maandag 28 mei 2012

Aardbei

Het gevaar voor nachtvorst is definitief geweken, ruim baan voor het zomerkoninkje! Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met aarbeien. Nou niet met de vrucht, maar met de plant. Momenteel kun je in de supermarkt alleen geïmporteerde keiharde lichtzure varianten krijgen, of onbetaalbare in-de-kas-gekweekte. Pas als je komende zomer de zoete zongerijpte Hollandse aardbeien proeft weet je weer wat je gemist hebt. De geur alleen al!

Mijn verhouding met de plant werd verziekt toen ik een moestuin overnam met zeker dertig plantjes. Hier op het zand doen ze het goed. Vrijwel alle tuin-collega's houden dan ook veel ruimte vrij voor de aardbei. Ik niet meer. Dat komt zo; vogels zijn knetterzot op aardbeien. Tuiniers doen er dan ook alles aan om ze bij de tere vruchten weg te houden. Een hele uitdaging want over het algemeen heeft een vogel nét een dag eerder dan de tuinier in de gaten dat de aarbeien geplukt kunnen worden.

De vogelverschrik-trucs zijn dan ook legio; glanzende cd-tjes tussen de planten hangen, of metalen poeze-snuitjes met groenglazen ogen. Glinsterende strips folie, iedere tuinier heeft zijn eigen manier om de vogels te verjagen. Ik spande, zoals de meesten uiteindelijk doen, netten. Wel eens een jonge vogel zien vechten voor zijn leven terwijl ie verstrikt zit in een net? Precies. Mijn tere stadsmeisjes-zieltje bleek er niet tegen opgewassen. Met de netten verdwenen de aardbeienplantjes van mijn tuin.

Vorig jaar dacht ik het licht te zien; ik ontdekte de aarbeienacademie van Jan Robben. Hij stelt dat het telen van aardbeien een koud kunstje is, zolang de 100 dingen die fout kunnen gaan maar goed gaan. Toch voelde ik me aangesproken door zijn idee: “In plaats van mijn favoriete zomerfruit te vervoeren van mijn plantjes in Oirschot naar jouw keuken, breng ik de plantjes naar jouw keukendeur. Via de Aardbeienacademie.nl zal ik je laten zien hoe daaraan straks de heerlijkste aardbeien groeien.....”

Ik kocht verschillende prachtige planten bij Jan en at, gezeten op mijn balkon en heel boos kijkend naar de verbaasde vogels, ook heerlijke aardbeien nu en dan. Van de 26 planten hebben 4 de afgelopen barre winter overleefd. Pfff. Misschien moet ik het zelf telen van aarbeien in het bakje 'leuk voor later' deponeren. Maar waag zelf vooral nog een poging, want het moet gezegd, aardbeien van eigen plant zijn goddelijk. Veel lekkerder dan uit de winkel.

Steeds meer aardbeientelers geven er overigens de brui aan. Nog een paar jaar problemen met het aanstellen van plukkers en er zal geen Hollandse aardbei meer bestaan. Nederlanders gaan het écht niet doen, al wordt de komende minister van arbeid nog zo streng. Misschien moeten we dit jaar dan maar extra genieten van de zomerkoninkjes, zo op de valreep. Ik ken nog een teler in Lisserbroek. Wanneer ik in de zomer naar huis rij met een paar doosjes moois op de passagiersstoel geurt de hele auto naar het zoete spul. Hmmmm. Vooruit; door het schrijven over aarbeien loopt het speeksel me in de mond en is mijn humeur tot ongekend niveau opgekrikt; ik deel mijn aller-aller-aller-lekkerste recept met je.

Goddelijke zomertaart



Je kunt dit makkelijk en moeilijk doen. Moeilijk is door ook de bodem voor de taartjes zelf te maken, bijvoorbeeld van zandtaartdeeg, of diepvries bladerdeeg.
Mákkelijk is met kant en klare bodempjes van de supermarkt. Wat het taartje bijzonder maakt is de geweldige mascarpone vulling met vers fruit...


Die mascarponevulling maak je als volgt:
ca. 300 gram mascarpone
3-5 eetl poedersuiker
scheutje citroensap
2 eierdooiers

Alles in een kom en goed doorroeren, klaar. Schep de mascarpone-vulling in de taartbodempjes, stapel de mooiste aardbeien* hoog op ieder taartje op.... Blaadje munt voor de stylisten onder ons... Zweempje poedersuiker mag, GEEN slagroom. En.... serveren maar.

I have my moments, I know.

*frambozen zijn een niet onaardige variant, bosbessen, bramen, rode bessen zijn misschien wel het allerlekkerst..... Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten