Dit
weekend gaan we ongetwijfeld het Nederlands record openlucht cremeren
verbreken als we en masse de BBQ uit de schuur halen. Mijn suggestie;
probeer eens groenten. Neem champignons, gele paprika, venkel,
courgette en kleine tomaatjes. Snijd alle groenten behalve de
tomaatjes in stukken. Giet er flink wat olijfolie overheen, bestrooi
met Provencaalse kruiden en schep ze in folie BBQ bakjes. Aan de
rand van de BBQ, een beetje weg van de ergste hitte laten garen,
regelmatig omscheppen, een heerlijk bijgerecht.
Een
tijdje terug schreef ik overigens dat een mens van mij niks ‘moet’
in de keuken. Ik wens daar op terug te komen. Een mens moet
namelijk een grillpan hebben. Zeker nu het aanbod van zomergroenten
in de winkels en in de moestuin op haar hoogtepunt begint te komen
kun je éigenlijk niet zonder.
Paprika,
aubergine, worteltjes, uien, courgettes…. Ze knappen allemaal enorm
op van een paar minuten in een gloeiendhete pan. De decoratieve
streepjes, wat vers geknipte kruiden en een lekkere dressing doen de
rest.
De
zomer bestaat voor mij uit makkelijke maaltijden. Ik sta in deze tijd
van het jaar graag in de keuken, omdat het aanbod zo geweldig is; je
kunt je nu echt iedere dag te buiten gaan aan groenten. Op vrije
dagen ga ik het liefst ‘sochtends aan de slag, als het nog koel is.
Pastasalades, aardappel-salade, de mogelijkheden zijn eindeloos, áls
het maar aan het eind van de dag mee kan naar het strand!
Deze
week nog scoorde ik véél punten bij mijn jongste met broodjes
geroosterde groenten op het strand. Omdat ik iedere ouder dit succes
gun bij deze het recept:
Broodje
geroosterde groenten
Pitabroodjes,
mayonaise
Kipfilet
in dunne plakjes
Courgette,
citroensap
Rode
paprika
Olijfolie
Aluminiumfolie
Zet
de oven aan op 200 graden. Snijd de paprika in repen van 1 cm breed
en de courgette in plakjes van een halve centimeter. Zet de grillpan
op redelijk hoog vuur. Meng de paprika en courgette met een flinke
scheut olijfolie en hussel goed om. Snijd op een schone plank en met
een schoon mes de kipfilet in dunne plakken. Kruiden met zout en
peper en paprikapoeder, goed insmeren met olijfolie. Leg plank en mes
meteen in de afwasmachine.
Zet
een groot bord klaar en rooster de groenten in de grillpan die nu
goed heet moet zijn. Blijf er bij, keer de groenten zodra ze mooie
streepjes hebben. Leg de courgetteplakjes naast elkaar op het bord en
besprenkel met citroensap. Laat de groenten helemaal afkoelen.
Bak
nu de kipstukjes tot ook die mooie streepjes hebben, laat afkoelen.
Verwarm
de pitabroodjes even in de oven en snij ze open, besmeer de
binnenkant met mayonaise, vul ze met veel groenten en wat kipstukjes.
Pak stevig in in de folie en stop in de koeltas naast de flessen
water en rosé……
P.S.:
Tot
slot de ingrdienten voor DE DRESSING DEVINE die in een van de eerdere
columns al voorbij kwam, maar die bij de zomermaaltijden écht
onmisbaar is: Griekse yoghurt, mayonaise, vers geperste knoflook en
honing. Mengen naar smaak en NIET DE KOM UITLIKKEN! Meer recepten op:
www.sannekookt.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten