dinsdag 21 augustus 2012

Courgette II


Dit weekend gaan we ongetwijfeld het Nederlands record openlucht cremeren verbreken als we en masse de BBQ uit de schuur halen. Mijn suggestie; probeer eens groenten. Neem champignons, gele paprika, venkel, courgette en kleine tomaatjes. Snijd alle groenten behalve de tomaatjes in stukken. Giet er flink wat olijfolie overheen, bestrooi met Provencaalse kruiden en schep ze in folie BBQ bakjes. Aan de rand van de BBQ, een beetje weg van de ergste hitte laten garen, regelmatig omscheppen, een heerlijk bijgerecht.
Een tijdje terug schreef ik overigens dat een mens van mij niks ‘moet’ in de keuken. Ik wens daar op terug te komen. Een mens moet namelijk een grillpan hebben. Zeker nu het aanbod van zomergroenten in de winkels en in de moestuin op haar hoogtepunt begint te komen kun je éigenlijk niet zonder.
Paprika, aubergine, worteltjes, uien, courgettes…. Ze knappen allemaal enorm op van een paar minuten in een gloeiendhete pan. De decoratieve streepjes, wat vers geknipte kruiden en een lekkere dressing doen de rest.
De zomer bestaat voor mij uit makkelijke maaltijden. Ik sta in deze tijd van het jaar graag in de keuken, omdat het aanbod zo geweldig is; je kunt je nu echt iedere dag te buiten gaan aan groenten. Op vrije dagen ga ik het liefst ‘sochtends aan de slag, als het nog koel is. Pastasalades, aardappel-salade, de mogelijkheden zijn eindeloos, áls het maar aan het eind van de dag mee kan naar het strand!



Deze week nog scoorde ik véél punten bij mijn jongste met broodjes geroosterde groenten op het strand. Omdat ik iedere ouder dit succes gun bij deze het recept:

Broodje geroosterde groenten
Pitabroodjes, mayonaise
Kipfilet in dunne plakjes
Courgette, citroensap
Rode paprika
Olijfolie
Aluminiumfolie
Zet de oven aan op 200 graden. Snijd de paprika in repen van 1 cm breed en de courgette in plakjes van een halve centimeter. Zet de grillpan op redelijk hoog vuur. Meng de paprika en courgette met een flinke scheut olijfolie en hussel goed om. Snijd op een schone plank en met een schoon mes de kipfilet in dunne plakken. Kruiden met zout en peper en paprikapoeder, goed insmeren met olijfolie. Leg plank en mes meteen in de afwasmachine.
Zet een groot bord klaar en rooster de groenten in de grillpan die nu goed heet moet zijn. Blijf er bij, keer de groenten zodra ze mooie streepjes hebben. Leg de courgetteplakjes naast elkaar op het bord en besprenkel met citroensap. Laat de groenten helemaal afkoelen.
Bak nu de kipstukjes tot ook die mooie streepjes hebben, laat afkoelen.
Verwarm de pitabroodjes even in de oven en snij ze open, besmeer de binnenkant met mayonaise, vul ze met veel groenten en wat kipstukjes. Pak stevig in in de folie en stop in de koeltas naast de flessen water en rosé……

P.S.:
Tot slot de ingrdienten voor DE DRESSING DEVINE die in een van de eerdere columns al voorbij kwam, maar die bij de zomermaaltijden écht onmisbaar is: Griekse yoghurt, mayonaise, vers geperste knoflook en honing. Mengen naar smaak en NIET DE KOM UITLIKKEN! Meer recepten op: www.sannekookt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten