Of ik een speciale kerstcolumn wil
schrijven vraagt de redacteur via de mail. Een volstrekt logische
vraag natuurlijk, de Ipad-app zal rinkelen van de gouden bellen dezer
dagen verwacht ik zo. Kerst en eten, daar moet iets over te
schrijven zijn.... Ik had de vraag kunnen verwachten natuurlijk, ik
had me er misschien op moeten voorbereiden om u niet teleur te
stellen. Maar het zit zo: ik heb een beetje een hekel aan kerst
gekregen.
Vroeger niet hoor. Dertig jaar geleden
ontvluchtten mijn ouders met kerst traditioneel de stad en doken we
met het gezin onder in een huisjespark in Zeeuws-Vlaanderen. Daar
werden best flink kerstboodschappen ingeslagen, ik herinner me kistjes
mandarijntjes en dadels en vijgen. Maar het mooist aan die vakanties
waren de wandelingen met bevriende gezinnen en de gezamelijke honden
door het Zwin in de sneeuw. Koffie met warme appelbollen in Knokke,
de kerstboom in rood en zilver.
Natuurlijk heb ik in de loop der jaren
wel eens fazantjes gevuld, ijsbommen gemaakt, en een groots diner aan
gericht. Maar het is me niet bevallen. Ik kook graag voor grote
groepen, maar dan als kok, niet als gastvrouw. Ik kan een fantastsich
buffet aanrichten maar een meer-gangen menu maken vind ik niet leuk
als ik dan ook nog geacht wordt Nigella Lawson-achtig voor de dag te
komen....
O, ik kan genieten van de kerstetalages
in de stad, samenzang op straat. Ik vind het heerlijk en krijg dan
echt het kerstgevoel. Als de kou prikkelt in mijn neus en ik de Witte
Kerk in ons dorp prachtig aangelicht zie in het donker dan wil ik
meteen samenzijn met de kinderen en vrienden. Het huis is versierd met mooie slingers, maar kookkriebels
krijg ik er niet van. Sterker nog; hoe meer alle bladen en
kookrubrieken reppen over de vele gangen, de zware sauzen en de
grand-desserts, hoe meer het mij gaat tegenstaan. Die ongeremde
overvloed, ik vind het bijna ongepast.
Nee, bij ons geen culinaire
hoogstandjes tijdens de kerst. Ik heb eigenlijk
kook-vrij. De beste eet-uitvinding van de laatste twintig jaar is
wat mij betreft het gourmetstel. Eens per jaar tover ik mijn
tosti-ijzer met een simpele handeling om tot bakplaat en dat is op 25
december. De kinderen helpen graag met het rollen van kleine
slavinkjes en hamburgertjes, we kloppen een eitje en snijden de
groenten samen. Succes gegarandeerd, kinderen gelukkig, lekker lang
samen aan tafel, meer hoeft niet voor mij. En het toetje? Tsja, ik
zag bij de super geloof ik kerst-engel-ijsjes. Dat dan weer wel.
Vandaag, om te vieren dat niets hoeft
en alles mag, deel ik mijn grootste-kerstbuffet-succesnummer. Doe de hoeveelheden maal twee en neem een grote pan mee naar vrienden.
Kip in sherry-amandelsaus
8-12 stukken kip, hangt een beetje af
van de serveerstijl. Op een buffet zou ik kiezen voor pootjes. Gewoon
aan tafel kunnen dijtjes of filets natuurlijk ook.
6 eetl bloem
olijfolie
2 uien
flinke scheut medium dry sherry
¼ liter bouillon
3 laurierblaadjes
50 gram amandelen
2 hardgekookte eierdooiers
fijngehakte peterselie
Was de kipstukken, dep goed droog,
bestrooi met zout en peper en wentel ze in de bloem. Ik schep de
bloem hiervoor in een diepvrieszakje en stop daar 2-3 stukken kip in.
Terwijl ik met een hand de zak dichthou schud ik met de andere de kip
door de bloem. Prima trucje. Bak de kipstukken vervolgens in een
grote pan bruin in de olie. Snijd de uien in snippers en fruit die
mee. Schenk sherry en bouillon in de pan, voeg laurier toe en brang
voorzichtig aan de kook. Doe de deksel op de pan en stoof de kip in
ca. 40 minuten gaar.
Rooster de amandelen ondertussen
goudbruin in een droge koekenpan. Hak ze fijn in de keukenmachine.
Voeg eierdooiers en peterselie toe en draai tot het een puree is.
Schep de kip en de laurier uit de pan en roer het amandelmengsel door
de bouillon. Goed roeren, even een beetje laten inkoken tot een
gebonden saus is ontstaan en alle aanbaksels van de bodem zijn
losgekomen. Leg de kip terug in de pan om nog even goed door te
warmen. Op het buffet lekker brood naast de pan zetten, de saus is
heerlijk om te dippen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten