Werken op een nieuwsredactie is hollen
of stilstaan. De ene dag heb je nauwelijks tijd om tussen de
uitzendingen door een tekst te schijven en komt het allemaal aan op
improvisatie, de andere dag kun je eindeloos zoeken naar een mooie zin. Zo is het met het nieuwsaanbod op het gebied van voedsel
natuurlijk ook, soms komt er dagen niks los, dan ineens druppelt het
ene na het andere bericht binnen.
Zo ook deze dag; hoewel in 1986 het
gebruik van meststoffen in de landbouw aan banden is gelegd komen de
Waterschappen met het bericht dat in de helft van de Nederlandse
landbouwgebieden de sloten vervuild zijn. Giftige algengroei,
vissterfte en een afnemende biodiversiteit zijn het gevolg. Oorzaak
is een overschot aan stikstof en fosfor uit dierlijke- en kunstmest.
De waterschappen eisen verdergaande maatregelen, want sancties van
Europa dreigen, zo schrijft het ANP.
Nog een berichtje; de Europese
ministers van Visserij hebben aangegeven dat in 2020 'bijvangst' niet
meer teruggegooid mag worden in zee. Te kleine of ongewenste vis
wordt nu teruggegooid, maar de vis overleeft dat meestal niet. Idioot
natuurlijk, de ministers willen liever dat het spul aan land wordt
gebracht en opgegeten kan worden. Waarom dat tot 2020 moet duren en
niet mórgen geregeld kan zijn snap ik niet.
Het ANP schenkt ook nog even aandacht
aan de Dag van de Architectuur, volgend weekend, die in het teken
van voedsel staat. Met een groeiende wereldbevolking wordt de vraag
steeds prangender hóe we in de komende decennia genoeg voedsel gaan
produceren voor allemaal, en met name de architecten hebben die
handschoen al opgepakt. De Britse Carolyn Steel schreef er een
prachtig boek over met de titel `de hongerige stad´, dit voorjaar
sloot STROOM, centrum voor beeldende kunst en architectuur in Den
Haag, een tweejarig project af waarin gezocht werd naar oplossingen
voor voedselproductie IN de stad. Boeiend! Grappig is trouwens dat ik
mevrouw Steel tijdens een lezing in Amsterdam hoorde vertellen dat
Nederland eigenlijk het voorbeeld voor de rest van de wereld is. Hoe
ideaal de voedselproductie in Westland, Flevopolder en Brabant rondom
de grote steden ligt. WIJ zijn Utopia!
Klaar zijn we nog niet. Want waar de
Nederlandse steden aan de ene kant soms overbevolkt lijken met wenig
groen en al helemaal geen tuintjes voor de bewoners (en tot mijn
afgrijzen met mensen die wél de ruimte hebben maar er een
grafzerkenshow van maken in plaats van een groene plek), zijn er in
ons land ook steden als Heerlen die te maken hebben met krimp.... die
daarmee ruimte krijgen voor... moestuinen! Kijk voor meer
interessante rondleidingen door Nederlands eetbaar groen op:
www.dagvandearchitectuur.nl
23 en 24 juni.
Niet alleen architecten denken na over
de voedseltoekomst, met overigens soms bizarre en fascinerende
uitkomsten als 'varkensflats', ook ondernemers zijn druk bezig. Bij
PlantLab in Den Bosch zijn ze er in geslaagd om de ideale
groeiomstandigheden voor verschillende groenten na te bootsen
binnenshuis. Met een fractie van het energie- en waterverbruik
van de glazen kassen kunnen ze in bij wijze van spreken een kelder
groenten kweken. Interessant!
Ach ja, een recept. Dat is waar ook. Bietjes vandaag. Ik zag ze liggen bij de groentenjuwelier en ze waren prachtig. Bieten komen uit de volle grond trouwens. Ik denk niet dat je die in een knatoorpand kunt verbouwen, dus laten we er van genieten zo lang het nog kan!
bietjes salade
een heerlijke zomerse salade. Ideaal
ook om mee te nemen naar een picknick. De bietjes kan je een dag van
te voren al roosteren, het komt de zoete smaak alleen maar ten goede.
3 flinke biologische bieten
2 frisse appels
½ bosje munt
sap van een halve citroen
olijfolie
Was de bieten, snijd kop en kont er af
en de knol in vieren. Hussel de parten om met een flinke scheut
olijfolie en zet ongeveer een uur in een oven van 180 graden. Hou een
half oog op de schaal, je wilt wél dat het vel een beetje bladdert,
maar je wilt niet dat de bieten te zwart worden. Prik een keer in de
bieten om te controleren of ze gaar zijn en laat helemaal afkoelen in
de schaal.
Snijd de appels in kleine stukjes. Ik
laat de schil eigenlijk altijd zitten, leuk voor de kleur. Snijd de
bietjes ook in kleine stukjes, snipper de munt. Voeg de ingrediënten
samen in een ruime kom, sprenkel ruim citroensap en olie over de
salade. Hmmm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten