maandag 18 juni 2012

Biet


Werken op een nieuwsredactie is hollen of stilstaan. De ene dag heb je nauwelijks tijd om tussen de uitzendingen door een tekst te schijven en komt het allemaal aan op improvisatie, de andere dag kun je eindeloos zoeken naar een mooie zin. Zo is het met het nieuwsaanbod op het gebied van voedsel natuurlijk ook, soms komt er dagen niks los, dan ineens druppelt het ene na het andere bericht binnen.

Zo ook deze dag; hoewel in 1986 het gebruik van meststoffen in de landbouw aan banden is gelegd komen de Waterschappen met het bericht dat in de helft van de Nederlandse landbouwgebieden de sloten vervuild zijn. Giftige algengroei, vissterfte en een afnemende biodiversiteit zijn het gevolg. Oorzaak is een overschot aan stikstof en fosfor uit dierlijke- en kunstmest. De waterschappen eisen verdergaande maatregelen, want sancties van Europa dreigen, zo schrijft het ANP.

Nog een berichtje; de Europese ministers van Visserij hebben aangegeven dat in 2020 'bijvangst' niet meer teruggegooid mag worden in zee. Te kleine of ongewenste vis wordt nu teruggegooid, maar de vis overleeft dat meestal niet. Idioot natuurlijk, de ministers willen liever dat het spul aan land wordt gebracht en opgegeten kan worden. Waarom dat tot 2020 moet duren en niet mórgen geregeld kan zijn snap ik niet.

Het ANP schenkt ook nog even aandacht aan de Dag van de Architectuur, volgend weekend, die in het teken van voedsel staat. Met een groeiende wereldbevolking wordt de vraag steeds prangender hóe we in de komende decennia genoeg voedsel gaan produceren voor allemaal, en met name de architecten hebben die handschoen al opgepakt. De Britse Carolyn Steel schreef er een prachtig boek over met de titel `de hongerige stad´, dit voorjaar sloot STROOM, centrum voor beeldende kunst en architectuur in Den Haag, een tweejarig project af waarin gezocht werd naar oplossingen voor voedselproductie IN de stad. Boeiend! Grappig is trouwens dat ik mevrouw Steel tijdens een lezing in Amsterdam hoorde vertellen dat Nederland eigenlijk het voorbeeld voor de rest van de wereld is. Hoe ideaal de voedselproductie in Westland, Flevopolder en Brabant rondom de grote steden ligt. WIJ zijn Utopia!

Klaar zijn we nog niet. Want waar de Nederlandse steden aan de ene kant soms overbevolkt lijken met wenig groen en al helemaal geen tuintjes voor de bewoners (en tot mijn afgrijzen met mensen die wél de ruimte hebben maar er een grafzerkenshow van maken in plaats van een groene plek), zijn er in ons land ook steden als Heerlen die te maken hebben met krimp.... die daarmee ruimte krijgen voor... moestuinen! Kijk voor meer interessante rondleidingen door Nederlands eetbaar groen op: www.dagvandearchitectuur.nl 23 en 24 juni.

Niet alleen architecten denken na over de voedseltoekomst, met overigens soms bizarre en fascinerende uitkomsten als 'varkensflats', ook ondernemers zijn druk bezig. Bij PlantLab in Den Bosch zijn ze er in geslaagd om de ideale groeiomstandigheden voor verschillende groenten na te bootsen binnenshuis. Met een fractie van het energie- en waterverbruik van de glazen kassen kunnen ze in bij wijze van spreken een kelder groenten kweken. Interessant!

Ach ja, een recept. Dat is waar ook. Bietjes vandaag. Ik zag ze liggen bij de groentenjuwelier en ze waren prachtig. Bieten komen uit de volle grond trouwens. Ik denk niet dat je die in een knatoorpand kunt verbouwen, dus laten we er van genieten zo lang het nog kan!

bietjes salade

een heerlijke zomerse salade. Ideaal ook om mee te nemen naar een picknick. De bietjes kan je een dag van te voren al roosteren, het komt de zoete smaak alleen maar ten goede.

3 flinke biologische bieten
2 frisse appels
½ bosje munt
sap van een halve citroen
olijfolie

Was de bieten, snijd kop en kont er af en de knol in vieren. Hussel de parten om met een flinke scheut olijfolie en zet ongeveer een uur in een oven van 180 graden. Hou een half oog op de schaal, je wilt wél dat het vel een beetje bladdert, maar je wilt niet dat de bieten te zwart worden. Prik een keer in de bieten om te controleren of ze gaar zijn en laat helemaal afkoelen in de schaal.

Snijd de appels in kleine stukjes. Ik laat de schil eigenlijk altijd zitten, leuk voor de kleur. Snijd de bietjes ook in kleine stukjes, snipper de munt. Voeg de ingrediënten samen in een ruime kom, sprenkel ruim citroensap en olie over de salade. Hmmm.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten