Nederlandse kinderen zijn steeds vaker
te dik zo lezen we deze week overal. Een van de grote boosdoeners is
frisdrank. We drinken gemiddeld per persoon meer dan een halve liter
frisdrank per dag, dat is inderdaad verschrikkelijk veel. Als ouders
bepalen wij wat onze kinderen eten en drinken, dus moeten we onszèlf
heropvoeden.
Twee factoren spelen een belangrijke
rol in hoe we bepalen wat goed is voor onze kinderen en wat niet.
Allereerst natuurlijk wat we weten over ons eten. Frisdrank is een
combinatie van vocht met veel suiker en chemische toevoegingen. Dat
een dergelijke combinatie voor helemaal niemand goed is weten
we best. Maar het is lastig om te achterhalen wat dan wel goed is.
Regelmatig verschijnen er wetenschappelijke onderzoeken naar de
gevolgen van zoetstoffen in fris-, fruit- en zuiveldranken op ons
lichaam. Die onderzoeken spreken elkaar vaak tegen en dat is niet zo
verwonderlijk als je bedenkt dat onafhankelijk wetenschappelijk
onderzoek tegenwoordig bijna niet meer bestaat. Vrijwel altijd wordt
een onderzoek gefinancierd door een belanghebbende instantie, of dat
nu een farmaceut is of een voedingsmiddelen fabrikant. Daarmee is een
groot deel van de gepubliceerde onderzoeken gekleurd.
Okay, ons gezond verstand dan maar: ons
lichaam heeft suiker nodig. Dat maken we zelf, van koolhydraten.
Extra suikers krijgen we binnen via groenten en fruit. Wat er ook in
frisdrank zit, NODIG hebben we het niet.
Maar we wonen niet met onze koters op
een onbewoond eiland. Ons denken wordt in grote mate beïnvloed door
reclame. Wanneer je de reclames voor fris- fruit- en zuiveldrankjes
bekijkt dan valt op dat kinderen en jongeren de belangrijkste
doelgroep van de reclamemakers zijn. “Get them while they’re
young’” is het devies.
Misschien is dát wel het moeilijkste
aan ouders zijn; het negeren van het idee dat je je kind iets tekort
doet als je het iets ontzegt. Verbieden van gezoete dranken is
ondoenlijk, denk maar aan al die talloze feestjes en partijen waar je
kind komt en waar zoete drank ruimschoots aanwezig is. Denk maar aan
de supermarkt, winkelstraten, stations en (hoe is het mogelijk)
scholen waar blikjesautomaten in rijen staan opgesteld. Verkoop van
frisdrank zou morgen natuurlijk verboden moeten worden op scholen en
alle directies die het toelaten op staande voet ontslagen maar mijn
punt is; al ban je het uit je huis, je kind wordt er continue mee
geconfronteerd.
Gezond verstand zegt dan: drink het met
mate. Niet die ruime halve liter die we nu per persoon per dag
wegklokken, maar af en toe een glaasje. Als een traktatie en leuk
moment. Ook in mijn huis is ‘wat te drinken’ vaak onderwerp van
gesprek. Wij hebben twee niet-melk-drinkers en drie hyperactieven,
dus wij drinken eindeloze hoeveelheden water en thee. Regels helpen;
kom je verhit binnen van het buitenspelen dan neem je eerst een glas
water. Net als bij de maaltijden en zelfs naar school gaat
leidingwater mee, in een hip flesje. Uit school is er thee, net als
‘savonds na het eten. Zoet spul wordt wel gedronken, maar met mate.
Zaterdagavond voor de tv, met een feestje, soms gaat er een pakje
drinken in de schooltas.
Als je even rondkijkt is er best nog
wat zoets te vinden voor die momenten; diksap, vers geperst fruit,
goed verdunde limonadesiroop en sinds een jaar is er zelfs een nieuw
soort frisdrank in het schap: Oggu. De missie van maker Leonard
Freeke is het maken van een frisdrank met ‘zero chemicals en zero
calories’. “Ik ben Oggu gaan ontwikkelen voor mijn kinderen”,
zegt hij. Nadat hij tot zijn verbazing in een frisdrankfabriek emmers
met poeders en korrels had aangetroffen, in plaats van bergen
sinaasappels en citroenen, was zijn missie een feit. Het duurde jaren
voor de biologische prik in de supermarkt stond en hij is nog niet
klaar. Oggu moet straks gezoet worden met stevia in plaats van met
biologische suiker. Daarmee komt ook het streven van ‘zero
calories’ in zicht. Het wachten is op goedkeuring door Brussel van
de biologische stevia. Dergelijk pionierend ondernemerschap
inspireert. Kijk voor een uitgebreider gesprek met Leonard Freeke onder de tab "interviews" bovenaan deze bladzijde.
Deze column eindigt altijd met een
recept, dus ook vandaag. Want al hebben we het lekkerste leidingwater
ter wereld en is thee heerlijk soms verlang je ineens naar iets
fruitigs. Ik leerde het kennen in de Verenigde Staten en eerlijk is
eerlijk; op een snikhete zomerdag is het de beste dorstlesser die er
is:
LEMONADE
1 deel citroensap, vers
geperst, van biologische citroenen
1 deel biologische suiker
1 deel water
Verwarm het water in een
steelpan en voeg de suiker toe. Roer rustig tot de suiker is
opgelost. Giet het citroensap er bij en laat afkoelen. Dit is de
basis voor de limonade. Naar smaak water toevoegen en minstens drie
uur in de koelkast zetten. IJskoud drinken.
“Ja maar….” Hoor ik
je zeggen, “hier gaat ook heel wat suiker in”. Klopt. Heb het
recept uitgeprobeerd met stevia, maar dat had toch meer de smaak van
een koortsverlagend drankje dan van lemonade. Ik laat dat even over
aan de profs!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten