Dit is een soep met een verhaal.... Het verhaal van een geweldige cateringklus afgelopen december. Voor Winterfestival "Ingesneeuwd" mocht ik het menu bedenken. Vanwege de datum; tussen de feestdagen in, en vanwege de laid-back muziek koos ik voor simpele happen. Ik zocht een vegetarische soep, maar wilde die serveren IN een broodje, lekker bourgondisch. Het werd een heerlijke hap, die gretig aftrek vond. Dankzij een fantastisch desem-broodje van een nieuwe Noordwijkerhoutste bakker; Brood van Nu.... dankzij de tip van een bevriende chef om de kaas éérst in het uitgeholde broodje te laten smelten en dán pas de soep er op te scheppen (merci, JJ) en niet in de laatste plaats dankzij Arjan Houwaart, voormalig chef en tegenwoordig kookdocent, die niet alleen de uiensoep bedacht, maar hem ook maakte voor me! Het duurde even.... heb wat met de wimpers moeten knipperen... maar dit is het recept. Vega, budgetvriendelijk, supersimpel, in een uurtje klaar.... ABSOLUUT de moeite waard!
Ingrediënten (6 personen):
50
gr boter
750 gr uien, in grove blokjes of in ringen gesneden
2 tenen knoflook en 1 volle theelepel tomatenpuree
45 gr bloem
2 liter groentebouillon
250 ml droge witte of rode wijn
1 laurierblad
2 takjes tijm
zout, peper
Voor erbij/erin/erom ;) : lekker brood en kaas!
2 tenen knoflook en 1 volle theelepel tomatenpuree
45 gr bloem
2 liter groentebouillon
250 ml droge witte of rode wijn
1 laurierblad
2 takjes tijm
zout, peper
Voor erbij/erin/erom ;) : lekker brood en kaas!
Werkwijze:
Maak de groentebouillon. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de uien met de laurier en fijngehakte tijm op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien licht goudbruin beginnen te kleuren.
Maak de groentebouillon. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de uien met de laurier en fijngehakte tijm op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien licht goudbruin beginnen te kleuren.
Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe, laat het vuur laag, schep gedurende twee minuten goed door.
Voeg de bloem toe en blijf 2 minuten
roeren. NIET WEGLOPEN! Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en
breng aan de kook. Breng nu de soep op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten
zachtjes trekken. Verwijder het laurierblad en proef of de soep goed
van smaak is.
Extra's:
Tijdens "Ingesneeuwd" serveerden we deze soep dus IN een broodje. Wil je dat ook, dan raad ik je aan te zoeken naar stevige, wat hogere broodjes, liefst van zuurdesem want dat heeft een steviger structuur dan de 'gewone' bolletjes*. Snijd het kapje van het broodje, pluk zoveel mogelijk brood er uit. Leg op de bodem van het brood-kommetje een plakje overjarige kaas en een plakje Gruyère, leg het broodje dan een paar minuten in een hete oven tot de kaas is gesmolten. Schep dan de warme soep in het broodje, zet het in een soepbord en serveer direct.
OF:
De meest klassieke manier van brood met kaas serveren bij uiensoep is door kleine boterhammen te snijden, voor iedere soepkom één. Beleg met kaas en leg de boterhammetjes even in een hete oven, onder de grill of in een warme koekenpan met deksel tot de kaas smelt. Schep de soep in kommen, en leg de boterhammetjes voorzichtig op de soep. Serveren, klaar!
*Brood van Nu verkoopt op vrijdagmiddag aan particulieren. Je vindt ze aan de Pletterij in Noordwijkerhout, recht tegenover de HANO, laatste pand vóór de parkeerplaats van Karwei. Ja, echt, gewoon aanbellen bij die deur waar met piepkleine plakletters op staat: "Brood van Nu". Je krijgt het brood diepgevroren mee, dus kunt het ontdooien en afbakken wanneer je wilt!
Tijdens "Ingesneeuwd" serveerden we deze soep dus IN een broodje. Wil je dat ook, dan raad ik je aan te zoeken naar stevige, wat hogere broodjes, liefst van zuurdesem want dat heeft een steviger structuur dan de 'gewone' bolletjes*. Snijd het kapje van het broodje, pluk zoveel mogelijk brood er uit. Leg op de bodem van het brood-kommetje een plakje overjarige kaas en een plakje Gruyère, leg het broodje dan een paar minuten in een hete oven tot de kaas is gesmolten. Schep dan de warme soep in het broodje, zet het in een soepbord en serveer direct.
OF:
De meest klassieke manier van brood met kaas serveren bij uiensoep is door kleine boterhammen te snijden, voor iedere soepkom één. Beleg met kaas en leg de boterhammetjes even in een hete oven, onder de grill of in een warme koekenpan met deksel tot de kaas smelt. Schep de soep in kommen, en leg de boterhammetjes voorzichtig op de soep. Serveren, klaar!
*Brood van Nu verkoopt op vrijdagmiddag aan particulieren. Je vindt ze aan de Pletterij in Noordwijkerhout, recht tegenover de HANO, laatste pand vóór de parkeerplaats van Karwei. Ja, echt, gewoon aanbellen bij die deur waar met piepkleine plakletters op staat: "Brood van Nu". Je krijgt het brood diepgevroren mee, dus kunt het ontdooien en afbakken wanneer je wilt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten