'Hoe staat het er bij jou voor op de
tuin?' Mijn overbuurman spreekt me aan op straat met een zorgelijk
gezicht. We schelen minstens dertig jaar in leeftijd, maar dat we
beiden een moestuin hebben schept een band. En we zijn het ook dit
keer snel eens; zó koud was het nooit eerder in mei. Hoe we ook
prakkizeren, we voorzien grote problemen voor de oogst dit jaar.
Ter geruststelling; er is elk jaar wel
wát met zo'n moestuin. Vorig jaar rond deze tijd was het zo warm en
droog dat het zaaigoed de vensterbanken uit groeide maar de tuin niet
op kon omdat het daar wel een woestijn leek, nu is het zo koud dat
zelfs in de vensterbanken thuis het zaaigoed nauwelijks groeit.
Tomatenplanten horen nu een centimeter of tien hoog te zijn
bijvoorbeeld, maar ze zijn net pas boven!
Ach ja, dit zijn de jaarlijkse
troubles. Mijn overbuurman kan er ook wel om lachen; “Het is elk
jaar hetzelfde, denk je net dat je het weet...” Eigenlijk is dat
juist ook de charme. Hij en ik zijn niet afhankelijk van de opbrengst
van onze tuinen, dus alle oogst is mooi. Het ene jaar sjouw je emmers
tomaten naar huis, het jaar daarna mislukken ze jammerlijk. Pompoenen
heb ík afgelopen jaar nauwelijks gehad, maar een enkele bessenstruik
leverde 5 kilo bessen!
Wat niet uit te leggen is aan iemand
zónder moestuin is dat fantastische gevoel dat je krijgt als je je
eigen groenten oogst. Het voelt zó basaal, zo oorspronkelijk.... zo
écht (ik blijf een beetje Rotterdammer). Eh... wat houdt jou nog
tegen? De moestuin is hipper dan ooit. Het aanbod in de tuincentra
was nog nooit zo gevarieerd. De moestuin is een nieuw tijdperk
ingegaan. Wat nou tuinbonen en rode kool? In 2012 hebben we vijgen en
artisjokken!
Natuurlijk heeft niet iedereen de
oppervlakte om een leuke moestuin te beginnen. Maar zelfs op een
balkon of in een flinke vensterbank kun je al wat groenten en kruiden
groot brengen. Ook voor de Randstedeling is er geen excuus meer. Kijk
naar wat Debra Solomon deed met Foodscape in de Schilderswijk. Het
begon als een uitdaging voor kunstenaars die moesten bedenken hoe je
eten kunt verbouwen in de stad. Solomon wist de bewoners van een
aantal huizenblokken over te halen om de gemeenschappelijke
binnentuinen om te vormen tot moestuinen. Het werd zo'n succes dat er
dit voorjaar zelfs gesproken wordt over het planten van fruitbomen
langs de openbare weg. Uiteindelijk moet de Schilderwijk de lekkerste
wijk van het land worden. Waarom zou jij niet met een paar buren dat
suffe plantsoentje veroveren? Wie heeft er nou behoefte aan een
wipkip? Wedden dat de buurman zijn teckel ergens anders uitlaat als
jullie gewoon beginnen met het telen van groenten? Start eenvoudig,
plant een appelboom, zaai wat snijbiet of rucola... doet het bijna
altijd en is van eigen bodem onvoorstelbaar lekker!
Wil je wat meer begeleiding en
inspiratie dan alleen de tekst op het zakje zaad dan heb ik wel een
paar suggesties. Vrij recent zijn “Thuis bij Jamie” van Jamie
Oliver en “Het nieuwe stadstuinieren” van Celia Brooks Brown.
Beide Britten zijn bekend geworden als televisiekok, beiden hebben
een moestuin. Die van Jamie wordt onderhouden door een tuinman, die
van Celia ligt midden in de stad. De verschillen zijn groot, maar uit
beide boeken spreekt een grote passie voor de tuin en ze bieden een
behoorlijk houvast als je net begint. Mijn favoriete moestuinboeken
vind je achter de tab “groenboeken” bovenaan deze bladzijde.
Omdat je in ieder bloempotje rucola kunt kweken is dat een belangrijk
ingrediënt in het recept van vandaag...
Pasta met groen
ca. 400 gram pasta (bijvoorbeeld
volkoren penne)
500 gram groene asperges
150 gram rucola
1 rode peper
citroenschil, geraspt
2 el citroensap
2 tenen knoflook, fijn
ca. 100 gram grana pardano, geraspt
Voorbereidingen: breng een grote pan
water aan de kook. Maak de peper schoon (zaadjes verwijderen) en
snijd heel fijn. Rasp de schil van een schoongeboende citroen. Je
hebt ongeveer twee theelepels nodig. Was de rucola en laat uitlekken.
Breek het onderste deel van de asperges af en gooi weg. Was de
asperges en breek in gelijke delen, houd de topjes apart.
Kook de aspergestelen een paar minuten,
voeg dan de aspergetopjes toe. Schep na 2-3 minuten de groenten in
een vergiet en spoel koud af. Meng in een grote kom de fijngesneden
peper, de knoflook, citroenschil, rucola en aspergesen het grootste
deel van de geraspte kaas.
Kook de pasta in de pan met
aspergekookvocht tot het gaar is, laat dan uitlekken. Schep pasta en
groenten doorelkaar in een ruime kom, breng op smaak met peper en
citroensap en een drup olijfolie.
Serveer direct, met nog wat geraspte
kaas er bovenop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten