Heb je al
een recept verzonnen voor Nationale Anti-Pakjesdag? Dat is 4 december
al! Nog nooit van gehoord? Anti-pakjes dag is de dag waarop je
probeert om een keer helemaal zonder pakjes en zakjes te koken. Dus
alleen met verse producten. Het idee is dat je, wanneer je alleen
verse producten gebruikt, een veel beter beeld krijgt van wát je
eigenlijk eet.... Het is een leuke uitdaging en veel minder moeilijk
dan je denkt. Anti-pakjes dag is een idee van Karin Luiten. Op haar
leuke frisse eet-blog vind je veel ideeën en suggesties voor
maaltijden zonder pakjes.
Ook ik
probeer al jaren om zo min mogelijk kant-en-klaar voedsel te
gebruiken. Ik heb het helemaal niet op alle geur- en kleurstoffen. Ik
hou bovendien niet van zout, dus dan moet je wel zelf aan de slag,
want de kok van Knorr heeft al decennia geleden zijn smaakpapillen
verbrand. Honderd procent poedervrij lukt mij ook niet hoor!!
Bouillonblokjes bijvoorbeeld. Ik weet dat je je eigen bouillon kunt
maken natuurlijk, maar ik doe het zelden. Het gemak! Als soepfanaat
gebruik VEEL blokjes, altijd groentenbouillon, daar kun je volgens
mij het minst mee 'rommelen'.
Rommelen....
eigenlijk best zorgelijk dat dat het woord is dat bij me opkomt
wanneer ik aan de grote voedingsfabrikanten denk. Rommelen. Is dat
omdat die hele massaproductie waarbij miljoenen eieren,
honderdduizenden kippen en ontelbare andere dieren wekelijks door de
molen gaan me tegenstaat? Of het idee dat mijn eten aan de lopende
band wordt gemaakt? Door mensen die waarschijnlijk ondertussen aan de
voetbaltraining van hun kind denken?.... Is het omdat ik inmiddels
steeds meer weet over de concessies die met vers voedsel gedaan
moeten worden om het 'houdbaar' en 'veilig' te maken? Vanwege al die
chemische troep die er 'dus wel in moet'?? Of is het omdat mijn smaak
afwijkt van die van de rest van Nederland? Ik vind het meeste
gefabriceerde eten gewoon niet zo lekker.... Ik weet niet waaróm ik
zoveel vraagtekens bij de productie van ons eten heb, ik weet wel dat
mijn gevoel meestal goed zit.
Terug naar
anti-pakjesdag. Het is de week van Sint, misschien leuk om zelf
kruidnoten te bakken? Het recept is supersimpel, bovendien erg leuk
om zo in het weekend met de kinderen te doen. Je hoeft er niets voor
te kunnen, gewoon doen en lekker opeten. 300 gram zelfrijzend
bakmeel, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 theelepels
speculaaskruiden, 120 gram koude boter, in blokjes, 6 eetl. melk.
Meng bakmeel, kruiden en suiker in een ruime kom. Voeg de melk toe en
de boter. Meng nu met twee handen de boter goed door de droge
bestanddelen. Wrijf alles tot kruimels en kneed dan tot een stevige
bal. Verpak in plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast.
Zet de oven aan op 175 graden en bekleed twee bakplaten met
bakpapier. Haal het deeg uit de koeling en maak er balletjes van ter
grote van een flinke knikker, duw ze plat. Leg op de bakplaat. Bak de
kruidnoten in ca. 20 minuten gaar, laat afkoelen op een rooster en
bewaar luchtdicht.
Gisteren in
de super viel mijn oog op een fris-oranje pakje van Honig. En voor
het eerst in mijn leven zag ik ERWTENSOEP uit een zakje. Erwtensoep!
Hoe kan dat nou? In die soep horen toch stukjes vlees? En erwten????
Krijg je met zo'n pakje dan helemaal gladde groene bouillon? Getver,
dat lijkt op... Nou ja laat maar, ik ben iets te visueel ingesteld
geloof ik. Misschien is het heerlijk uit een pakje, ik zal het nooit
weten.
Vandaag, om
te vieren dat koken ZONDER pakjes makkelijker is dan je denkt, en
omdat de winter ook nog eens invalt:
ERWTENSOEP
500 gram
spliterwten
1 kleine
knolselderij, geschild en in blokjes
1
winterpeen in stukjes
1 ui in
ringen
1 prei in
ringen
evt. wat
bleekselderij
evt wat
selderij-blad
groenten
bouillonblokje, laurierblad, peper en zout
2
biologische karbonades, 200 gram biologisch spek, 1 biologische
rookworst
Zet in een
ruime pan het vlees op met de erwten en de laurier. Zorg dat er 6-8
cm water boven staat. Breng aan de kook en laat ca. 45 minuten
pruttelen, schep het schuim er tussentijds met een schuimspaan af.
Haal dan vlees en laurier uit het water, zet apart.
Voeg alle
kleingesneden groenten toe. Als je later met een staafmixer door de
soep gaat dan mogen de stukken wat groter zijn. Voeg het
bouillonblokje toe en heet water toe tot alles onder staat, breng
voorzichtig aan de kook, leg de rookworst bovenop. Pruttelen tot de
groenten gaar zijn.
Snijd
ondertussen het vlees in kleine blokjes. Neem de worst uit de pan.
Doe het kleingesneden vlees ín de pan en haal de staafmixer door de
soep (niet té lang!). Proef. Is de soep te dik naar je smaak voeg
dan nog wat water toe, is ie te flauw breng dan op smaak met peper en
eventueel een beetje zout. Garneer met plakjes rookworst en
fijngesneden bladselderij.
Mmm, snert! Er zijn natuurlijk talloze versies. Bij ons doen we het net even anders: spliterwten 45 minuten laten pruttelen en dan zo’n 200 gram diepvriesdoperwten erbij met ongeveer 250 ml kokend water en een groentebouillonblokje. Kwartiertje door laten pruttelen, dan de staafmixer erdoorheen. Je krijgt dan een prachtig groene kleur, die pijn doet aan je ogen! Vervolgens gaat de rest van de groente erbij en even later de worst.
BeantwoordenVerwijderen