Voor Maaike ;)
Ingrediënten voor ca. 4 personen:
veel olijfolie, zeezout
1 aubergine
1 courgette
1 rode en 1 gele paprika
bakje champignons
8 wraps
2 flinke eetlepels (dikke) yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 tenen knoflook ;)
evt: ijsbergsla in reepjes, geraspte kaas
Je kunt natuurlijk variëren met deze groenten! Houdt iedereen van aubergine dan neem je er twee, houdt niemand van champignons dan kies je voor een andere lekkere groente. Romainesla laat zich goed grillen. Mooie rooie tomaten in dunne plakken combineren ook fantastisch, die grill je niet.
Werkwijze:
Was alle groenten. Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter. Leg ze in een vergiet en bestrooi ze rijkelijk met zeezout. er komt nu langzaam vocht uit vrij, dus zet het vergiet bijvoorbeeld in de gootsteen. Ik zet de oven op 100 graden en laat een grote schaal daarin langzaam opwarmen.
Tijd om de grillpan op het vuur te zetten. Die kan gerust twintig minuten opwarmen zodat ie gloeiend heet is voor de eerste groenten er op gaan. Snijd ondertussen de courgette in dunne plakken, de paprika's in reepjes en de champignons in vieren. Houd de groenten apart. Hussel de paprika en de courgette in een ruime schaal om met flink wat olijfolie.
Het is heel fijn als je nu een keukengereedschapje als een tang of knijper hebt. Soms zit er een in de set van de BBQ-spullen. Ikea heeft er een in een set zwart-plastic keuken-hulpjes, een spaghetti-knijper werkt ook... Probeer in ieder geval de bodem van de grillpan heel te houden bij het keren van de groenten.
Ready? Go! Begin met de courgette; leg de grillpan vol met plakjes, maar naast elkaar, zodat ze allemaal mooie streepjes krijgen, dan keren. Na een paar minuten uit de pan halen, op de warme schaal in de oven en de volgende lading courgette grillen. Ook op die ovenschaal houd ik de verschillende groenten apart.
Spoel ondertussen de aubergines goed af onder de kraan. Leg twee vellen keukenpapier op het aanrecht, daarop een laag aubergines, dan weer twee vellen keukenpapier, dan weer aubergines enz.
Tijd om de paprika te roosteren. Leuk; geel en rood door elkaar. De kant met de schil grillt niet goed, de snijvlakken juist wel. Ook hier keren; tot beide kanten mooie streepjes hebben, dan op de schaal in de oven...
Pak een groot bord en giet hier wat olijfolie op, bedek met plakken aubergine. Kwast de bovenkant van de plakken in met een beetje olie (gaat ook goed met een prop keukenpapier die je hebt vet gemaakt). Dan weer plakken er op, en de bovenkant weer invetten, etc. etc.
Nu dan de aubergines. Die hebben idioot veel olie opgenomen, maar dat maakt ze wel héél erg lekker ;) de aubergines moeten eigenlijk als enige groente echt garen. Dus die nemen wat meer tijd. ga voor mooie streepjes en als je denkt dat ze té droog bakken, kwast even met wat extra olie.
Meng ondertussen in een kom de yoghurt, de mayonaise en de teentjes knoflook die je hebt uitgeperst of héél fijn gesneden. Snijd tomaten als je die gebruikt in dunne plakken, schik ze netjes op een bordje. (BLIJF JE WEL OP DE GRILLPAN LETTEN?) Was de sla, snijd in reepjes en zet klaar in een leuk schaaltje.
Verwarm de wraps. Ik doe dat door ze licht te bevochtigen en vervolgens de hele stapen in een droge koekepan te leggen. Afdekken, en iedere paar minuten een andere wrap onderop leggen. Ik heb geen magnetron namelijk ;). Op de verpakking staan nog wel andere opwarm-suggesties.
Als nu ook de aubergines gegrilled zijn, zijn we toe aan de champignons. Meestal keil ik die in twee porties in de grillpan, groente er in, beetje extra olie en husselen, na een paar minuten de volgende lading. Leg ook deze op de platte schaal, die kan meteen op tafel!
Voordeel van het gescheiden houden van de groenten is dat iedereen kan opscheppen wat ie lekker vindt. Beetje saus, beetje sla, beetje kaas... oprollen.... Eet smakelijk!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten