dinsdag 4 december 2012

Spliterwten



Heb je al een recept verzonnen voor Nationale Anti-Pakjesdag? Dat is 4 december al! Nog nooit van gehoord? Anti-pakjes dag is de dag waarop je probeert om een keer helemaal zonder pakjes en zakjes te koken. Dus alleen met verse producten. Het idee is dat je, wanneer je alleen verse producten gebruikt, een veel beter beeld krijgt van wát je eigenlijk eet.... Het is een leuke uitdaging en veel minder moeilijk dan je denkt. Anti-pakjes dag is een idee van Karin Luiten. Op haar leuke frisse eet-blog vind je veel ideeën en suggesties voor maaltijden zonder pakjes.

Ook ik probeer al jaren om zo min mogelijk kant-en-klaar voedsel te gebruiken. Ik heb het helemaal niet op alle geur- en kleurstoffen. Ik hou bovendien niet van zout, dus dan moet je wel zelf aan de slag, want de kok van Knorr heeft al decennia geleden zijn smaakpapillen verbrand. Honderd procent poedervrij lukt mij ook niet hoor!! Bouillonblokjes bijvoorbeeld. Ik weet dat je je eigen bouillon kunt maken natuurlijk, maar ik doe het zelden. Het gemak! Als soepfanaat gebruik VEEL blokjes, altijd groentenbouillon, daar kun je volgens mij het minst mee 'rommelen'.

Rommelen.... eigenlijk best zorgelijk dat dat het woord is dat bij me opkomt wanneer ik aan de grote voedingsfabrikanten denk. Rommelen. Is dat omdat die hele massaproductie waarbij miljoenen eieren, honderdduizenden kippen en ontelbare andere dieren wekelijks door de molen gaan me tegenstaat? Of het idee dat mijn eten aan de lopende band wordt gemaakt? Door mensen die waarschijnlijk ondertussen aan de voetbaltraining van hun kind denken?.... Is het omdat ik inmiddels steeds meer weet over de concessies die met vers voedsel gedaan moeten worden om het 'houdbaar' en 'veilig' te maken? Vanwege al die chemische troep die er 'dus wel in moet'?? Of is het omdat mijn smaak afwijkt van die van de rest van Nederland? Ik vind het meeste gefabriceerde eten gewoon niet zo lekker.... Ik weet niet waaróm ik zoveel vraagtekens bij de productie van ons eten heb, ik weet wel dat mijn gevoel meestal goed zit.

Terug naar anti-pakjesdag. Het is de week van Sint, misschien leuk om zelf kruidnoten te bakken? Het recept is supersimpel, bovendien erg leuk om zo in het weekend met de kinderen te doen. Je hoeft er niets voor te kunnen, gewoon doen en lekker opeten. 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 theelepels speculaaskruiden, 120 gram koude boter, in blokjes, 6 eetl. melk. Meng bakmeel, kruiden en suiker in een ruime kom. Voeg de melk toe en de boter. Meng nu met twee handen de boter goed door de droge bestanddelen. Wrijf alles tot kruimels en kneed dan tot een stevige bal. Verpak in plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast. Zet de oven aan op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Haal het deeg uit de koeling en maak er balletjes van ter grote van een flinke knikker, duw ze plat. Leg op de bakplaat. Bak de kruidnoten in ca. 20 minuten gaar, laat afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht.

Gisteren in de super viel mijn oog op een fris-oranje pakje van Honig. En voor het eerst in mijn leven zag ik ERWTENSOEP uit een zakje. Erwtensoep! Hoe kan dat nou? In die soep horen toch stukjes vlees? En erwten???? Krijg je met zo'n pakje dan helemaal gladde groene bouillon? Getver, dat lijkt op... Nou ja laat maar, ik ben iets te visueel ingesteld geloof ik. Misschien is het heerlijk uit een pakje, ik zal het nooit weten.
Vandaag, om te vieren dat koken ZONDER pakjes makkelijker is dan je denkt, en omdat de winter ook nog eens invalt:



ERWTENSOEP

500 gram spliterwten
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
1 winterpeen in stukjes
1 ui in ringen
1 prei in ringen
evt. wat bleekselderij
evt wat selderij-blad
groenten bouillonblokje, laurierblad, peper en zout
2 biologische karbonades, 200 gram biologisch spek, 1 biologische rookworst

Zet in een ruime pan het vlees op met de erwten en de laurier. Zorg dat er 6-8 cm water boven staat. Breng aan de kook en laat ca. 45 minuten pruttelen, schep het schuim er tussentijds met een schuimspaan af. Haal dan vlees en laurier uit het water, zet apart.
Voeg alle kleingesneden groenten toe. Als je later met een staafmixer door de soep gaat dan mogen de stukken wat groter zijn. Voeg het bouillonblokje toe en heet water toe tot alles onder staat, breng voorzichtig aan de kook, leg de rookworst bovenop. Pruttelen tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen het vlees in kleine blokjes. Neem de worst uit de pan. Doe het kleingesneden vlees ín de pan en haal de staafmixer door de soep (niet té lang!). Proef. Is de soep te dik naar je smaak voeg dan nog wat water toe, is ie te flauw breng dan op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Garneer met plakjes rookworst en fijngesneden bladselderij. 

1 opmerking:

  1. Mmm, snert! Er zijn natuurlijk talloze versies. Bij ons doen we het net even anders: spliterwten 45 minuten laten pruttelen en dan zo’n 200 gram diepvriesdoperwten erbij met ongeveer 250 ml kokend water en een groentebouillonblokje. Kwartiertje door laten pruttelen, dan de staafmixer erdoorheen. Je krijgt dan een prachtig groene kleur, die pijn doet aan je ogen! Vervolgens gaat de rest van de groente erbij en even later de worst.

    BeantwoordenVerwijderen