vrijdag 15 juni 2012

Wedden??

Op de nieuwsredactie wordt regelmatig getrakteerd. Stagiairs die vertrekken, jubilea, verjaardagen... wie meent te zien dat ik de laatste jaren wat kilo's ben aangekomen heeft helemaal gelijk.

Aan het bureau van het feestvarken ontstaat dan al snel een gesprek over taart. De een houdt van veel slagroom, een ander van alleen zelfgemaakt. De 'lijners' concentreren zich verbeten op hun computers en proberen de verleiding te weerstaan. Taart op de redactie is altijd reuring.

Onlangs proefde ik een goddelijk taartje dat een collega van de buitenland redactie meenam. Echt heerlijk; krokante bodem bestreken met chocolade en gevuld met een prachtige, volle frisse citroencrème. Fantastisch. Gemaakt door een übersjieke patissier. En het flapte er zo maar uit: "O, deze crème heb ik  dit weekend ook gemaakt, echt heel simpel!" En toen.... (en dat was echt nergens voor nodig).... "de mijne was misschien nóg wel lekkerder". Trut. Niet alleen onaardig van me, maar nu moet ik met het recept over de brug komen. Journalisten willen altijd bewijs. Kinderachtige afwijking.

Vooruit dan maar;

150 gram suiker
60 gram roomboter
sap van 2 citroenen
rasp van 2 citroenen
3 eieren

2 dl slagroom
verse munt
frambozen

Was de citroenen zorgvuldig onder de warme kraan. Rasp alleen het geel met de fijnste rasp die je hebt. Pers de citroenen uit en giet het sap in een pan met dikke bodem. Voeg boter en suiker toe. Zet de pan laag op en roer tot de suiker is opgelost. Breek de eieren in een kom en sla even los met een vork. Giet ze al roerend in de pan. Nu komt het aan op geduld. Blijf roeren tot het mengsel de dikte heeft van yoghurt en door en door warm is. Laat niet koken, pas op dat het niet aanbrandt. Laat afkoelen. Dit is straks de heerlijkste vulling voor kleine taartjes.

In de koelkast kun je de crème een paar weken bewaren, ik voorspel dat ie dat niet haalt.

Voor de desserttaartjes waarover ik opschepte op de redactie vulde ik kleine zand-deeg-cupjes met een mengsel van deze citroencrème en halfhard geklopte ongezoete slagroom. Ga wat betreft hoeveelheden gewoon op je smaak af. Decoreer de taartjes met frambozen en verse munt. Bijvoorbeeld.

Alstublieft!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten