Wat moet je echt in huis hebben om soep te kunnen maken behalve een fornuis? Van links naar rechts: een roerding. In soep moet je roeren. Ik gebruik de siliconen spatels van de HEMA, anything will do. Als je bijdehand bent heb je een dunschiller in huis, deze kostte minder dan een euro, maar een schilmesje is prima. Een litermaatje (een lege literfles volstaat) en een goeie pan.
De pan verdient even wat aandacht. Op zich kun je in iedere grote pan van een liter of 5 inhoud soep maken. Maar een dikke bodem is wél fijn. Zelf gebruik ik de pasta-pan van Ikea. Een staafmixer is héél fijn als je die hebt. We gaan hete soep niet in blenders scheppen en zo, dus als je geen staafmixer hebt en je bent niet toevallig deze week jarig, dan heb je misschien wel een puree-stamper? Werkt ook. Tenslotte een goed groenten-mes. Van het hele rijtje spullen dat je hierboven ziet is mijn mes het duurste ding. Niet onmisbaar, wel héél fijn.
Gouden Regels van het Soep maken
Het recept is een RICHTLIJN, geen wet. Varieer, wijk af. Ren niet naar de winkel als je toevallig een van de ingrediënten mist. Als ze essentieel zijn voor de smaak of de substantie dan geef ik dat wel aan.
Altijd in huis: olijfolie, ui, knoflook en groenten-bouillonblokjes.
(Há! hoor ik de criticus roepen; zonder pakjes en zakjes? En wat stopt de fabrikant dan wel niet in die blokjes? Eens. Maar we hebben het hier over praktisch koken.
De blokjes kun je óók krijgen bij de bio-winkel overigens.)
Lees voor je begint het recept even helemaal door.
Alle recepten zijn voor 4 personen.
Het kan niet fout.
Ready? Lets go.
BROCCOLISOEP
We beginnen met een lekkere winterse soep. Doet het prima in de diepvries en je kunt er leuk mee variëren. Tips daarvoor vind je onderaan het recept.
Ingrediënten:
Olijfolie, 1 flinke ui, 2 teentjes knoflook, 500 gram broccoli, 1-2 bouillonblokjes*, kerriepoeder, 1 liter water
Werkwijze:
Verwijder de droge schil van ui en knoflook. Snijd de droge onderkant van de broccolistronken. Snijd ui en knoflook in stukken, als je een staafmixer hebt hoeft het niet heel fijn. Was de broccoli. Snijd de stam en de dikste bloemstelen in blokjes, de bloem in roosjes. Houd even apart.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan, vuur niet te hoog. Mik de ui en knoflook er in en roer regelmatig.
Snelheidstip: Vul de waterkoker en zet hem aan.
Als de ui en de knoflook 'glazig' zijn, een beetje transparant, voeg je de blokjes steel en stam toe. Goed omroeren, en op middelhoog vuur een minuut of vijf laten garen. Je wilt niet dat de groenten bruinen!! Strooi nu flink kerrie over de groente en bak dat even mee. Een minuut of twee, de geur komt goed vrij. Voeg de roosjes toe, het water en de bouillonblokjes en breng aan de kook.
Na ongeveer 10 minuten is de broccoli gaar, probeer even of je met een vork makkelijk in een stukje stronk prikt. Haal de pan van het vuur en zet m in de gootsteen. Nu is de staafmixer ideaal, haal die een paar keer door de soep. Heb je die niet, dan kun je de soep zo laten, of even met de pureestamper aan de gang.
Goed proeven! Is de soep te flauw, een beetje versgemalen zwarte peper piept hem op!
Zout toevoegen mag iedereen aan tafel doen.... Serveer met grof bruin brood.
KLAAR ;)
Tips and trics:
Serveer de soep in een kom met een scheutje room
of
Zet een kommetje geraspte (parmezaanse-) kaas op tafel, heerlijk om in de soep te strooien
of
Geschaafde, lichtgeroosterde amandelen combineren ook goed
of roer een lepeltje groene pesto door je kom....
EET SMAKELIJK
* Ik kook zonder toegevoegd zout, daardoor is mijn smaak veranderd. Dus misschien heb jij aan 1 bouillonblokje niet voldoende. Probeer het uit!
Volgende keer:
Soep verkopen aan kinderen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten