Door de regen wandel ik naar school met
in mijn hand een drinkfles water en een zakje met tien
snoeptomaatjes. De jongste was z'n tussendoortje vergeten en ik breng
het na. Het wandelingetje geeft me even de tijd om na te denken
over... (waar ik àltijd over nadenk wanneer ik even rust krijg);
eten.
In mijn hand de (in mijn ogen) ideale
snack voor op school. Kijk, ieder kind moet zijn ouders later iets
kwalijk kunnen nemen. Ergens moeten ze op af kunnen geven. Mijn
voordeel is dat ik nú al weet wat dat wordt; mijn voedsel-afwijking.
Doe ik mijn ogen dicht hoor ik ze al zeggen: “Ja maar mam, dat
komt... omdat jij ons vroeger nooit meenam naar McDonalds!” Of:
“Weet je wat ík erg vond vroeger; dat wij nooit priklimonade
kregen! Ja... of van die stomme snoeptomaatjes mee naar school...”
Je zult maar zo'n moeder hebben, het is een straf.
Moeder zijn of voeder zijn
eigenlijk, is niet eenvoudig. Zeker niet omdat kinderen steeds
mondiger worden en uitermate makkelijk onder de invloed van reclame
en vriendjes raken. Als voeder moet je daar tegenin. Een kind kán
niet zelf beslissen wat het te eten krijgt want het is een kind.
Einde discussie. Nu wil geen enkele voeder crisis aan tafel, dus moet
je met leuke oplossingen komen.
Zo was de traktatie van de jongste
vorige week “spiesjes” en het werd een groot succes. In een halve
meloen prikten we lange satéstokken met daaraan een aardbei, een
bolletje meloen, een partje mandarijn een blokje jonge kaas en een
pittig worstje. Voor het ene moslim-meisje in de klas in plaats
daarvan een tweede aardbei. Klaar. Zag er geweldig uit en werd met
enthousiasme door de klas achterovergeslagen. Een paar dagen later
was het partijtje, stoeien in het bos mét picknick. “Eten we
straks patat?” vroegen een paar jochies. Maar ik had het menu al
samengesteld met het feestvarken. Wraps met salami en sla, wraps met
kaas en komkommer, kleine vierkante kaasjes en een enorme bak
fruitsalade met 9 vorken. Aan de picknicktafel in het bos werd om de
inhoud gevochten.
Mc Donalds is geen verboden gebied, dat
is niet houdbaar. Natuurlijk komen ze er soms met oma of met een
partijtje en ook ik ga héél af en toe wel eens door de knieën, na
een verre visite of een rij-dag op vakantie. Maar zelf eet ik het
niet. Nooit. Ik kan me er niet toe zetten. Wel sla ik gefascineerd
het tafereel op de achterbank gade. De opwinding is er met name op
het moment dat we de parkeerplaats opdraaien en tijdens het
bestellen. Zodra de verpakking opengaat en de geur de auto vult wordt
het stil. Ik kijk met verbijstering hoe ze de koude slappe frietjes
naar binnenwerken en de korrelige naar karton smakende schijf
vlees... en dan dat zoete witte brood... Wat is het? Waarom willen de
kinderen dit zo graag eten? Ik weet nu al dat ze binnen 2 uur komen
zeuren om een snack, want dit eten vult wel, maar voedt niet.... Op
de achterbank ruzie om het speeltje dat op televisie echt leuker leek
dan in het echt. Ik fantaseer wat er in de wereld allemaal zou kunnen
veranderen als 10 procent van het Mc Donalds marketing-potentieel
ingezet zou worden voor... spinazie.
Ik hou van een broodje hamburger. Maar
dan wel op MIJN manier. Met een burger van de biologische slager. Op
een lekker knapperig bruin broodje. Met sla en augurk, tomaat en
zacht gebakken uiringen. Met een flinke klodder mayo. Hmm.... terwijl
ik dit schrijf loopt het water me in de mond. De geur alleen al van
het gebraden vlees. Als je deze hamburgermannetjes maakt
bereik je het ideale compromis. Ze zijn leuk om te maken, de kinderen
staan zelf weer eens in de keuken en zonder dat ze er al te veel erg
in hebben moffel je toch nog wat gezonde spullen naar binnen.
Bijkomend voordeel: 1 broodje is een maaltijd!
Hamburgermannetjes
p.p. 1 (biologische) hamburger
p.p. 1 hard bruin broodje
2-3 uien
halve krop sla, gewassen
4 tomaten in dunne schijfjes
halve komkommer, augurkjes, etc. etc.
etc. net wat je in huis hebt
2 hardgekookte eieren in plakjes
paar plakjes kaas
tubes mayo en ketchup
Snij de uien in dunne ringen en zet ze
in een kleine koekepan laag op met een scheutje olijfolie. Leg een
deksel op de pan en schep de inhoud af en toe om, tot de ringen zacht
en zoet zijn. Zet apart.
Snij de broodjes doormidden en rooster
ze in de oven of in een droge koekepan knapperig.
Pak per persoon een ruim bord en leg de
onderkant van het broodje in het midden. Dat is het gezicht. Drapeer
onder en boven het broodje een 'kraag' van sla met eiplakjes, of leg
'haar' van kaas- en komkommer-reepjes, kortom laat de kinderen zich
uitleven. Bak ondertussen de hamburgers en verzin alvast wat straks
ogen (plakje ei) en neus (half augurkje) worden. Leg het vlees op het
broodje, leg de oogjes er op, afmaken met dotjes ketchup of mayo,
bovenkant broodje als een petje op het bord leggen en snel aan
tafel!!! Kijk voor meer serveersuggesties in het bericht hieronder....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten