maandag 9 september 2013

Tomaten

Vanmorgen tussen de buien door even naar de tuin. De tomaten moeten geoogst. Als ik ze nú niet pluk zijn ze verloren, want tomaten hebben een gruwelijke hekel aan koud en nat. Dus daar zit ik nu, met een paar kilo rode, maar minstens zoveel oranje en groene tomaten.... En wat doe je dan?

De rode tomaten droog ik in de oven om er een heerlijke 'spread' van te maken. Daarvoor snij ik ze in niet al te grote stukken, de kleintjes halveer ik of laat ik zelfs heel. In een ruime kom verdeel ik met mijn handen een paar eetlepels olijfolie over ze. Over voorverwarmen op 100 graden. Neem een bakplaat en leg daarop bakpapier. Ik leg op dat bakpapier eerst nog een rooster, zodat de hete lucht kan circuleren, maar dat is niet per se nodig. Verdeel de tomaatjes en bestrooi ze met een eetlepel grof zeezout. Nu is het een kwestie van geduld. De tomaatjes gaan de oven in, ovendeur op een kier. Nu gaan ze langzaam drogen. Dat duurt zeker 2 uur, soms langer. Het is een kwestie van gevoel om te bepalen wanneer ze goed zijn, ik haal ze er uit als van de meeste tomaten het vel gaat rimpelen en de snijvlakken indrogen. De hele tomaatjes zijn dan nog niet droog, maar dat is voor dit recept niet erg. Afkoelen en dan met een paar tenen knoflook in een schone pot leggen. Afdekken met olijfolie en wegzetten. Naar smaak kun je basilicum toevoegen, of herbes de Provence bijvoorbeeld. Volgens aantekeningen die ik in 2006 maakte bij dit recept is de smaak na zes weken optimaal.


Neem dan een stukje geroosterd brood, besmeer dat met een zachte geitenkaas en smeer daarop twee tomaatjes. Hmmmmmm.

De oranje tomaten verdwijnen in de jam. Ditmaal gebruikte ik op een kilo tomaten een pak geleisuiker speciaal, twee flinke eetlepels honing en het sap van een citroen. Even samen opkoken tot de tomaten stuk gaan, staafmixer erdoor, in schone potten scheppen en op zijn kop laten afkoelen. Lekker hoor!

Van de groene maak ik een chutney, maar niet vandaag. Mijn potten zijn op! Snel even een voorraadje bestellen, want er moeten deze week rozenbottels geplukt worden ook....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten