Terwijl de kranten vol staan met
reportages over extreme droogte in de Verenigde Staten worstelt mijn
tuintje met een teveel aan regenwater en te lage temperaturen. De
mais staat er redelijk goed bij overigens, maar het gevolg van dat
koude natte weer de afgelopen maanden is goed te zien aan de bonen en
de courgettes. Ze zijn láát! Vandaag oogst ik de eerste courgettes,
op de kop af zes weken later dan vorig jaar!
Ik ben heel benieuwd of de oogst zo
overvloedig zal zijn als de voorgaande jaren. De eerste courgettes
van de tuin zijn ieder jaar weer heerlijk. Jong geoogst, met een
centimeter of vijftien, zijn ze knapperig en lichtzoet. Ze gaan rauw
door de salade. Ik heb een italiaans ras met ribbels bijvoorbeeld,
wat leuke “bloemetjes” oplevert als je er plakjes van snijdt. De
gele courgettes belanden dun gesneden en ingevet in de grillpan.
Zodra ze mooie bruine streepjes krijgen leg ik ze op een bord,
besprenkel ze met citroensap en afgekoeld zijn ze dan goddelijk op
een broodje of als bijgerecht bij een BBQ.
Na een paar weken neemt de
courgettegretigheid af , terwijl de planten dan pas goed op gang
lijken te komen. Nieuwe variaties dus, ah... de soep! Die is ook
fantastisch te maken met een doorgeschoten exemplaar, want hoe vaak
je de planten ook controleert, courgettes kunnen in twee dagen tijd
vervijfvoudigen in omvang. Ineens heb je dan een twee kilo wegende
groene basketbal onder een plant liggen...
Uiteindelijk sjouw ik ieder jaar kilo's
courgettes mee naar de redactie. Thuis hoef ik er dan niet meer mee
aan te komen en op het werk vinden ze gretig aftrek. Maar dat is pas
over een aantal weken. Voorlopig dus de eerste oogst! Twee ronde, met
een doorsnee van 10 centimeter. Ik ga ze vullen.
Gevulde courgettes
2 courgettes
200 gram biologisch gehakt
twee flinke gedroogde tomaten
(op olie, of geweld)
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
blik tomatenblokjes
eetl gedroogde “franse” kruiden
eetl paneermeel
(oregano, marjolein, salie, rozemarijn,
dragon)
eetlepel donkerbruine basterdsuiker
olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de courgettes in even lange stukken of in twee lange helften.
Hol de stukken een beetje uit, dat gaat goed met een ijslepel. Bewaar
het vruchtvlees. Leg de courgettes in een ingevette ovenschaal.
Meng nu gehakt met de gedroogde tomaat,
knoflook, de helft van de kruiden, paneermeel en het vruchtvlees.
Goed kneden, vul de courgettehelften met het mengsel, maak een mooi
bolletje bovenop.
Meng nu de rest van de gedroogde
kruiden, de basterdsuiker en de tomatenblokjes doorelkaar.
Giet dit mengsel op de bodem van de
ovenschaal. Besprenkel het geheel met wat olijfolie en zet 20
minuten in de oven. Lekker met jonge aardappeltjes of rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten