dinsdag 15 mei 2012

Rucola


'Hoe staat het er bij jou voor op de tuin?' Mijn overbuurman spreekt me aan op straat met een zorgelijk gezicht. We schelen minstens dertig jaar in leeftijd, maar dat we beiden een moestuin hebben schept een band. En we zijn het ook dit keer snel eens; zó koud was het nooit eerder in mei. Hoe we ook prakkizeren, we voorzien grote problemen voor de oogst dit jaar.

Ter geruststelling; er is elk jaar wel wát met zo'n moestuin. Vorig jaar rond deze tijd was het zo warm en droog dat het zaaigoed de vensterbanken uit groeide maar de tuin niet op kon omdat het daar wel een woestijn leek, nu is het zo koud dat zelfs in de vensterbanken thuis het zaaigoed nauwelijks groeit. Tomatenplanten horen nu een centimeter of tien hoog te zijn bijvoorbeeld, maar ze zijn net pas boven!

Ach ja, dit zijn de jaarlijkse troubles. Mijn overbuurman kan er ook wel om lachen; “Het is elk jaar hetzelfde, denk je net dat je het weet...” Eigenlijk is dat juist ook de charme. Hij en ik zijn niet afhankelijk van de opbrengst van onze tuinen, dus alle oogst is mooi. Het ene jaar sjouw je emmers tomaten naar huis, het jaar daarna mislukken ze jammerlijk. Pompoenen heb ík afgelopen jaar nauwelijks gehad, maar een enkele bessenstruik leverde 5 kilo bessen!



Wat niet uit te leggen is aan iemand zónder moestuin is dat fantastische gevoel dat je krijgt als je je eigen groenten oogst. Het voelt zó basaal, zo oorspronkelijk.... zo écht (ik blijf een beetje Rotterdammer). Eh... wat houdt jou nog tegen? De moestuin is hipper dan ooit. Het aanbod in de tuincentra was nog nooit zo gevarieerd. De moestuin is een nieuw tijdperk ingegaan. Wat nou tuinbonen en rode kool? In 2012 hebben we vijgen en artisjokken!

Natuurlijk heeft niet iedereen de oppervlakte om een leuke moestuin te beginnen. Maar zelfs op een balkon of in een flinke vensterbank kun je al wat groenten en kruiden groot brengen. Ook voor de Randstedeling is er geen excuus meer. Kijk naar wat Debra Solomon deed met Foodscape in de Schilderswijk. Het begon als een uitdaging voor kunstenaars die moesten bedenken hoe je eten kunt verbouwen in de stad. Solomon wist de bewoners van een aantal huizenblokken over te halen om de gemeenschappelijke binnentuinen om te vormen tot moestuinen. Het werd zo'n succes dat er dit voorjaar zelfs gesproken wordt over het planten van fruitbomen langs de openbare weg. Uiteindelijk moet de Schilderwijk de lekkerste wijk van het land worden. Waarom zou jij niet met een paar buren dat suffe plantsoentje veroveren? Wie heeft er nou behoefte aan een wipkip? Wedden dat de buurman zijn teckel ergens anders uitlaat als jullie gewoon beginnen met het telen van groenten? Start eenvoudig, plant een appelboom, zaai wat snijbiet of rucola... doet het bijna altijd en is van eigen bodem onvoorstelbaar lekker!

Wil je wat meer begeleiding en inspiratie dan alleen de tekst op het zakje zaad dan heb ik wel een paar suggesties. Vrij recent zijn “Thuis bij Jamie” van Jamie Oliver en “Het nieuwe stadstuinieren” van Celia Brooks Brown. Beide Britten zijn bekend geworden als televisiekok, beiden hebben een moestuin. Die van Jamie wordt onderhouden door een tuinman, die van Celia ligt midden in de stad. De verschillen zijn groot, maar uit beide boeken spreekt een grote passie voor de tuin en ze bieden een behoorlijk houvast als je net begint. Mijn favoriete moestuinboeken vind je achter de tab “groenboeken” bovenaan deze bladzijde. Omdat je in ieder bloempotje rucola kunt kweken is dat een belangrijk ingrediënt in het recept van vandaag...

Pasta met groen

ca. 400 gram pasta (bijvoorbeeld volkoren penne)

500 gram groene asperges
150 gram rucola
1 rode peper
citroenschil, geraspt
2 el citroensap
2 tenen knoflook, fijn
ca. 100 gram grana pardano, geraspt

Voorbereidingen: breng een grote pan water aan de kook. Maak de peper schoon (zaadjes verwijderen) en snijd heel fijn. Rasp de schil van een schoongeboende citroen. Je hebt ongeveer twee theelepels nodig. Was de rucola en laat uitlekken. Breek het onderste deel van de asperges af en gooi weg. Was de asperges en breek in gelijke delen, houd de topjes apart.

Kook de aspergestelen een paar minuten, voeg dan de aspergetopjes toe. Schep na 2-3 minuten de groenten in een vergiet en spoel koud af. Meng in een grote kom de fijngesneden peper, de knoflook, citroenschil, rucola en aspergesen het grootste deel van de geraspte kaas.

Kook de pasta in de pan met aspergekookvocht tot het gaar is, laat dan uitlekken. Schep pasta en groenten doorelkaar in een ruime kom, breng op smaak met peper en citroensap en een drup olijfolie.

Serveer direct, met nog wat geraspte kaas er bovenop.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten