‘Biologisch
voedsel niet gezonder’ kopt de Volkskrant deze week. Het leidt meteen tot
discussie op de redactie en tot vragen. Wat ik vind van het onderzoek dat
beschreven wordt…? Mocht je het gemist hebben; de Stanford University heeft een
literatuurstudie gedaan naar ‘de beste onderzoeken van de afgelopen 45 jaar’ op
het gebied van biologisch voedsel. Conclusie van de onderzoekers is dat
biologisch voedsel niet aantoonbaar gezonder is dan normaal geproduceerd
voedsel, en dat is dan de kop van het stuk.
De interessantere
uitkomsten staan halverwege het artikel; wie biologische groenten eet heeft
dertig procent minder kans op het binnenkrijgen van pesticiden, en wie
biologisch vlees eet heeft een 30 procent lager risico op het binnenkrijgen van
resistente bacteriën, maar die conclusies gaan verloren in het mediageweld.
In de auto terug
naar huis vraag ik me af; waarom eet ik eigenlijk zo graag biologisch? Waarom
heb ik er het geld voor over? Want dat
commentaar kreeg ik al eens in de supermarkt; een dame mompelde, wellicht
onbewust hardop, 'zeker geld teveel' bij een blik in mijn kar met -inderdaad-
veel duur biologisch eten... Prijs is voor mij dus niet doorslaggevend, maar
waar denk ik dan wèl aan als ik die artikelen in mijn kar stop?
Een rondje door
de supermarkt. Bij binnenkomst allereerst de groenten. Deze supermarkt heeft
een groot assortiment, maar de kwaliteit is meestal niet geweldig. In de zomer
gaat groenten uit eigen tuin voor en koop ik hier alleen de aanvulling. Waar
denk ik aan tussen al dat groen? Tsja.... eerste gedachte is toch: 'gezond eten
voor de kinderen' of; ‘handig voor in de lunchtrommel’. Gezondheid dus en hier speelt het bestrijdingsmiddelen-argument
absoluut een grote rol. Ik kan met gemak een half uur doorbrengen op de groenten
afdeling, omdat ik óók let op land van
herkomst en het seizoen, en daarmee werk ik me verschrikkelijk in de nesten.
Echt, ik kan er dertig minuten lopen twijfelen en dubben..... de rest van de winkel gaat veel
sneller.
Het volgende
schap: Italiaans. Bij de pasta's gaat het om vezels... tomatenblokjes zijn
biologisch, de olijfolie ook… daarbij denk ik dan eerder aan iets vaags als ‘de
natuur in Zuid-Europa’ dan aan iets anders…. Verder dan…. Rijst is biologisch, maar
bij wraps en naans bestaat die keuze niet.
Bij het vlees is
het makkelijk; alleen biologisch komt in de kar. Dat heeft voor mij alles te
maken met dierenwelzijn én mijn angst voor antibiotica. Bij mijn super kan ik
dan uit 3 dingen kiezen; gehakt, worstjes of kip. Aangezien deze super nóg
duurder is dan de biologische slager kar ik hier meestal snel door, en haal ik
iets uit de vriezer.
Ah.... de kaas.
Altijd een dilemma, Hollandse kaas! Het proces vergt stremsel (uit de maag van
een daarvoor geslacht kalf) en is daarom nooit vegetarisch.... Maar zó
lekker!!! Ik gebruik veel kaas in de
keuken en op brood. Kaas is zo verschrikkelijk lekker. Ik droom wel eens van
een verse witte boterham met jong belegen kaas…. Geen biologische varianten in
de schappen van dit filiaal, dus dan maar ‘gewone’.
De 'hardware'
doorloop ik met oogkleppen op. Biologische wijn omdat het beter voor de
toekomst van die wijngaarden is.... chips, koekjes en al die ongein koopt de
directeur bij ons, dus die sla ik meestal over. Bij chocolade zoek ik naar het
Max Havelaar keurmerk omdat… eh…. de boeren dan minder uitgebuit worden geloof
ik…. Thee kies ik weer op smaak en niet op productie-methode.... Bij de zuivel en
de eieren is de keus weer eenvoudig; altijd biologisch.... alhoewel. Die
doosjes van de Rondeel eieren zijn wel erg grappig, en als nou zelfs de
dierenbescherming zegt dat de kippen daar nóg gelukkiger zijn... Melk gebruiken
we niet veel, maar is altijd biologisch. Omdat de kalfjes langer bij de moeder
blijven (wie dat onzin vindt moet eens op een gangbare boerderij gaan kijken),
omdat ze meer buiten zijn... omdat ze meer koe kunnen zijn... gras eten…. Door
de wei huppelen, dwaal ik af? Voor boter
geldt hetzelfde, yoghurt, crème fraîche, alles biologisch.
Hè getver. Als ik
zo mijn koop-motivatie eens overzie dan heeft het verhipte weinig te maken met
'verstandige' overwegingen en is het vóór alles emotie. Dat is jammer, ik had
van mezelf toch iets meer inhoud verwacht.....maar ik blijk voor alles een
sentimentele consument. En nee, de
uitkomsten van het onderzoek veranderen niets aan die vage redenen van mij. Naar
huis dan met de ‘oogst’, waar ik de keuken in duik.
In de moestuin is
het ondertussen herfst. De zichtbepalende zonnebloemen en springbalsemienen
zijn over hun hoogtepunt heen, overal glinsteren spinnenwebben. Ik kan perk
voor perk nu de kruiden en bloemen gaan ruimen. Het seizoen is nog niet
voorbij; in theorie kun je nog een na-oogst van snijbiet en spinazie uit de
grond toveren, maar de herfst is ook mooi. Nu de enorme hoeveelheid groen van
de afgelopen weken begint te wijken worden ook de geheime schatten zichtbaar;
een twintigtal knaloranje pompoentjes ligt te wachten. Laat ik daar nu net enorm
veel zin in hebben!!!
Spaghetti met
pompoen
(vrij naar recept
van Carla Bardi)
500 gram pompoen,
ontdaan van zaden, in kleine blokjes
125 gram chorizo
(biologisch), in kleine blokjes
2 eetl olijfolie
500 gram verse
kerstomaatjes
handvol verse
salieblaadjes
500 gram
spaghetti
parmezaanse kaas
verwarm de oven
op 220 graden, leg de pompoen en de chorizo op een bakblik, besprenkel met olie
en rooster 15 minuten. Voeg de salie toe en de gehalveerde tomaatjes en zet nog
5 min terug.
Kook de pasta in
een grote pan 'al dente', giet af en schep de spaghetti door de inhoud van het
bakblik. Bestrooi met de kaas en dien op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten