donderdag 22 maart 2012

Dokter in de keuken?

Onder de titel "de beste dokter staat in de keuken" verschijnt morgen een kookboek van de hand van Birgit de Heij. Ik heb het meteen op mijn verlanglijstje gezet. Birgit is (niet schrikken) orthomoleculair voedingsdeskundige. Ik wist niet dat ze bestonden, maar ben achteraf niet verbaasd. Sinds ik met enige regelmaat in de keuken van een toprestaurant om de hoek mag kijken ben ik me meer en meer gaan realiseren dat koken eigenlijk scheikunde is. 
Sterker nog, dat eten scheikunde is, nee, dat het leven zèlf scheikunde is... 
Alles draait om het voeden van het menselijk lichaam met de juiste brandstof. Zoals je 
de juiste benzine tankt voor je auto. 
Nu is dat op zich geen baanbrekend nieuws, al eeuwen lang tracht men uit te vinden wát die juiste stoffen zijn en hoe je ze het beste tot je kunt nemen. 
Dat is een tikkie doorgeslagen, men kon op een gegeven moment vitamines uit groenten halen, of ze chemisch maken, stopte ze vervolgens overal in en zo komen wij aan drinkyoghurt met appelsmaak en extra vitamines C. Dat is natuurlijk heel knap. Alleen zijn wij consumenten zo dom om te denken dat drinkyoghurt met appelsmaak dan wel net zo gezond zal zijn als een glas yoghurt en een appel. 
Je volgt me nog? Het wordt net interessant.
De orthomoleculaire leer verdiept zich in mineralen en vitamines en schrijft soms hoge concentraties voor om de gevolgen van bijvoorbeeld milieuvervuiling voor het lichaam te verzachten. 
Reuze ingewikkeld en alternatief. Máár, Birgit de Heij pakt het volgens een artikel in het 
Leids Dagblad behoorlijk praktisch aan, weet veel van de goede en slechte componenten van ons voedsel en stelt dat je door de juiste dingen te eten je lichaam
 (maar bijvoorbeeld ook het gedrag van kinderen) enorm kunt beïnvloeden. 
Kijk. Dát snap ik! En daarom  wil ik graag een keer met haar praten. Eerst het boek lezen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten