Nat slaat
de herfstregen tegen de autoruiten. De wissers op de hoogste stand.
In mijn autootje rij ik over paden waar ik liever met een grote Jeep
gereden zou hebben. Het is bijna Halloween en ik rij alle kwekers in
de omgeving af op zoek naar pompoenen. Waar er andere jaren
letterlijk karren vol pompoenen aan de straat staan speur ik nu
bedrijf na bedrijf af op zoek naar een glimp oranje.
Mijn oogst
was redelijk. Ik denk dat ik uiteindelijk een stuk of twintig
pompoentjes oogstte, maar dat was dit jaar een klein Japans ras voor
in de keuken. Nu heb ik gróte nodig. Voor bij de deur....
Uiteindelijk vind ik bij het zesde bedrijf dat ik aandoe 3 groene
exemplaren.... voor een tientje. Pff. Nou ja, er moet gegriezeld.
De kinderen
zijn eigenlijk te oud voor Halloween, dus verkleedpartijen slaan we
over dit jaar, maar een beetje aangekleed huis is toch wel aardig. We
hebben de afgelopen jaren flink uitgepakt met dit uit Amerika
overgewaaide feest en de populariteit lijkt in Nederland nog steeds
te groeien. In Halloween komen tal van eeuwenoude tradities samen;
het oogstfeest, het verjagen van de geesten in die donkere
wintermaanden en het verlichten van de huizen, Sint Maarten verdwijnt
waar Halloween verschijnt.... alle reden dus om vrolijk mee te doen.
Alhoewel ik met dat snoep uitdelen nooit zoveel heb gehad.
Wij maakten
bloedsoep met spoken (tomatensoep met een straaltje room in de vorm
van een spook), en broodjes afgerukte vinger (knakworst met
suggestief aangebrachte ketchup), maar ook koekjes in de meest enge
vormen. Mandarijntjes tover je met een zwarte stift ook eenvoudig om
tot nep-mini-uitgesneden-pompoentjes, aan fantasie geen gebrek.
Wij
eten
hier thuis pas sinds een paar jaar pompoen. Ook op de tuin waren de
eerste exemplaren ter decoratie. Toch ben ik een kleiner ras gaan
kweken om ze ook eens in de keuken uit te kunnen proberen. Inmiddels
plant ik vrijwel ieder jaar bóvenop de compost hoop een paar
pompoenen. Voor net dat beetje zoet in de herfst keuken...
Ovenschotel
met pompoen
3-4
personen
1 kleine
pompoen, 4 bietjes, krieltjes in de schil, 10 tenen knoflook in de
schil.
Olijfolie,
paar takjes verse tijm
(maar
eventueel ook een paar plakken knolselderij, een flinke zoete
aardappel)
Verwarm de
oven voor op 190 graden.
Oneffenheden
van de pompoen wegsnijden, dan in kwarten splijten en het vruchtvlees
in fikse dobbelstenen snijden, van de maat van de krieltjes. Bietjes
dun schillen en in dezelfde maat snijden, de andere groenten ook. De
knoflooktenen blijven in het laatste harde schilletje zitten.
Alle
groenten in de ovenschaal leggen, en dan een flinke scheut olijfolie
er door mengen. Bestrooi met de afgeriste tijm blaadjes en zet in de
de oven. Eerst 20 minuten, dan omscheppen, dan nog es een kwartier.
Door in de aardappel te prikken merk je of ze gaar zijn.
Dien op met
goeie mayonaise en een bak groene gemengde sla waar je een flinterdun
gesneden rode ui door mengt. Goeie merlot er bij en je proeft de
herfst! Het aller-lekkerst vind ik de knoflook tenen. Je pakt ze bij
hun kontje, legt het puntje in je mond, en met je tanden duw je zo de
warme knoflookpuree op je tong.
Topper!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten