donderdag 5 september 2013

Wildplukken


Wat een zomer, wat een prachtig weer! De bramen rijpen zo snel dat ik ze nauwelijks kan verwerken, ik heb een chronisch tekort aan jampotjes! Dit is het seizoen voor de luie moestuinier. Echt onderhoud plegen hoeft niet meer; in de tuin hebben de lange uitschieters van braam en boon de paden ingenomen. De courgettes en pompoenen stoven langzaamaan gaar, zonnebloemen groeien uit tot metershoge struiken en overal zoemt het van de vliegdiertjes. Heerlijk. Je kunt niet anders doen dan een worteltje trekken, een aardappeltje opgraven, wat bramen en frambozen meenemen voor bij t dessert.... Misschien een late boon, top.

Oogsten, dat is waar je het allemaal voor doet. Rondlopen, kritisch kijken, ff proeven en hup in de mand. Afgelopen weekend kreeg ik een fantastisch boek cadeau dat nou precies dáárover gaat;  fourageren, oogsten.... WILDPLUKKEN! Mijn oogstgebied is veel groter dan mijn tuin alleen realiseer ik me ineens! Gretig fiets ik nu langs plantsoenen en duingebieden. Waarom stoppen bij wat ik zelf heb gezaaid? Waarom alleen gewassen eten die voorzien zijn van alle Europese stempels en goedkeuringen? Er is nog zo veel meer....




Hoe veel méér de natuur te bieden heeft blijkt uit dit boek. Edwin Florès is de bekendste wildplukker van Nederland, zonder twijfel. In de bladen wordt hij met regelmaat opgevoerd als paddestoelen-kenner, maar hij weet veel meer. Dit boek biedt een praktisch overzicht van alle (?) eetbare planten die je in Nederland in de vrije natuur kunt tegenkomen. Met receptsuggesties en een voorwoord van Jonnie Boer en veel duidelijke foto's.

Het boek is mooi compleet en overzichtelijk. Er is een hoofdstuk gewijd aan zeewieren bijvoorbeeld, en over naaldbomen. Ik had toch echt niet verwacht dat er ook maar iets te éten zou zitten aan een lariks.... De receptsuggesties zijn leuk. Eenvoudig, leuk als experimentjes. De bramenjam met munt is in ieder geval ook erg lekker zo kan ik uit ervaring vertellen.

Edwin Florès heeft mij in ieder geval ook geïnspireerd. Duindoorn groeit hier in overvloed en ziet er heerlijk uit, nu weet ik ook hoe ik het moet oogsten. Volgend weekend ga ik rozenbottels plukken, dat staat vast. Eerst nog even wat potjes bijeen scharrelen.

Wiedenjam met bramen en watermunt (blz 285)

maak een jam eens van:

1 kilo wilde bramen
2 handen (water-)munt
800 gram geleisuiker*
100 gram honing
2 deciliter rode wijn

Vruchten even onderwaterzetten zodat eventuele beestjes er uit kruipen. Dan afgieten en met honing, suiker en rode wijn tot jam koken. Dan de fijngeknipte munt toevoegen en in schone potjes schenken. Potjes dichtdraaien, 5 minuten op zijn kop wegzetten en verder laten afkoelen. Eigengemaakte jam is zeker een jaar houdbaar.

* ik gebruikte 500 gram geleisuiker 'speciaal'

Hmmmm.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten