Allereerst de frisse wind toegepast op
mijn kledingkast. Huppekee, alle
“bloesjes-met-een-vlek-maar-met-een-leuk-sjaaltje-zie-je-daar-niks-van”...
weg. Alle
“tsja-het-zou-best-kunnen-dat-ik-van-ellende-een-poos-niet-eet-en-dat-ik-ze-dan-ineens-weer-pas-broeken”....
weg! Opzouten.
“Te-dure-jurk-die-omhoog-blijkt-te-kruipen-als-je-er-mee-loopt”
sámen met de schoenen die weliswaar de goede kleur hebben maar
ellendig lopen.... wég! Toppie, ik krijg de smaak te pakken.....
Volgende project: de -minstens- drie
meter kookboeken. Samengepakt op de buffetkast, schots en scheef
doorelkaar. Vóór de boeken een door alle gezinsleden fanatiek
aangevulde verzameling fietssleutels, zonnebrillen, lipgloss, losse
zuurtjes, knopen, elastiekjes en een kapot horloge. Met als gevolg
dat, wanneer ik met kleverige handen éven van een gerecht wil
opzoeken hoe warm de oven moet, de hele boel omflikkert en de schaal
van oma aan diggelen valt. Pff.
Eerst maar eens alle boeken
tevoorschijn halen, niet alleen de gebruikte met de vette bladzijdes,
maar ook de cadeau-exemplaren die ik nooit heb ingekeken....Welke heb
ik eigenlijk het afgelopen jaar nog gebruikt? Zijn ze überhaupt
nuttig en interessant? Eerst maar eens stapels maken....
Kakelnieuw zijn 'Chez Rachel' van
Rachel Khoo en 'Met mest en vork' van Alma Huisken. Bij het lezen van
beide boeken bekroop mij een vorm van jaloezie. Bij Khoo omdat ze te
leuk voor woorden is en ook nog eens beter kan tekenen dan ik én
omdat ze van haar kooktalent een prachtig avontuur heeft gemaakt. Ik
heb er nog niet veel uit gekookt, maar het toetje met meringue en
rabarber heeft als “bloody dog” al een vaste plek in het
reportoire. Uit 'met mest en vork' heb ik nog helemaal niet gekookt;
gerechten als ganzenlevermousse en hazenboutjes spreken niet tot mijn
verbeelding. Maar de 'rest' van het boek is geweldig. Ik las het in
één ruk uit. De avonturen in de enorme moestuin van Alma Huisken
zijn op leuke toon geschreven, ik wil ook zo'n tuin (en zoveel tijd
om 'm te onderhouden). Beide boeken mogen op de speciaal leegeruimde
kookboekenplank in de huiskamer.
Meest gebruikte kookboeken is 'snelle
gerechten' van de Australische uitgever Murdoch Books, ooit voor
zeven euro ergens gescoord. Een schrijver kan ik niet ontdekken, maar
er staat een aantal van mijn absolute topgerechten in. 'Thuis bij
Jamie' van Jamie Oliver is een ander veelgebruikt boek. Niet alleen
voor de recepten, het is hét boek dat ik adviseer wanneer mensen in
mijn omgeving een moestuin beginnen. Ik heb alle boeken van Jamie, ik
ben ongeremd fan. Wat een enthousiasme, wat een leuke stijl van koken
en televisiemaken, wat een goeie onderwerpen snijdt hij aan.... alles
van Jamie mag blijven.
Het
aller-aller-aller-leukste-kookboek-'ever' is zonder twijfel 'Koken
met Sylvia Witteman'. Ik lees de Volkskrant niet, en wist niet van
haar kookschrijven tot ik op dit boek gewezen werd... proestend zat
ik vervolgens dagen onder het koken op het keukentrapje. Wat kan zij
fantástisch vertellen over haar buitenlandse avonturen en de
uitermate merkwaardige eetgewoonten in Rusland en Amerika.
En.... leuke recepten. Gebakken peren
en mexicaanse soep met tortillachips staan inmiddels op mijn vaste
lijstje.
Hmmm... opdeze manier slinkt de stapel
boeken niet... dit uit- en opruimen, dit kiezen schiet niet op. Het
ene boek is waardevol vanwege de verhalen, het andere vanwege de
recepten.... '1080 recepten' van Simone en Inés Ortega... het
standaadwerk over de Spaanse keuken, dat kan ik toch niet wegdoen al
heb ik er nog nooit uit gekookt? Oóit zal er toch een moment komen
dat ik de tijd opbreng om iets te maken uit ´Vegeteranean´ van
Alberto Musacchio en Malu Simões.... en 'Home made' van Yvette van
Boven.... er zal toch wel íets instaan dat ik wil maken?? Ook alle
twijfelgevallen gaan terug de kast in.
Ook de leesboeken mogen blijven; 'Ons
eten' van Mac van Dinther en 'Het spek van slager Blom' zijn top. Kan
er dan echt niks weg??? Ah! 'De dikke van Dam' ik heb er nog nooit
iets lekkers uit kunnen koken. Zal volgens de schrijver aan mij
liggen; het klikt gewoon niet tussen Van Dam en Boswinkel.... Toch is
het in de categorie 'lezen over eten' wel een topper, vooruit. Hij
blijft.
Zo worstel ik de hele stapel door, drie
meter kookboek staat inmiddels opgelucht in de kast, ze hebben mijn
opruimwoede overleefd. Als laatste ligt op tafel 'Het
broodtrommelboek' van Marije Vogelzang. En daar is dan mijn perfecte
slachtoffer voor de papierbak. Het boek is voor moeders die zuchten
dat ze het zo druk hebben maar in werkelijkheid om vijf uur opstaan
om de lunchtrommel van de kinderen te vullen. Werkelijk, als jij als
moeder het opbrengt om een sorteerbakje voor kralen te vullen met 15
verschillende, schoongemaakte, kleingesneden EN OP KLEUR GESORTEERDE
ingrediënten voor de lunch van je kind dan is het de hoogste tijd
dat je een betaalde baan zoekt en anderen gaat vervelen met je
perfectionisme.
Well then, let's see.... een
“opgeruimde” boekenplank, duidelijke keuzes gemaakt (not), ik kan
een kookzaam najaar tegemoet zien, en wens de politici in Den Haag
íets meer daadkracht dan ik had, aan de andere kant, we betalen hen
een goed salaris om er uit te komen. Nu nog een recept!
Vrij naar een recept uit mijn favoriete
boek: 'Snelle gerechten':
Mexicaanse kip uit de oven:
Rijst voor 2-3 personen
een blik rode kidneybonen, afgespoeld
3 eetl verse koriander, fijngeknipt
scheut olijfolie
2 biologische kipfilets, in forse repen
gesneden
1 potje rode tacosaus
200 gram geraspte belegen kaas
1 pot crème fraîche
verwarm de oven voor op 180 graden. Vet
een diepe ovenschaal of braadpan in. Kook de rijst gaar, giet af en
meng met de bonen en koriander. Vul de schaal met dit mengsel. Braad
ondertusen de kip aan in de olie. Giet, als de kip gaat kleuren, de
tacosaus in de pan en laat even pruttelen. Leg de kipstukken op de
rijst en giet de suas uit de pan er over heen. Dek af met klodders
crème fraîche en de geraspte kaas. Zet de schaal, afgedekt met
folie in de oven, gedurende 30 minuten. Verwijder de folie en laat de
bovenkant nog een minuut of 5 bruinen. Opscheppen, eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten