoveel duurder dat we bij ons thuis gewoon minder váák kip eten. Maar dan wel in de allerlekkerste gerechten.
Minder vaak en minder kip per gerecht. Dat is de oplossing die ik toepas. Onderstaand recept maak ik met 1 tot anderhalve kipfilet voor 4-6 personen. Razendsnel klaar, het ziet er schattig uit en je mist niks, probeer maar.
Kip uit de oven
voor 4-5 personen
1-2 flinke biologische kipfilets
Pot geroosterde paprika's.
grote pot zure room
3 flinke eetl. rode pesto
3 tenen knoflook
ovenschaal, olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pers de knoflook uit, roer door de zure room met de pesto
Leg de uitgelekte paprika in de ingevette ovenschaal
Snij de kip in lange repen, snijd eventueel dikke gedeeltes van de kipfilets
even in, leg op de paprika
Smeer dik in met het zure room mengsel
ca 30 minuten in de oven.
Serveer met een frisse groene salade en rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten