'Ga uit van je eigen nieuwsgierigheid' wordt ons
journalisten al vroeg geleerd. 'Wanneer jij je iets afvraagt dan ben je vast
niet de enige en kan het een goed verhaal zijn'. En zo stond ik deze week
ineens in een daktuin in Duivendrecht. Ik zie die tuin iedere ochtend op weg
naar de redactie. Je kunt er vanaf de wat hoger gelegen snelweg A10 prachtig op
kijken. Vanuit mijn auto kon ik niet onderscheiden wat er allemaal in de houten
bakken stond.... dus ik wilde er dolgraag een keer langs.
Het geluid van de voorbij komende auto's is enorm. Het
verkeer raast langs de tuin. Maar zoals de eigenaar van het pand me al
vertelde, het went snel. De zestig (!) verschillende plantensoorten trekken al
snel alle aandacht. De houten bakken
zijn gevuld met een speciaal samengestelde grond en daarna met.... nou ja noem
het maar! Aardappels, mais, boerenkool, prei, snijbiet, paksoi... prachtige
artisjokken, bloeiende pronkbonen, zelfs de frambozen dragen vrucht, zie ik
daar nou een áppel en... bijen?!
De daktuin is een van de 'extraatjes' van bedrijfspand
Zuidpark. Eigenaar Jan Huijbregts is er van overtuigd geraakt dat automatische
zonwering en klimaatcontrole alleen niet genoeg meer zijn om een kantoorpand
interessant te maken en investeerde in een onwaarschijnlijk 'huiselijk'
project. Verse koffie van een vriendelijke dame bij binnenkomst, ieder bedrijf
de ruimte om een eigen smoel aan de werkruimte te geven, plus verschillende
ontmoetingsruimten, waaronder dus de daktuin. Hij hoopt dat de werknemers van
het groene taxibedrijf via de radijsjes en de basilicum in gesprek raken met de
hippe internet reis-verkopers, of met de grootgrutters. Ik denk dat dat gaat
lukken.
Het waait af en toe stevig op het dak. Waar mijn groenten
beschermd worden door een metershoge haag staan deze groenten er maar kwetsbaar
bij.... De wind blijkt de enige factor waar de ontwerper van de tuin, Antoine
Miltenburg, zich zorgen over heeft gemaakt. Hoe zouden al zijn zorgvuldig
geselecteerde planten zich gedragen onder zulke extreme omstandigheden? 'Maar
het gaat boven verwachting', zo vertrouwt hij me toe tussen boerenkool en
aardappels. Zijn bedrijf legt op de meest onmogelijke plaatsen daktuinen aan,
dus de ervaring was er al, maar een locatie als deze is wel bijzonder.
Terwijl ik mijn reportage opneem, die je nog kunt terugzien op RTLz.nl, lopen werknemers van de verschillende bedrijven af en aan.
Sommigen zitten even aan een van de vele houten tafels, anderen komen alleen
even een framboos snoepen en duiken vervolgens weer een trappenhuis in. Het
werkt dus al. Hier op dit dak zullen mooie gesprekken tot stand komen. Hier
worden komend voorjaar, als iedereen een beetje aan de tuin gewend is, de beste
recepten uitgewisseld. Reken maar. Een tuin als 'break out room'.....
Het recept van vandaag komt van Antoine de tuinontwerper van
“biet en boon”:
75 gram rucola
8 aardappelen
12 cherry tomaten
melk
peper
zout
nootmuskaat
ca. 10 walnoten
100 gram parmezaan
Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken, kook ze
gaar. Was de rucola en ga daar ook even met het mes doorheen. Halveer de
tomaatjes en pel de walnoten. Maak een puree van de aardappelen met wat melk,
voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Schep rucola en tomaatjes door
de puree, garneer met noten en parmezaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten