maandag 6 augustus 2012

Paprika

Soms brengt het nieuws me danig in de war. Zo lees ik afgelopen donderdag dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit 1000 kilo virginiamycine in beslag heeft genomen bij een overslagbedrijf in Noord-Brabant. De naam van het spul zegt me niks, maar dat het sinds 1998 in ons land verboden is zegt wel iets..... Het is een antibioticum. Het wordt door veevoer gemengd omdat het groeibevorderend werkt bij kippen en varkens. Het werd verboden omdat mensen door het eten van het vlees van deze kippen en varkens resistent kunnen worden voor antibiotica. Met 1000 kilo antibioticum kan je wel 1 miljoen kilo veevoer behandelen, zo vertelt de woordvoerder van de NVWA mij in de uitzending.

Het duurt even voor dit verhaal echt tot me doordringt. In Nederland wordt tot op de dag van vandaag illegaal spul door het veevoer gemengd zodat de dieren harder groeien. Spul dat 14 jaar geleden werd verboden wordt deze week nog gevonden. Kènnelijk is er nog een markt voor in ons land, zijn er nog veevoederfabrikanten die dat spul bijmengen. Kènnelijk zijn er nog veehouders die dat voer kopen en die dat willens en wetens geven aan de kippen of varkens die WIJ vervolgens opeten. Onvoorstelbaar. Wat een toestand, wat een Middeleeuwse praktijken, waar moet dit heen? Burgers die door de handel belazerd worden???

Aan de andere kant..... “what's new pussycat?” Zaagsel in het meel, verdunde babymelk.... zijn oplichtingspraktijken in de voedingsindustrie niet zo oud als de voedingsindustrie zelf? Zijn er niet altijd al ondernemers geweest die over de rug van de klant beter willen worden?

Eigenlijk ben ik boos op mezelf. Kijk ik in de spiegel zie ik een ongelofelijk naïeve, romantische tut. Een stadsmeid die zo graag wil geloven in de kracht van ons boerenland. Die op vakantie gaat tussen de wuivende maisvelden en de gezonde lucht opsnuift met het idee dat al die boeren bezig zijn met mooie, eerlijke dingen. Die met met een mini-moestuin probeert de gezondheid van haar gezin op te krikken en met eindeloos enthousiasme leest en schrijft over hoe heerlijk je gezond kunt eten. Een troel die denkt dat uiteindelijk iedereen gezond wil zijn en goed wil doen. Pfff.



Nou leven we godzijdank niet in de Middeleeuwen. Wij hebben televisie, internet, de krant. Wij zijn geïnformeerd. Wij hebben een keus. Het is niet zo dat we dat vlees uit de intensieve veehouderij door de strot gedouwd krijgen. We hoeven het niet te eten. Sterker nog, zo lang wij kiloknallers blijven kopen, blijven de veehouders troep aan hun dieren voeren.

We kunnen twee dingen doen. We kunnen ook over dit verhaal weer de schouders ophalen, zoals we begin dit jaar deden toen consumentenorganisaties concludeerden dat het kippenvlees vies en besmet is of een paar maanden geleden, toen niemand zich opwond over de plofkip die nu dan niet meer in de Olvarit babyvoeding wordt gestopt...... Maar we zouden, in theorie, dit keer ook kunnen handelen. Je weet wat te doen. Wees stoer. Kap met die ongein, geen kiloknallers meer, de grootgrutters staan sneller aan onze kant dan jij denkt.

Vandaag voor allen die twijfelen, aarzelen, en het nog niet zo zeker weten een SUPERlekker
zomers recept. Meteen maken. Vandaag. Morgen. Doen.


Wraps met gegrilde groenten

Een courgette, een doosje champignons, een rode en een gele paprika, een rode ui. Eventueel wat bleekselderij of een halve venkelknol, wortel.... varieer naar smaak. Olie. Wraps; twee per persoon. Voor de saus: ca. 200 ml stevige yoghurt, 1 flinke teen knoflook, chilipoeder.

Meng de yoghurt met fijngeknepen knoflook en chilipoeder naar smaak. Zet apart.

Snijd de gewassen groenten in smalle repen of plakjes. Meng de groenten in een ruime kom met een flinke scheut olijfolie. Bak of grill de groenten in delen op hoog vuur tot ze gaar maar knapperig zijn. Dit gaat ook heel goed in zo'n wegwerp folie-bakje op de BBQ trouwens.

Verwarm de wraps. Je kunt ze even snel door de koekenpan halen of gewikkeld in aluminiumfolie verwarmen in de oven of op de BBQ.

Serveer. Vul de wraps met de gegrilde groenten en gebruik saus naar smaak. Wie zegt dat ie vlees mist, liegt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten