De gedachte daarachter is simpel; niet alle groenten halen dezelfde voedingsstoffen uit de grond. Zet je ze elk jaar op een andere plek is de kans groter dat ze vinden wat juist zíj nodig hebben. Niet iedere plant is gevoelig voor dezelfde ziekten bovendien, dus heb je een jaar een schimmel in de tomaten, zet dan het jaar er op de tomaten ergens anders....
In de wisselteelt wordt een onderscheid gemaakt in vier, vijf of zes plantgroepen*. Derhalve wordt een tuin ingedeeld in vier of meer perken. Ieder jaar schuift een gewas één perk op, zodat je maar eens in de vier, vijf jaar hetzelfde gewas op dezelfde plek teelt.
De theorie is glashelder. De praktijk, mijn praktijk is een tikkie weerbarstiger. Ieder tuinjaar begint met een keurig overzicht van de plantgroepen, de beschikbare perken en de planten die ik wil telen. En de eerste maand wijk ik daar niet van af en gaat het schema mee naar de tuin. Dan is het eind mei, begin juni. De plantjes gaan uit de koude kas naar de volle grond, ik zaai wat, vind nog een paar gewasjes in het tuincentrum en huppekee, heel het plantschema overboord.....
Dit was het resultaat ongeveer afgelopen jaar..... wissel-technisch gezien een zooitje!
Ik probeer me dus vast te houden aan een paar eigen regels; Aardappels MOETEN roteren (vanwege ziekten), net als de vruchtgewassen (omdat ze zoveel mest nodig hebben) en knollen. Met peulen, bladgewassen, kruiden en bloemen ga ik wat slordiger om.
De basis voor het komende jaar ziet er nu dan zó uit:
Wow. Kijk eens hoe keurig en overzichtelijk!
Behalve dan dat de aardappels er nog niet instaan, die moeten ergens linksboven... de kruiden en bloemen dan maar langs het pad... wat laat ik dan over de rozenbogen groeien? En de bonen dan maar weer ouderwets langs stokken?
Ik ben benieuwd.
*
1. peulvruchten; capucijners, alle soorten bonen (vlinderbloemigen)
2. kolen; alle soorten kool, koolraap, koolrabi, rucola (kruisbloemigen)
3. wortel en knol gewassen; pastinaak, wortel en peen, radijs, knolvenkel, biet, ui, knolselderij
4. vruchtgewassen: augurk, komkommer, pompoen, courgette, mais
5. bladgewassen; sla, andijvie, peterselie, snijbiet, postelein
Je kunt, moet, volgens sommigen ook nog de groep van de nachtschades onderscheiden; tomaat en aardappel. Zij kunnen last hebben van dezelfde plagen. Lang niet iedereen teelt deze gewassen, dus ik laat ze in het schema weg. Beide planten doen het overigens uitstekend in ruime potten, misschien wel dé oplossing!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten