woensdag 15 mei 2013

Aspergetaart



Volgens mij komt dit recept oorspronkelijk uit een advertentie voor Old Amsterdam. Ik heb er in de loop van de tijd een beetje aan gesleuteld, maar het blijft een heerlijke hartige taart die er ook nog eens heel goed uitziet. Vandaag met een kop soep als (vega-) avondmaaltijd, maar evengoed koud of warm in stukjes bij de borrel. Toptaartje!

500 gram groene asperges
5 vellen filodeeg of bladerdeeg
beetje boter
5 eieren
250 ml crème fraîche
½ eetl verse tijm
200 gram oude geraspte kaas
peper, nootmuskaat


Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van ca. 24 cm doorsnee in met boter en bekleed met het deeg. Vellen filodeeg kun je onderling goed aan elkaar plakken met een beetje boter.

Was de asperges, breek de harde onderkant van de stelen af en blancheer ze een paar minuten in kokend water. Spoel af.

Meng de helft van de kaas, de crème fraîche, de eieren en de tijm in een kom, roer even door.

Smeer de bodem van de taart in met het mengsel, leg dan een laag asperges in de vorm. Stort de rest van het mengsel in de vorm en drapeer de volgende laag asperges netjes op de taart. Bestrooi met de rest van de kaas. Half uurtje in de oven, klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten