We zijn met zijn allen minder vis gaan
eten, zo blijkt uit deze maand gepubliceerde cijfers. Per jaar eet
een Nederlander gemiddeld nog 3,4 kilo vis. Helaas bestaat een steeds
groter deel van die vis uit diepvriesproducten als pangasius en
koolvis. Helaas, omdat dat naar mijn bescheiden mening nou net de
meest smakeloze varianten zijn…
Aanhakend op de campagne van het
Visbureau voor de maand oktober wil ik
hier een lans breken voor de makreel. Dát is pas een heerlijke vis
en gezond ook. Mijn ervaring is dat kinderen de gerookte variant ook
erg lekker vinden, bijvoorbeeld als je de vis geeft bij een
eenvoudige stamppot met rauwe andijvie.
‘Maar eh… zo’n beest koop je met
kop en al!’ hoor ik je denken. Nou dat hoeft niet, over het
algemeen is de filet ook goed te verkrijgen, maar het schoonmaken van
makreel is echt eenvoudiger dan je denkt. Allerhande heeft een
demonstratie-video op de website staan waarin in één minuut wordt
voorgedaan hoe je een makreel schoonmaakt.
Vandaag salade van gerookte makreel,
naar een recept uit Wining & dining van eerder dit jaar:
700 gram la Ratte aardappeltjes of
biologische kriel in de schil gekookt
400 gram schoongemaakte gerookte
makreel
Bosje lente uitjes
Verse munt blaadjes naar smaak
4 eetl zure room
4 eetl olijfolie
Sap van 1 citroen
Peper en zout
Maak in een ruime schaal een dressing
van de zure room, het citroensap en de olie. Breng op smaak met peper
en zout. Voeg de lauwwarme aardappeltjes toe, snij grote exemplaren
nog even doormidden, schep goed door. Meng de lente uit en munt door
de aardappeltjes en schik de makreel bovenop. Succes!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten