zaterdag 14 september 2013

'Jammin'....


Herfst! Vroeder dan ik verwachtte en heel abrupt zijn we overgegaan van de zomer naar de herfst. De regen komt niet met beetjes maar met bakken naar beneden en dus lonkt er meteen een aantal heerlijke herfstklussen. Dit weekend maak ik jam. Van rozenbottels, van vlierbessen, van tomaten en pompoen. Heerlijk. Nog nooit gedaan? Jam maken is echt belachelijk eenvoudig. Met ruim een kilo fruit en een pakje geleisuiker maak je in een handomdraai een liter lekkere jam.





Veel werk? Valt best mee. Sommige fruitsoorten hoef je nauwelijks schoon te maken voor je aan de slag gaat: bramen bijvoorbeeld zet je alleen een uurtje onder water, tomaten was je alleen even af.
Heb je de basics eenmaal onder de knie dan begint het grote experimenteren. Zo  maakte ik laatst voor het eerst bramenjam met een handje muntblaadjes. Top. Maar ook de tijm die ik meekookte met de tomatenjam was een vondst. Gewoon je fantasie de vrije loop laten en proeven wat er van komt. Is het niks voor op een beschuitje dan kun je de jam altijd nog door een taart mikken. Er zijn ook bewerkelijke jams. De rozenbottels bijvoorbeeld bestaan voor 80 procent uit keiharde pitten, die moeten er echt uit, daar breek je je tanden op. Dus moeten de bottels eerst tot moes gekookt, dan door de zeef en dán pas kun je er jam van maken.



Is dat dat toch de moeite waard? Ja!! Ik ben niet gek, één portie rozenbottels schoonmaken is genoeg, maar die geur.... die smaak.... het is de perfecte manier om in januari, als de sneeuw kniehoog ligt nog weer even terug te denken aan die zonovergoten Zomer van 2013... Dus; laarzen aan, regenjas uit de kast en huppekee naar buiten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten