maandag 12 november 2012

What's cookin' in my kitchen?

 Vandaag een herfstige ovenschotel. Op de tuin trok ik een kleine knolselderij uit de grond en wat achtergebleven wortels die inmiddels formaatje winterpeen zijn geworden. Gecombineerd met de 'vergeten groenten aanbieding' van AH (soms doen ze ineens hele leuke eet-acties) te weten de rode en gele bieten. Op maandag mag ik freaken van mijn gezin, het is mijn vrije dag, dus kan ik de tijd uittrekken voor een iets arbeidsintensiever recept.


Dat arbeidsintensieve zit m in dit geval in het snijden van de verschillende groenten, daarna alle rust als de schotel in de oven staat natuurlijk!
Het is zeker ook een recept dat in het 'vlees-minderen' hokje past. 

Herfst uit de oven

De groenten: knolselderij, winterpeen, biet, pastinaak, pompoen, uien, aardappel... Alle herfstgroenten mogen in deze schotel. Zoek een combinatie die je lekker lijkt, of met bekende (voor de kinderen) en onbekende (voor het avontuur) door elkaar. Vandaag gebruik ik voor 3 normale eters en 1 kleine eter: 

4 flinke bieten
1 kleine knolselderij
2 winterpenen
150 gram gesneden schinkenspek (rauwe ham)

voor de saus:
200 ml groentenbouillon
200 ml room
3 eieren
tijm, salie

voor bovenop:
ca 250 gram geraspte kaas

beetje boter, aluminiumfolie

Schil de groenten. Snijd alle groenten in plakken van 3-4 mm. Snijd de plakjes ham in stukken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter een  ovenschaal en begin met het schikken van de groenten. Een rijtje bietenplakken, dan knolselderij, dan winterpeen, dan ham. 
Maak er een mooi gekleurd geheel van. 


Heb je verse salie steek de blaadjes dan tussen de regels groenten, gedroogde kun je door de saus mengen. Meng in een kom of maatbeker de bouillon (200 ml water en een half blokje), de room en de eieren. Schenk over de schotel en bestrooi met de kaas. 

Dek de schaal af met folie en zet in de warme oven. 40 minuten, daarna nog 10 minuten zonder folie zodat de kaas mooi kleurt. 

Eet smakelijk!

P.S.: haha, met rode biet wordt het op het bord wel errug roze.... ik miste wat aardappel in de variant van vandaag en eh..... ik vond het zelf heerlijk, maar mijn tafelgenoten hebben een veto laten horen.
;-)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten