Het duurt even voor dit verhaal
echt tot me doordringt. In Nederland wordt tot op de dag van vandaag
illegaal spul door het veevoer gemengd zodat de dieren harder
groeien. Spul dat 14 jaar geleden werd verboden wordt deze week nog
gevonden. Kènnelijk is er nog een markt voor in ons land, zijn er
nog veevoederfabrikanten die dat spul bijmengen. Kènnelijk zijn er
nog veehouders die dat voer kopen en die dat willens en wetens geven
aan de kippen of varkens die WIJ vervolgens opeten. Onvoorstelbaar.
Wat een toestand, wat een Middeleeuwse praktijken, waar moet dit
heen? Burgers die door de handel belazerd worden???
Aan de andere kant..... “what's
new pussycat?” Zaagsel in het meel, verdunde babymelk.... zijn
oplichtingspraktijken in de voedingsindustrie niet zo oud als de
voedingsindustrie zelf? Zijn er niet altijd al ondernemers geweest
die over de rug van de klant beter willen worden?
Eigenlijk
ben ik boos op mezelf. Kijk ik in de spiegel zie ik een ongelofelijk
naïeve, romantische tut. Een stadsmeid die zo graag wil geloven in
de kracht van ons boerenland. Die op vakantie gaat tussen de wuivende
maisvelden en de gezonde lucht opsnuift met het idee dat al die
boeren bezig zijn met mooie, eerlijke dingen. Die met met een
mini-moestuin
probeert
de gezondheid van haar gezin op te krikken en met eindeloos
enthousiasme leest en schrijft over hoe heerlijk je gezond kunt eten.
Een troel die denkt dat uiteindelijk iedereen
gezond wil zijn en goed wil doen. Pfff.
Nou
leven we godzijdank niet in de Middeleeuwen. Wij hebben televisie,
internet, de krant. Wij zijn geïnformeerd. Wij hebben een keus. Het
is niet zo dat we dat vlees uit de intensieve veehouderij door de
strot gedouwd krijgen. We hoeven
het niet te eten. Sterker nog, zo lang wij kiloknallers blijven
kopen, blijven de veehouders troep aan hun dieren voeren.
We
kunnen twee dingen doen. We kunnen ook over dit verhaal weer de
schouders ophalen, zoals we begin dit jaar deden toen
consumentenorganisaties concludeerden dat het kippenvlees vies en
besmet is of een paar maanden geleden, toen niemand zich opwond over
de plofkip die nu dan niet
meer in de Olvarit
babyvoeding
wordt gestopt...... Maar we zouden, in theorie, dit keer ook kunnen
handelen. Je weet wat te doen. Wees stoer. Kap met die ongein, geen
kiloknallers meer, de grootgrutters staan sneller aan onze kant dan
jij denkt.
Vandaag voor allen die twijfelen,
aarzelen, en het nog niet zo zeker weten een SUPERlekker
zomers recept. Meteen maken.
Vandaag. Morgen. Doen.
Wraps met gegrilde groenten
Een courgette, een doosje
champignons, een rode en een gele paprika, een rode ui. Eventueel wat
bleekselderij of een halve venkelknol, wortel.... varieer naar smaak.
Olie. Wraps; twee per persoon. Voor de saus: ca. 200 ml stevige
yoghurt, 1 flinke teen knoflook, chilipoeder.
Meng de yoghurt met fijngeknepen
knoflook en chilipoeder naar smaak. Zet apart.
Snijd de gewassen groenten in
smalle repen of plakjes. Meng de groenten in een ruime kom met een
flinke scheut olijfolie. Bak of grill de groenten in delen op hoog
vuur tot ze gaar maar knapperig zijn. Dit gaat ook heel goed in zo'n
wegwerp folie-bakje op de BBQ trouwens.
Verwarm de wraps. Je kunt ze even
snel door de koekenpan halen of gewikkeld in aluminiumfolie verwarmen
in de oven of op de BBQ.
Serveer. Vul de wraps met de
gegrilde groenten en gebruik saus naar smaak. Wie zegt dat ie vlees
mist, liegt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten