Regelmatig hoor ik jonge ouders verzuchten dat het hen écht niet lukt om groenten 'in' hun kind te krijgen, dat het aan tafel iedere dag gedoe en oorlog is.... En dat vind ik vreselijk jammer. Wij hebben vier kinderen aan tafel gehad en natuurlijk hebben ze allemaal hun persoonlijke voorkeur voor groenten. Maar over het algemeen zijn het alles-eters geworden die graag aan tafel komen.
Hoe pakte ik het aan? Allereerst heb ik ze al vanaf héél klein de keuken ingehaald. Door hen aan het werk te zetten, van groenten wassen tot groenten snijden tot roeren in het eten, kregen ze een gevoel voor wat ik in de keuken aan het doen was. Ze stonden er met hun neus bovenop, samen aan iets werken is natuurlijk al heel gezellig (regelmatig complimenten geven natuurlijk) en ze krijgen er trek van (nee, geen snacks meer na vier uur!) Natuurlijk heb je niet elke dag zin in een kind in de keuken, want alles duurt meteen twee keer zo lang. Maar probeer ze eens een of twee keer per week aan het aanrecht te krijgen. Beetje helpen, beetje proeven....
Snelle Groentensoep
Vorige aflevering maakten we een gepureerde soep, dit keer iets meer snij-werk voor een heldere soep. Natuurlijk kun je om tijd te besparen een zak gesneden soepgroenten halen in de supermarkt, nix mis mee. Maar ik vind dat in die zakjes altijd erg veel prei zit, dat vindt niet iedereen even lekker. Bovendien vind ik het niet altijd vers genoeg en is de wortel bijvoorbeeld al uitgedroogd. Laatste voordeel van zelf snijden is dat je ook ingrediënten kunt weglaten als een van de disgenoten er niet van houdt....
Ingrediënten:
Olijfolie
1,5 liter water
Halve bloemkool, gewassen en in kleine stukjes
handje sperziebonen, gewassen en in stukjes
kleine winterpeen (of bospeentjes), gewassen, eventueel geschild en in kleine blokjes
1 aardappel, geschild, in blokjes
1 kleine prei, gewassen, fijngesneden
2 groenten bouillonblokjes
Werkwijze:
Verwarm een flinke scheut olie in de soeppan, maar houdt het vuur laag. Voeg de prei toe. Roer af en toe door terwijl je de andere groeten klaar maakt. De grap van prei is dat ie heel zacht en zoet wordt als je m maar langzaam gaart. Proef gerust! Voeg dan de bloemkoolroosjes toe, de boontjes en de aardappel. Roer goed door, vuur mag nu hoger. De winterwortel erbij, nog een keer goed omscheppen en dan het water en de bouillonblokjes toevoegen. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna niet te hoog meer, dan kookt alles stuk, gewoon zacht borrelen. Na 10-15 minuten zijn de groenten gaar, probeer maar even door een boontje of een stukje winterpeen op te vissen. Goed proeven, soep is klaar!
Variatie:
Geen prei? Neem een uitje.
Geen wortel? Een tomaat zonder zaadjes is ook heel lekker en leuk voor de kleur. Tomaat mag iets later aan de soep worden toegevoegd.
De aardappel kun je makkelijk weglaten, boontjes ook....
Tips and trics:
Vermicelli of een handje pastaschelpjes kan heel goed in deze soep. Voeg die toe als de soep een kleine vijf minuten kookt.
of
Kook een handje witte rijst mee in de soep.
Mis je vlees? Kleine gehaktballetjes kunnen hier zonder probleem in mee. Voeg die toe als de soep ongeveer 5 minuten kookt. Ze zijn gaar als ze komen bovendrijven.
of
Zet een kom kleine hamblokjes op tafel, die kan iedereen in de soep strooien.
Croutons:
Neem wat oud brood en snijd dat in heel kleine blokjes. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Sprenkel flink olijfolie over de broodblokjes en hussel even door. Bak de blokjes krokant en laat op een bordje afkoelen. Klaar!
Kinderen zijn gek op:
Een soepstengel met een plakje ontbijtspek of zalm er om gerold.
Kinderen zijn gek op:
Een soepstengel met een plakje ontbijtspek of zalm er om gerold.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten