maandag 26 november 2012

Lamsvlees


In mijn geelgeruite multomap bewaar ik een kleine honderd recepten. Nauwgezet noteer ik op de rand van de bladzijdes wanneer en voor wie ik ze gekookt heb. Zo schrijf ik mijn eigen, ónze eigen culinaire geschiedenis. In de map veel knipsels met recepten die inmiddels al een jaar of tien door mij gemaakt worden, maar ook hele oude, zo heb ik een handgeschreven erwtensoeprecept van mijn moeder. Dat bewaar ik zorgvuldig.

Voor mijn kinderen staan de eerste kookboeken al klaar; zelf samengesteld en geïllustreerd met veel foto’s. Ze krijgen ze mee als ze over een paar jaar op kamers gaan. Het lijkt me prachtig als zij over dertig of veertig jaar samen met hun geliefden aan tafel schuiven en dan zeggen: “vanavond oma’s spaghettisaus!”

Eten en familie. Misschien wel de mooiste combinatie die er is. Samen koken, samen aan een lange tafel, samen eten.... ik ben er mee groot gebracht. In Rotterdam was de grote grenen tafel het centrale punt van het huis. Familie, vrienden, collega’s van mijn ouders… het was er vaak vol en oergezellig. Chiliconcarne en stoofpot met winterwortel…. Heerlijk.

Wat maakt nu eigenlijk een familie? Zijn dat alleen de genen, de bloedband? Ik geloof het niet. Ik heb een bloedband met mensen die ik nooit meer spreek en hou zielsveel van sommigen met wie ik niet één gen deel. Familie dat zijn voor mij de mensen met wie je belangrijke periodes in je leven meemaakt, met wie je kunt praten, mensen die je begrijpen, met wie je intieme momenten deelt...de mensen waar je voor wilt zorgen, met wie je samen eet, de mensen voor wie je kookt…

Bijzonder in mijn map zijn ook de recepten van diegenen die er niet meer zijn. De 'Griekse rijstprut' of 'Rijst met hete ballen' zijn typisch gerechten die mijn vader maakte. De 'zalmrolletjes van Martine', mijn zusje. Zij maakte de rolletjes regelmatig als er een feestje was. Ik bewaarde het recept en jaren later kon ik de rolletjes aan mijn dochter meegeven voor de kerstmaaltijd op school. Dat gaf me een speciaal gevoel. Het gevoel van 'doorgeven'....

Op culinair gebied heb ik veel geleerd van mijn lieve vriendin Niki. We leerden elkaar kennen in onze studententijd en aten in die jaren vaak samen. Ik keek vanaf haar keukentafel met bewondering naar het gemak waarmee ze zonder enige voorbereiding de koelkast opentrok, zag wat er in huis was en dan begon met koken. Ik verkeerde toen nog in het 'blue-band-basiskookboek-stadium'. De gezamenlijke maaltijden hebben een onbreekbare band gevormd.

Ook Niki koestert culinaire familie tradities. Ze woont al jaren met haar gezin in Zuid Afrika en ons contact is soms maandenlang minimaal. Tot ineens oudjaarsdag vorig jaar. Een kerstfoto bracht ons aan het sms-sen. Na een paar berichten over en weer bleek dat we tegelijkertijd oliebollen aan het bakken waren. 'We zijn de laatsten van onze generatie' meenden we eensgezind.

Wel gek; oliebollen bakken op een Afrikaanse farm, hartje zomer. Maar het bleek voor haar net zo belangrijk als voor mij; zij leerde het bakken van haar moeder, ik van mijn vader… Daar stonden we dan, ieder aan onze eigen kant van de wereld, keihard bezig met het in stand houden van onze culinaire familietradities. Mobieltje in de ene hand, beslaglepel in de andere en met tranen in de ogen….

Vandaag, omdat jij de afgelopen maanden, na de tomatensoep van mijn schoonzus en de zuurkoolstoofpot van mijn moeder, ook een beetje familie bent geworden:

Griekse rijstprut
Recept: Hans Boswinkel



Ingrediënten
lams, kalfs of varkensvlees voor het aantal personen dat mee eet.
Kerrie, citroenschil geraspt, sap van een sinaasappel
3 ons rozijnen, 3 harde appelen, 2 sinaasappels, 3 bananen, evt. peer, alles in stukjes, evt. perzik uit blik.

Bereiding
Snijd het vlees in blokjes. Flink met peper en zout inwrijven, en erg veel kerrie. Schroei het vlees snel dicht in hete olie. Als het bruin is vormt zich onderin de pan een laagje kerrie. Blus met sinaasappelsap. Laat citroenschil mee sudderen.
Voeg de fruitsoorten toe in volgorde van hardheid en laat steeds gaar worden voor de volgend in de pan gaat. Rozijnen/appel eerst. Blikfruit laatst en banaan vlak voor t opdienen. Serveren met gekookte (zilvervlies) rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten