Met de jongste ben ik in het park op
zoek naar bloeiende vlieren. We gaan bloesem knippen voor het
kook-experiment van vandaag. Hij houdt van boomklimmen, ik van jam
koken en soms kunnen we dat prachtig combineren.
Jam maken is een van mijn minder
schadelijke afwijkingen. Met gemak maak ik 100 potten jam per jaar.
Het is geweldig. Jam maken is extreem simpel en het resultaat is
indrukwekkend. Kijk, daar hou ik van. Het geeft me een
onbeschrijfelijk ‘rijk’ gevoel iedere keer dat ik zo´n glanzend
rijtje pas gevulde potjes op het aanrecht zie staan... alsof ik de
natuur te slim af ben geweest, alsof ik het seizoen heb gevangen in
een potje. Voor later.
Jam maken is goedkoop. Nou ja niet als
je frambozenjam wilt maken in december, maar dat doe ik dan ook niet.
Het is een sport om het goedkoop te houden. Dat begint al bij het
verzamelen van de potjes. Je kunt naar Dille en Kamille rennen voor
nieuwe, maar ik gebruik altijd tweedehands potjes. Sommige zijn
prachtig. Je hebt jampotten met rood geruite deksels, die van de Lidl
hebben een prachtig model en potjes van de lemoncurd hebben mooie
fruitfiguurtjes in het glas. Een leeg appelmoespotje volstaat
natuurlijk ook. Na een rondje door de afwasser staan ze keurig in de
trapkast te wachten op wat komen gaat.
In het voorjaar maak ik rabarberjam.
Rabarber heb ik in overvloed op de tuin, dus als de eerste crumbles
en meringues met rabarber de keuken gepasseerd zijn, dan wordt de
volgende lading rabarber jam. Gisteren maakte ik nog
rabarber-blauwebes-jam, eerdere ladingen waren rabarber-sinaasappel,
rabarber-aardbei of heel simpel, rabarber met citroen.
De rode bes levert zo in juni een
waanzinnige oogst en ook daarvan verdwijnt veel in de jam. Prachtig
helderrood. Glanzend staan de gevulde potten in een rijtje te wachten
op hun etiket. Ook dat hoort bij het jam maken; mooie etiketten. Want
de meeste potten jam geef je weg, zo gaat dat.
Iedereen in mijn omgeving krijgt jam.
Er staat altijd een kleine voorraad in de kast. Buurman haalt bal uit
dakgoot? Jam. Uitgenodigd bij vrienden op bbq? Jam mee.
Familiebezoek? Bij het uitzwaaien hebben ze steevast een pot jam in
handen.
In augustus komt de braam. Het plukken
van bramen is een kunst op zich. Mijn onderarmen zien er aan het eind
van de zomer altijd uit of ik drie dolle katten heb thuis, wat niet
zo is. De geplukte bramen zet ik een paar uur in een volle gootsteen.
Alles wat je niet in de jam wilt hebben kruipt vanzelf naar buiten.
Even uitlekken en hup de pan in.
In mijn voorraadkast staat nog één
potje vijgen-rode-port-jam. Van vorig jaar oktober. Het was de tweede
oogst vijgen, die niet zo lekker meer waren uit de hand, maar met een
scheut rode wijn fantastisch in de jam. Mijn vijg heeft de afgelopen
winter niet overleefd, dus dat potje koester ik nog even.... moet wel
een bijzondere gelegenheid zijn waar dat voor open gaat. Je kunt
zelfgemaakte jam overigens lang bewaren. Ik doe niet zo moeilijk over
de houdbaarheid van dit soort zoet spul. Anderhalf jaar lijkt me geen
probleem en mocht ik bij opening twijfelen dan gaat het weg. De
potten goed steriliseren is wel een vereiste. Direct voor gebruik
gaan ze nog even omgekeerd in een pan met een laagje kokend water. Ik
raak de rand van de pot en de binnenkant van het deksel dan niet meer
aan. Afgevulde potten zet je even 5 minuten omgekeerd neer.
Het jam-seizoen eindigt met de
rozenbottels. In mijn streek groeien de prachtige duinrozen en de
bottels leveren een fantastische jam. Het is een heidens karwei om de
bottels te wassen en te zeven, de zaden zijn oneetbaar. Het is de
meest bewerkelijke jam. Maar als je in de loop van de winter terwijl
het buiten guur en donker is, aan een ontbijtje zit en je opent de
rozenbotteljam.... je proeft de fluweelzachte friszoete smaak.... dan
is het ineens weer even zomer.
Vlierbloesem gelei
20 vlierbloesem schermen
ca. 100 ml vers citroensap
500 gr. geleisuiker
5 lege (jam)potjes, met metalen
deksels, schoongewassen
Voor de bloemen van de Vlier moet je
naar buiten. Het kan nog nèt, over een week zijn ze uitgebloeid.
Zoek struiken in een park of plantsoen, maar niet dicht langs een
drukke weg. Je hebt voor 5 potjes jam ongeveer 20 mooie schermen
nodig. Eenmaal thuis schud je de bloemen boven de gootsteen
zorgvuldig uit. Knip de dikke stelen van de bloemen, maar was ze
niet. Hou 1 mooi bloemscherm achter; leg het gewikkeld in een stuk
vochtig keukenpapier in de koelkast.
Zet de bloemen nèt onder water en laat
een nacht staan.
Schep de bloemen met een schuimspaan
uit het water, de bloemen kun je nu weggooien. Het water kan er
troebel uitzien, dat hoort. Leg wat keukenpapier in een zeef en
schenk het bloesemwater er door. Is het je nog niet schoon genoeg
herhaal dat dan.
Zet een ruime pan op met een bodempje
water. Zet de potjes die je voor de jam gaat gebruiken ondersteboven
in de pan, leg de deksels er bij en breng het water aan de kook. Laat
een paar minuten goed doorkoken. Pak de potjes en deksels uit de pan
(heet!) en zet ze tot gebruik omgekeerd op een schone theedoek.
Meet 1 liter bloesemwater af, de rest
kan weg. Schenk het bloesemwater met het citroensap in een pan en
roer de suiker er goed door. Breng het geheel aan de kook en kook al
roerend een paar minuten door.
Knip de bloemetjes van het
achtergehouden bloemscherm zorgvuldig los. Leg ongeveer 20 bloemetjes
in ieder potje. Schenk de potjes nu vol hete jam (een jamtrechter is
ideaal) draai de deksels er op en zet ondersteboven weg.
De jam is minstens een jaar houdbaar.
Maar zo oud worden ze nooit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten