maandag 27 januari 2014

Soup's on (5)

Jawel! De 5e soep alweer, de tijd vliegt als je de keuken eenmaal hebt ontdekt ;) Met de winter in Nederland eindelijk op komst een ware maaltijdsoep dit keer. De hoeveelheid snijwerk valt reuze mee, een staafmixer is niet nodig, maar deze soep vergt net even wat meer aandacht en ingrediënten dan de vorige soepen.... Maar deze topper is het meer dan waard. De echte witlofsmaak blijft behouden, de soep vult goed en is daarom ideaal als lunch na een wandeling of schaatstocht en ook als avondmaaltijd blijft ie overeind. Volgende week doen we weer ultra-simpel EN vegetarisch... beloofd!


Witlofsoep
(maaltijd voor 4 personen)

500 gram witlof (3-4 stronkjes)
350 gram aardappelen (4 stuks)
2 middelgrote preien
250 gram varkenspoulet* 
100 gram ardennerham*
60 gram boter
3/4 liter bouillon van 1,5 groentenbouillon blokje
2 eierdooiers
4 eetlepels room

Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes, snijd de prei en witlof in smalle ringetjes en reepjes en was zorgvuldig. Snijd het varkensvlees in blokjes en de ham in dunne reepjes, hou de ham apart.
Verhit de boter en bak het verkensvlees lichtbruin. Niet té hoog. 
Voeg aardappels en groenten toe en schep goed om, laat even meebakken.
Voeg de bouillon toe en laat het geheel onder af en toe omscheppen in een minuut of 35 garen.
Als je van plan bent aan tafel te gaan roer je de room door de soep, die mag nu nog even aan de kook komen. Roer ondertussen in een kommetjes de eierdooiers los. Zet de pan uit. Schep een paar lepels hete soep bij de eierdooiers en roer goed door, schenk het mengsel nu bij de soep. Die mag nu niet meer koken. Roer de hamreepjes door de soep... klaar!

Eventueel op smaak brengen met zwarte peper uit de molen...

Eet smakelijk!

* ik greep mis in de supermarkt en maakte de soep met een karbonade en 
gekookte ham.... óók heerlijk!

reacties en suggesties: sannekookt@hotmail.com







Geen opmerkingen:

Een reactie posten