Zojuist gelezen; eind van de week gaat de temperatuur omlaag. Geen recept voor zomerse tomatensoep dus, maar echt Hollands, echt winters dit keer. Zalig, lekker binnenkomen uit de sneeuw en dan opwarmen met deze soep! In deel 1 maakten we een soep van voornamelijk 1 groente. Dat kan wel een stapje ingewikkelder toch? Soep 1 was vegetarisch, en zeker 50 procent van mijn soeprecepten zal vegetarisch zijn, maar vandaag gebruiken we vlees. Niet veel, maar wel essentieel voor de smaak. Wie fijn kan snijden heeft ook voor dit recept geen staafmixer nodig, maar haal dan wel even een pureestamper door de soep aan het eind, want de bonen moeten de soep binden, en dat kan alleen als ze kapot gaan.... Verder niet te lang laten doorkoken!!
Bruine Bonensoep
Ingrediënten:
olijfolie
250 gram (biologische) chorizo
in kleine blokjes gesneden
2 uien
1 flinke rode paprika
2 tenen
knoflook
4 stengels bleekselderij
groentenbouillonblokje, heet water uit
de waterkoker (ca. 2 liter)
2 grote blikken bruine bonen
1 klein
blikje zwarte bonen
Werkwijze:
Neem een grote pan met dikke bodem en
bak hierin op een laag vuur de blokjes chorizo. Wanneer je dat bij
een redelijk lage temperatuur doet gaan ze 'zweten'; het vet smelt. Rustig laten gaan, af en toe een blik werpen, ondertussen de groenten wassen en klein snijden. Schep de blokjes chorizo uit de pan. Giet een beetje olijfolie in de pan tot je voldoende hebt om de groenten te fruiten. Voeg de kleingesneden groenten toe. Schep gedurende 5
minuten goed om, zet het vuur hierbij wat hoger. Dit is voor de smaak het belangrijkste stadium! Voeg nu de uitgelekte, afgespoelde bruine bonen toe,
en vul de pan met gekookt water tot de groenten vrijwel onder staan. Schep de chorizo terug in de pan. Voeg het bouillonblokje toe en laat het geheel even zachtjes
doorkoken. De bonen zijn al gaar, dus je neemt een stukje bleekselderij uit de pan om te testen of de rest gaar is. Haal dan een paar keer de staafmixer door de soep en voeg dán pas de afgespoelde zwarte bonen toe. Proeven.... te flauw? Een beetje zwarte peper helpt!
Deze soep laat zich goed invriezen. Succes!! reacties GRAAG: sannekookt@hotmail.nl
Zoals beloofd: Tips waarmee je soep aan kinderen verkoopt:
1. laat ze meehelpen met soep maken
2. broodje met kruidenboter
(en pas als de kom leeg is een tweede broodje)
3. soepstengels (wikkel een plakje ontbijtspek om de top)
volgende week:
de uiensoep van winterfestival "INGESNEEUWD"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten