maandag 5 november 2012

Pompoen III


Nat slaat de herfstregen tegen de autoruiten. De wissers op de hoogste stand. In mijn autootje rij ik over paden waar ik liever met een grote Jeep gereden zou hebben. Het is bijna Halloween en ik rij alle kwekers in de omgeving af op zoek naar pompoenen. Waar er andere jaren letterlijk karren vol pompoenen aan de straat staan speur ik nu bedrijf na bedrijf af op zoek naar een glimp oranje.

Mijn oogst was redelijk. Ik denk dat ik uiteindelijk een stuk of twintig pompoentjes oogstte, maar dat was dit jaar een klein Japans ras voor in de keuken. Nu heb ik gróte nodig. Voor bij de deur.... Uiteindelijk vind ik bij het zesde bedrijf dat ik aandoe 3 groene exemplaren.... voor een tientje. Pff. Nou ja, er moet gegriezeld.

De kinderen zijn eigenlijk te oud voor Halloween, dus verkleedpartijen slaan we over dit jaar, maar een beetje aangekleed huis is toch wel aardig. We hebben de afgelopen jaren flink uitgepakt met dit uit Amerika overgewaaide feest en de populariteit lijkt in Nederland nog steeds te groeien. In Halloween komen tal van eeuwenoude tradities samen; het oogstfeest, het verjagen van de geesten in die donkere wintermaanden en het verlichten van de huizen, Sint Maarten verdwijnt waar Halloween verschijnt.... alle reden dus om vrolijk mee te doen. Alhoewel ik met dat snoep uitdelen nooit zoveel heb gehad.

Wij maakten bloedsoep met spoken (tomatensoep met een straaltje room in de vorm van een spook), en broodjes afgerukte vinger (knakworst met suggestief aangebrachte ketchup), maar ook koekjes in de meest enge vormen. Mandarijntjes tover je met een zwarte stift ook eenvoudig om tot nep-mini-uitgesneden-pompoentjes, aan fantasie geen gebrek.

Wij eten hier thuis pas sinds een paar jaar pompoen. Ook op de tuin waren de eerste exemplaren ter decoratie. Toch ben ik een kleiner ras gaan kweken om ze ook eens in de keuken uit te kunnen proberen. Inmiddels plant ik vrijwel ieder jaar bóvenop de compost hoop een paar pompoenen. Voor net dat beetje zoet in de herfst keuken...



Ovenschotel met pompoen

3-4 personen
1 kleine pompoen, 4 bietjes, krieltjes in de schil, 10 tenen knoflook in de schil.
Olijfolie, paar takjes verse tijm
(maar eventueel ook een paar plakken knolselderij, een flinke zoete aardappel)

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Oneffenheden van de pompoen wegsnijden, dan in kwarten splijten en het vruchtvlees in fikse dobbelstenen snijden, van de maat van de krieltjes. Bietjes dun schillen en in dezelfde maat snijden, de andere groenten ook. De knoflooktenen blijven in het laatste harde schilletje zitten.

Alle groenten in de ovenschaal leggen, en dan een flinke scheut olijfolie er door mengen. Bestrooi met de afgeriste tijm blaadjes en zet in de de oven. Eerst 20 minuten, dan omscheppen, dan nog es een kwartier. Door in de aardappel te prikken merk je of ze gaar zijn.

Dien op met goeie mayonaise en een bak groene gemengde sla waar je een flinterdun gesneden rode ui door mengt. Goeie merlot er bij en je proeft de herfst! Het aller-lekkerst vind ik de knoflook tenen. Je pakt ze bij hun kontje, legt het puntje in je mond, en met je tanden duw je zo de warme knoflookpuree op je tong.

Topper!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten