dinsdag 28 augustus 2012

Tomaat



25 porties courgettesoep met tomaten-broodbakjes, 60 porties verse tomatensoep met ontbijtspek-soepstengels, bananencake, worteltjestaart, 300 belegde broodjes, lasagne voor 15 personen, buffet voor 20 personen, hapjes voor bij de borrel (50), kikkers in het groensoep voor 50 personen, aardappelsalade en groene salade voor bij de 25 pers. BBQ, tientallen liters koffie, mega-bakplaat-appeltaart, brownies, kroketten en frikadellen...... Als u dit leest ben ik koken. Vier dagen lang in een mobiele keuken-keet. Voor het vierde achtereenvolgende jaar maak ik deel uit van de keukenploeg die alle ándere vrijwilligers van het CFN (Coverband festival noordwijkerhout) voorziet van eten en drinken. Het is een fantastische klus voor een fantastische groep mensen.

Scholieren, onderwijzers, timmermannen, meubelmakers, muzikanten, ingenieurs, een cafe-eigenaar, een parketlegger, een apothekersassistente, een winkelier.... en een journaliste. Ruim zeventig vrijwilligers komen eens per jaar een paar dagen samen op een groot grasveld aan de rand van het dorp om daar een popfestival uit de grond te trekken dat één middag duurt. Gratis toegang, gratis parkeren, twee podia, 8 bands en een paar duizend bezoekers. Uit alle schuren en van alle zolders komen spullen, we lenen ons gek aan bouwmaterialen, ronselen sponsorgelden en zetten daarmee een top-feest neer. Kom dat gerust zelf even controleren!

Al die harde werkers moeten wél goed eten. Stevige boterhammen, verse soep, lekkers bij de koffie en af en toe wat vitamines. Niet te ingewikkeld, gewoon goed eten. Stond ik vier jaar geleden nog doodsangsten uit toen we de soep op een gaspitje verwarmden terwijl de storm buiten het partytentzeil steeds verder de kookhoek inblies, dit jaar wordt alles anders.

De afgelopen weken heeft de bouwploeg van de CFN een prachtige, mooie, strakke, blinkende keuken gebouwd in een oude bouwkeet. Dit jaar hebben we twéé gaspitten, twee koelkasten, warm water en zelfs een afzuigkap! De lat ligt voor de kookploeg ook meteen een stuk hoger natuurlijk, dat spreekt vanzelf. Maar we zullen ze eens wat laten proeven!




Wanneer je eten maakt voor zóveel mensen dan is het heel belangrijk dat het er goed en een beetje bijzonder uitziet. Al onze soepen zijn vegetarisch bijvoorbeeld, maar naast de tomatensoep zetten we soepstengels met een plakje ontbijtspek er omheen gewikkeld. Staat gezellig. Ook top zijn de broodbakjes. Super eenvoudig te maken en je pimpt iedere soepmaaltijd er mee.

Snacktopper
Voor ongeveer 20 stuks gebruik je:

1 casinobrood, gesneden
pot rode pesto
40 snoep- of kerstomaatjes
20 kleine bolletjes mozzarella
olijfolie
20 blaadjes basilicum

muffinvormen
papieren bakjes voor in de muffinvorm

Zet de oven aan op 200 graden, snijd de korstjes van de boterhammen. Leg een papieren muffinbakje in iedere holte van de vorm en duw in iedere holte een boterham. De puntjes blijven omhoog steken, dat hoort. Smeer in ieder broodbakje een theelepeltje pesto, halveer de tomaatjes en doe er twee per bakje in, gevolgd door de mozzarella en een paar druppels olie. Ongeveer 10-15 minuten in de oven, controleer af en toe of de bakjes krokant zijn en de kaas gesmolten is. Garneer ieder bakje met een blaadje basilicum en neem het applaus in ontvangst ;-) Have fun!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten