maandag 4 juni 2012

Tomaat

Mijn vriendin stopte met het eten van vlees toen ze kanker kreeg en hoewel ze goddank geheel is hersteld, blijft ze vleesloos eten. De dochter van een andere vriendin besloot toen ze vier was dat ze geen vlees meer wilde eten omdat ze dat zielig voor de dieren vond. Een van mijn collega's eet veganistisch: ze eet helemaal geen dierlijke producten meer omdat ze haar lichaam zo schoon mogelijk wil houden van binnen. Mijn motivatie om weinig vlees te eten is wéér anders; ik hou niet van dat gesleep met producten over de hele wereld en eet graag met het seizoen en van dichtbij. Veel groenten dus en weinig vlees.

Er zijn kortom tientallen redenen om eens kritisch te kijken naar je dieet. En of het nou om dierenliefde gaat, om het milieu of om je gezondheid, het is heel interessant om eens na te denken over een menu met (veel) minder vlees. Ik praat vaak met mensen die er voor doorgeleerd hebben en die hebben nog een reden, namelijk dat er over 20 jaar niet genoeg voedsel is voor iedereen als we op deze manier blijven eten. Er dreigt voedselschaarste.

Wij Nederlanders krijgen misschien wel als allerlaatsten te maken met voedseltekorten omdat we op de mooiste plek op aarde wonen en een bijdehand stel zijn. Allereerst zijn we wereldkampioen in zaad veredelen en opbrengst per hectare. We hebben schoon water in overvloed, wisselende seizoenen en vruchtbare grond. Wanneer voeding schaars wordt dan verzinnen wij bovendien binnen de korste keren technologische hoogstandjes waardoor we varkens in flats gaan houden en groenten in leegstaande kantoorpanden gaan verbouwen. (Dat kúnnen we nu al, maar de nood is nog niet hoog genoeg). Je kunt echter binnen Europa al landen aanwijzen die niet zo gunstig liggen en die er nu al niet in slagen om een belangrijk deel van het voedsel voor de eigen bevolking te produceren. Zodra je buiten Europa kijkt spreken de problemen voor zich. Eén ding is zeker; de arbeiders in Afrika en Azië willen straks precies zo eten als wij; zeven dagen per week vlees, zuivel en groenten in overvloed. Dat gaat niet passen op deze wereldbol.

En nou kán je denken: 'ieder voor zich en God voor ons allen', maar die vlieger gaat niet op. Als overal om ons heen de schaarste toeneemt, als het water op raakt en de voedselprijzen ver-tig voudigen dan kunnen wij wel op onze berg kastomaten of komkommers gaan zitten, maar wie honger heeft komt het halen. Bovendien, we hebben ze nodig al die buitenlanden. Want waar moeten we anders al het veevoer voor onze miljoenen stuks vee vandaan halen? Hoe komen we nog aan olijfolie voor in de salade of benzine voor in de trekkers als we met de wereld ruzie krijgen??

We moeten in actie komen. Nee niet met spandoeken, nou misschien wel, maar nu even niet. Onze knappe koppen moeten bedenken hoe we zeewater kunnen gaan gebruiken voor irrigatie en consumptie, onze landbouwers moeten die bijzonder effectieve landbouwmethoden gaan exporteren..... en wij moeten minder vlees gaan eten. WOW, al terwijl ik dit schrijf voel ik hoe deze column wordt weggeveegd op al die Ipads! Minder vlees... hoe dúrf ik het onderwerp aan te snijden.......

Je bent er nog? Top. Kijk, ik zie koken als een spel. Een dagelijks terugkerend behendigheidsspel. Variatie maakt dat spel alleen maar interessanter. Ingrediënten weglaten maakt de uitdaging alleen maar groter. Sinds ik voor ons gezin kook laat ik met grote regelmaat vis en vlees weg. Groenten zijn de basis van iedere maaltijd. Ik hou van simpele, stevige kost dus vervang ik vlees en vis door grote hoeveelheden eieren, room en kaas. Vegan-koken, zónder dierlijke producten is voor mij dus écht wat je noemt een uitdaging.

Daarom schreef ik me in voor de Veggie-challenge. Georganiseerd door een groep enthousiaste jonge mensen. Ze dagen je uit om een maand lang bijvoorbeeld een keer per week vegetarisch te koken als je dat nog niet doet, of zelfs helemaal veganistisch. De challenge duurt de hele zomer en je kunt nog steeds aanhaken. Recepten kan je op de website vinden, maar bijvoorbeeld ook in een leuk vers kookboek van Lisette Kreischer. Zij lijkt er in te slagen veganistisch eten hip te maken. Met haar “Wat de pot schaft” veganistisch kookboek in de hand stort ik me in de vegan-wereld. Het is voor mij één groot avontuur. Een bezoek aan een eko-supermarkt, waar ze overigens niet de benodigde soja-slagroom konden leveren... Gisteravond heb ik bosbieten geroosterd en gegeten bij volkorenpasta met walnoot-pesto geïnspireerd door een van Lisettes recepten, de kinderen vonden de broodjes vega-burger prima! 

Oja, mócht je de weg kwijt raken ergens tussen volkorenpasta en sojaroom, in paniek door de natuurvoedingswinkel rennen of de kookstress voelen opkomen... niet doen. Koop de mooiste tomaten die je kunt vinden, ga naar huis, pak een grote pan en maak op je gemak deze heerlijke soep volgens recept van mijn schoonzus. Gegarandeerd vegan.


Tomatensoep van Fieke

10 mooie vleestomaten
1 flinke ui
1-2 tenen knoflook
2 eetl bloem
2 groenten-bouillon tabletten
1 blik of pak gepelde tomaten
peper, zout, citroensap

evt. scheutje soja-room

Zet een grote pan warm water op, laat aan de kook komen. Leg de tomaten er in, ongeveer 2 minuten tot het vel barst. Vis ze uit de pan en spoel ze af onder koud water. Het velletje krimpt een beetje, laat ze even afkoelen. Zet ca 1,5 liter van het kookwater opzij en gooi er de bouillonblokjes in.

Ontvel de tomaten, snijd ze in kwarten en schep de pitten er zoveel mogelijk uit. Verwarm in de soeppan een scheut olie. Fruit de ui en de knoflook aan tot ze glazig zijn. Voeg de tomaten bij de groenten.

Strooi er de bloem over en schep het even rond tot de bloem is opgenomen en gaar is. Voeg dan de bouillon toe, scheut voor scheut en met steeds even roeren. Laat het laag op staan tot de tomaten gaar zijn.

Haal dan de staafmixer door de soep. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Vlak voor het opdienen een scheutje room door de soep mengen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten