zondag 16 september 2012

Kip

Heb jij dat nou ook? Dat verkiezen werkt aanstekelijk! Zalig. Ook ik wil fouten uit het verleden achter me laten om ze nooit meer tegen te komen, even herbronnen, nadenken over wat écht belangrijk is, keuzes maken en dan met goede moed vooruit! Heerlijk verfrissend.

Allereerst de frisse wind toegepast op mijn kledingkast. Huppekee, alle “bloesjes-met-een-vlek-maar-met-een-leuk-sjaaltje-zie-je-daar-niks-van”... weg. Alle “tsja-het-zou-best-kunnen-dat-ik-van-ellende-een-poos-niet-eet-en-dat-ik-ze-dan-ineens-weer-pas-broeken”.... weg! Opzouten. “Te-dure-jurk-die-omhoog-blijkt-te-kruipen-als-je-er-mee-loopt” sámen met de schoenen die weliswaar de goede kleur hebben maar ellendig lopen.... wég! Toppie, ik krijg de smaak te pakken.....


Volgende project: de -minstens- drie meter kookboeken. Samengepakt op de buffetkast, schots en scheef doorelkaar. Vóór de boeken een door alle gezinsleden fanatiek aangevulde verzameling fietssleutels, zonnebrillen, lipgloss, losse zuurtjes, knopen, elastiekjes en een kapot horloge. Met als gevolg dat, wanneer ik met kleverige handen éven van een gerecht wil opzoeken hoe warm de oven moet, de hele boel omflikkert en de schaal van oma aan diggelen valt. Pff.

Eerst maar eens alle boeken tevoorschijn halen, niet alleen de gebruikte met de vette bladzijdes, maar ook de cadeau-exemplaren die ik nooit heb ingekeken....Welke heb ik eigenlijk het afgelopen jaar nog gebruikt? Zijn ze überhaupt nuttig en interessant? Eerst maar eens stapels maken....

Kakelnieuw zijn 'Chez Rachel' van Rachel Khoo en 'Met mest en vork' van Alma Huisken. Bij het lezen van beide boeken bekroop mij een vorm van jaloezie. Bij Khoo omdat ze te leuk voor woorden is en ook nog eens beter kan tekenen dan ik én omdat ze van haar kooktalent een prachtig avontuur heeft gemaakt. Ik heb er nog niet veel uit gekookt, maar het toetje met meringue en rabarber heeft als “bloody dog” al een vaste plek in het reportoire. Uit 'met mest en vork' heb ik nog helemaal niet gekookt; gerechten als ganzenlevermousse en hazenboutjes spreken niet tot mijn verbeelding. Maar de 'rest' van het boek is geweldig. Ik las het in één ruk uit. De avonturen in de enorme moestuin van Alma Huisken zijn op leuke toon geschreven, ik wil ook zo'n tuin (en zoveel tijd om 'm te onderhouden). Beide boeken mogen op de speciaal leegeruimde kookboekenplank in de huiskamer.

Meest gebruikte kookboeken is 'snelle gerechten' van de Australische uitgever Murdoch Books, ooit voor zeven euro ergens gescoord. Een schrijver kan ik niet ontdekken, maar er staat een aantal van mijn absolute topgerechten in. 'Thuis bij Jamie' van Jamie Oliver is een ander veelgebruikt boek. Niet alleen voor de recepten, het is hét boek dat ik adviseer wanneer mensen in mijn omgeving een moestuin beginnen. Ik heb alle boeken van Jamie, ik ben ongeremd fan. Wat een enthousiasme, wat een leuke stijl van koken en televisiemaken, wat een goeie onderwerpen snijdt hij aan.... alles van Jamie mag blijven.

Het aller-aller-aller-leukste-kookboek-'ever' is zonder twijfel 'Koken met Sylvia Witteman'. Ik lees de Volkskrant niet, en wist niet van haar kookschrijven tot ik op dit boek gewezen werd... proestend zat ik vervolgens dagen onder het koken op het keukentrapje. Wat kan zij fantástisch vertellen over haar buitenlandse avonturen en de uitermate merkwaardige eetgewoonten in Rusland en Amerika.
En.... leuke recepten. Gebakken peren en mexicaanse soep met tortillachips staan inmiddels op mijn vaste lijstje.

Hmmm... opdeze manier slinkt de stapel boeken niet... dit uit- en opruimen, dit kiezen schiet niet op. Het ene boek is waardevol vanwege de verhalen, het andere vanwege de recepten.... '1080 recepten' van Simone en Inés Ortega... het standaadwerk over de Spaanse keuken, dat kan ik toch niet wegdoen al heb ik er nog nooit uit gekookt? Oóit zal er toch een moment komen dat ik de tijd opbreng om iets te maken uit ´Vegeteranean´ van Alberto Musacchio en Malu Simões.... en 'Home made' van Yvette van Boven.... er zal toch wel íets instaan dat ik wil maken?? Ook alle twijfelgevallen gaan terug de kast in.

Ook de leesboeken mogen blijven; 'Ons eten' van Mac van Dinther en 'Het spek van slager Blom' zijn top. Kan er dan echt niks weg??? Ah! 'De dikke van Dam' ik heb er nog nooit iets lekkers uit kunnen koken. Zal volgens de schrijver aan mij liggen; het klikt gewoon niet tussen Van Dam en Boswinkel.... Toch is het in de categorie 'lezen over eten' wel een topper, vooruit. Hij blijft.

Zo worstel ik de hele stapel door, drie meter kookboek staat inmiddels opgelucht in de kast, ze hebben mijn opruimwoede overleefd. Als laatste ligt op tafel 'Het broodtrommelboek' van Marije Vogelzang. En daar is dan mijn perfecte slachtoffer voor de papierbak. Het boek is voor moeders die zuchten dat ze het zo druk hebben maar in werkelijkheid om vijf uur opstaan om de lunchtrommel van de kinderen te vullen. Werkelijk, als jij als moeder het opbrengt om een sorteerbakje voor kralen te vullen met 15 verschillende, schoongemaakte, kleingesneden EN OP KLEUR GESORTEERDE ingrediënten voor de lunch van je kind dan is het de hoogste tijd dat je een betaalde baan zoekt en anderen gaat vervelen met je perfectionisme.

Well then, let's see.... een “opgeruimde” boekenplank, duidelijke keuzes gemaakt (not), ik kan een kookzaam najaar tegemoet zien, en wens de politici in Den Haag íets meer daadkracht dan ik had, aan de andere kant, we betalen hen een goed salaris om er uit te komen. Nu nog een recept!

Vrij naar een recept uit mijn favoriete boek: 'Snelle gerechten':

Mexicaanse kip uit de oven:

Rijst voor 2-3 personen
een blik rode kidneybonen, afgespoeld
3 eetl verse koriander, fijngeknipt
scheut olijfolie
2 biologische kipfilets, in forse repen gesneden
1 potje rode tacosaus
200 gram geraspte belegen kaas
1 pot crème fraîche

verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een diepe ovenschaal of braadpan in. Kook de rijst gaar, giet af en meng met de bonen en koriander. Vul de schaal met dit mengsel. Braad ondertusen de kip aan in de olie. Giet, als de kip gaat kleuren, de tacosaus in de pan en laat even pruttelen. Leg de kipstukken op de rijst en giet de suas uit de pan er over heen. Dek af met klodders crème fraîche en de geraspte kaas. Zet de schaal, afgedekt met folie in de oven, gedurende 30 minuten. Verwijder de folie en laat de bovenkant nog een minuut of 5 bruinen. Opscheppen, eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten