zondag 23 september 2012

Makreel



We zijn met zijn allen minder vis gaan eten, zo blijkt uit deze maand gepubliceerde cijfers. Per jaar eet een Nederlander gemiddeld nog 3,4 kilo vis. Helaas bestaat een steeds groter deel van die vis uit diepvriesproducten als pangasius en koolvis. Helaas, omdat dat naar mijn bescheiden mening nou net de meest smakeloze varianten zijn…
Aanhakend op de campagne van het Visbureau voor de maand oktober wil ik hier een lans breken voor de makreel. Dát is pas een heerlijke vis en gezond ook. Mijn ervaring is dat kinderen de gerookte variant ook erg lekker vinden, bijvoorbeeld als je de vis geeft bij een eenvoudige stamppot met rauwe andijvie.
‘Maar eh… zo’n beest koop je met kop en al!’ hoor ik je denken. Nou dat hoeft niet, over het algemeen is de filet ook goed te verkrijgen, maar het schoonmaken van makreel is echt eenvoudiger dan je denkt. Allerhande heeft een demonstratie-video op de website staan waarin in één minuut wordt voorgedaan hoe je een makreel schoonmaakt. 


Vandaag salade van gerookte makreel, naar een recept uit Wining & dining van eerder dit jaar:

700 gram la Ratte aardappeltjes of biologische kriel in de schil gekookt
400 gram schoongemaakte gerookte makreel
Bosje lente uitjes
Verse munt blaadjes naar smaak
4 eetl zure room
4 eetl olijfolie
Sap van 1 citroen
Peper en zout

Maak in een ruime schaal een dressing van de zure room, het citroensap en de olie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de lauwwarme aardappeltjes toe, snij grote exemplaren nog even doormidden, schep goed door. Meng de lente uit en munt door de aardappeltjes en schik de makreel bovenop. Succes!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten