Omelet op z'n italiaans
(2 personen)
scheutje olijfolie, klontje roomboter
6 eieren
20 gram parmezaanse kaas
peper
Voor de vulling:
1 kleine courgette in dunne plakjes
2 eetlepels verse kruiden als basilicum, peterselie
1 tl. dragon (mag gedroogd)
of
1 venkelknol in dunne schijfjes, groen fijn geknipt ter garnering
1 tl dragon (mag gedroogd)
beetje karwijzaad
Verhit de olie en boter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de groenten (zonder de kruiden!) 4-5 minuten, zet apart op een bord. Indien nodig nog een beetje olie toevoegen aan de pan, vuur hoog zetten en de losgeklopte eieren in de pan gieten. Haal de pan heen en weer over het vuur, duw de randen van de omelet wat naar binnen. Als het ei gaat stollen draai je het vuur laag. Schud de pan om er zeker van te zijn dat het ei niet vastkleeft.
Leg nu de groente op de helft van de omelet, bestrooi met de kruiden en de kaas. Klap de andere helft van de omelet over de vulling heen en laat het geheel even doorwarmen.
Roep uw lief, laat de omelet op een groot bord glijden, snijd wat heerlijk boerenbrood en eet de omelet samen van het bord terwijl u elkaar diep in de ogen kijkt.
De aller mooiste ei-bak-scène-in-een-film-ooit zag ik in "Big Night" van Stanley Tucci. Het is sowieso een prachtige eetfilm met zwaar italiaans accent, echt weergaloos is de slotscène, waarin 5 minuten lang geen woord gesproken wordt maar waarin een gebakken ei alles goedmaakt.
En nog eentje dan, want 1 ei is geen ei tenslotte, een onweerstaanbaar brunchgerecht voor wie het laat heeft gemaakt of een ei 'es anders' wil opdienen bij de brunch:
Broodje ei-tomaat
(2 personen)
6 casino boterhammetjes met aan twee kanten korst verwijderd
2 eieren
schep turkse yoghurt of crème fraîche
6 kerstomaatjes, gehalveerd
1 tl. dragon
peper, zout
muffinvorm met (ten minste) 6 gaten
evt. bieslook ter garnering
Verwarm de oven voor op 180 graden. Duw in 6 muffingaten een boterham, de hoekjes blijven uit de vorm steken. Leg in ieder broodbakje 2 halve tomaatjes. Klop de eieren met de zuivel even door, roer peper en dragon erdoor en schenk voorzichtig de vormpjes vol. Plaats in het midden van de oven, 20 minuten. Hmmm. Glaasje sap er bij en je kunt de dag weer aan.
Fijne Pasen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten