In
mijn geelgeruite multomap bewaar ik een kleine honderd recepten.
Nauwgezet noteer ik op de rand van de bladzijdes wanneer en voor wie
ik ze gekookt heb. Zo schrijf ik mijn eigen, ónze eigen culinaire
geschiedenis. In de map veel knipsels met recepten die inmiddels al
een jaar of tien door mij gemaakt worden, maar ook hele oude, zo heb
ik een handgeschreven erwtensoeprecept van mijn moeder. Dat bewaar ik
zorgvuldig.
Voor
mijn kinderen staan de eerste kookboeken al klaar; zelf samengesteld
en geïllustreerd met veel foto’s. Ze krijgen ze mee als ze over
een paar jaar op kamers gaan. Het lijkt me prachtig als zij over
dertig of veertig jaar samen met hun geliefden aan tafel schuiven en
dan zeggen: “vanavond oma’s spaghettisaus!”
Eten
en familie. Misschien wel de mooiste combinatie die er is. Samen
koken, samen aan een lange tafel, samen eten.... ik ben er mee groot
gebracht. In Rotterdam was de grote grenen tafel het centrale punt
van het huis. Familie, vrienden, collega’s van mijn ouders… het
was er vaak vol en oergezellig. Chiliconcarne en stoofpot met
winterwortel…. Heerlijk.
Wat
maakt nu eigenlijk een familie? Zijn dat alleen de genen, de
bloedband? Ik geloof het niet. Ik heb een bloedband met mensen die ik
nooit meer spreek en hou zielsveel van sommigen met wie ik niet één
gen deel. Familie dat zijn voor mij de mensen met wie je belangrijke
periodes in je leven meemaakt, met wie je kunt praten, mensen die je
begrijpen, met wie je intieme momenten deelt...de mensen waar je
voor wilt zorgen, met wie je samen eet, de mensen voor wie je kookt…
Bijzonder
in mijn map zijn ook de recepten van diegenen die er niet meer zijn.
De 'Griekse rijstprut' of 'Rijst met hete ballen' zijn typisch
gerechten die mijn vader maakte. De 'zalmrolletjes van Martine',
mijn zusje. Zij maakte de rolletjes regelmatig als er een feestje
was. Ik bewaarde het recept en jaren later kon ik de rolletjes aan
mijn dochter meegeven voor de kerstmaaltijd op school. Dat gaf me een
speciaal gevoel. Het gevoel van 'doorgeven'....
Op
culinair gebied heb ik veel geleerd van mijn lieve vriendin Niki. We
leerden elkaar kennen in onze studententijd en aten in die jaren vaak
samen. Ik keek vanaf haar keukentafel met bewondering naar het gemak
waarmee ze zonder enige voorbereiding de koelkast opentrok, zag wat
er in huis was en dan begon met koken. Ik verkeerde toen nog in het
'blue-band-basiskookboek-stadium'. De gezamenlijke maaltijden hebben
een onbreekbare band gevormd.
Ook
Niki koestert culinaire familie tradities. Ze woont al jaren met haar
gezin in Zuid Afrika en ons contact is soms maandenlang minimaal. Tot
ineens oudjaarsdag vorig jaar. Een kerstfoto bracht ons aan het
sms-sen. Na een paar berichten over en weer bleek dat we
tegelijkertijd oliebollen aan het bakken waren. 'We zijn de laatsten
van onze generatie' meenden we eensgezind.
Wel
gek; oliebollen bakken op een Afrikaanse farm, hartje zomer. Maar
het bleek voor haar net zo belangrijk als voor mij; zij leerde het
bakken van haar moeder, ik van mijn vader… Daar stonden we dan,
ieder aan onze eigen kant van de wereld, keihard bezig met het in
stand houden van onze culinaire familietradities. Mobieltje in de ene
hand, beslaglepel in de andere en met tranen in de ogen….
Vandaag,
omdat jij de afgelopen maanden, na de tomatensoep van mijn schoonzus
en de zuurkoolstoofpot van mijn moeder, ook een beetje familie bent
geworden:
Griekse
rijstprut
Recept:
Hans Boswinkel
Ingrediënten
lams,
kalfs of varkensvlees voor het aantal personen dat mee eet.
Kerrie,
citroenschil geraspt, sap van een sinaasappel
3
ons rozijnen, 3 harde appelen, 2 sinaasappels, 3 bananen, evt. peer,
alles in stukjes, evt. perzik uit blik.
Bereiding
Snijd
het vlees in blokjes. Flink met peper en zout inwrijven, en erg veel
kerrie. Schroei het vlees snel dicht in hete olie. Als het bruin is
vormt zich onderin de pan een laagje kerrie. Blus met sinaasappelsap.
Laat citroenschil mee sudderen.
Voeg
de fruitsoorten toe in volgorde van hardheid en laat steeds gaar
worden voor de volgend in de pan gaat. Rozijnen/appel eerst.
Blikfruit laatst en banaan vlak voor t opdienen. Serveren met
gekookte (zilvervlies) rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten