dinsdag 4 september 2012

Aardappel


'Ga uit van je eigen nieuwsgierigheid' wordt ons journalisten al vroeg geleerd. 'Wanneer jij je iets afvraagt dan ben je vast niet de enige en kan het een goed verhaal zijn'. En zo stond ik deze week ineens in een daktuin in Duivendrecht. Ik zie die tuin iedere ochtend op weg naar de redactie. Je kunt er vanaf de wat hoger gelegen snelweg A10 prachtig op kijken. Vanuit mijn auto kon ik niet onderscheiden wat er allemaal in de houten bakken stond.... dus ik wilde er dolgraag een keer langs.

Het geluid van de voorbij komende auto's is enorm. Het verkeer raast langs de tuin. Maar zoals de eigenaar van het pand me al vertelde, het went snel. De zestig (!) verschillende plantensoorten trekken al snel  alle aandacht. De houten bakken zijn gevuld met een speciaal samengestelde grond en daarna met.... nou ja noem het maar! Aardappels, mais, boerenkool, prei, snijbiet, paksoi... prachtige artisjokken, bloeiende pronkbonen, zelfs de frambozen dragen vrucht, zie ik daar nou een áppel en... bijen?!

De daktuin is een van de 'extraatjes' van bedrijfspand Zuidpark. Eigenaar Jan Huijbregts is er van overtuigd geraakt dat automatische zonwering en klimaatcontrole alleen niet genoeg meer zijn om een kantoorpand interessant te maken en investeerde in een onwaarschijnlijk 'huiselijk' project. Verse koffie van een vriendelijke dame bij binnenkomst, ieder bedrijf de ruimte om een eigen smoel aan de werkruimte te geven, plus verschillende ontmoetingsruimten, waaronder dus de daktuin. Hij hoopt dat de werknemers van het groene taxibedrijf via de radijsjes en de basilicum in gesprek raken met de hippe internet reis-verkopers, of met de grootgrutters. Ik denk dat dat gaat lukken.

Het waait af en toe stevig op het dak. Waar mijn groenten beschermd worden door een metershoge haag staan deze groenten er maar kwetsbaar bij.... De wind blijkt de enige factor waar de ontwerper van de tuin, Antoine Miltenburg, zich zorgen over heeft gemaakt. Hoe zouden al zijn zorgvuldig geselecteerde planten zich gedragen onder zulke extreme omstandigheden? 'Maar het gaat boven verwachting', zo vertrouwt hij me toe tussen boerenkool en aardappels. Zijn bedrijf legt op de meest onmogelijke plaatsen daktuinen aan, dus de ervaring was er al, maar een locatie als deze is wel bijzonder.

Terwijl ik mijn reportage opneem, die je nog kunt terugzien op RTLz.nl, lopen werknemers van de verschillende bedrijven af en aan. Sommigen zitten even aan een van de vele houten tafels, anderen komen alleen even een framboos snoepen en duiken vervolgens weer een trappenhuis in. Het werkt dus al. Hier op dit dak zullen mooie gesprekken tot stand komen. Hier worden komend voorjaar, als iedereen een beetje aan de tuin gewend is, de beste recepten uitgewisseld. Reken maar. Een tuin als 'break out room'.....



Het recept van vandaag komt van Antoine de tuinontwerper van “biet en boon”:

75 gram rucola
8 aardappelen
12 cherry tomaten
melk
peper
zout
nootmuskaat
ca. 10 walnoten
100 gram parmezaan

Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken, kook ze gaar. Was de rucola en ga daar ook even met het mes doorheen. Halveer de tomaatjes en pel de walnoten. Maak een puree van de aardappelen met wat melk, voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Schep rucola en tomaatjes door de puree, garneer met noten en parmezaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten